Programa încărcată şi birocraţia, printre nemulţumirile profesorilor

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 8 iulie 2022

Programa încărcată şi birocraţia, printre nemulţumirile profesorilor

Cadrele didactice au mult mai multe nemulţumiri legate de locul de muncă decât cele legate de salarizare. Programă încărcată sau inadaptată, obligaţii birocratice, sprijin scăzut de la nivelul Ministerului Educaţiei şi insuficiente dotări digitale pentru şcoli sunt probleme indicate de către profesori ca principale obstacolele în calea performanţei, relevă un sondaj World Vision.

Conform organizaţiei, 96% dintre profesorii chestionaţi au afirmat că îşi doresc să fie consultaţi prin chestionare privind decizii în domeniul educaţiei şcolare (75% în mare măsură şi 21% în măsură medie). Pentru a răspunde acestei nevoi, World Vision a lansat proiectul "Inspectoratul Şcolar Civic" prin care va crea prima platformă de consultare online integrată pentru profesori, elevi şi părinţi. În cadrul proiectului, organizaţia a realizat un prim chestionar online de consultare, completat de 375 dintre cele 570 cadre didactice înscrise în prima săptămână după lansare. Conform World Vision: "Pentru respondenţii la chestionar, principalele obstacole care îi împiedică să obţină performanţe mai ridicate cu elevii sunt «programă încărcată» (46%) sau «inadaptată» (20%), «obligaţiile birocratice» (35%) sau «sprijinul scăzut la nivel de minister (decizii, modificări dese, bulversante)»(24%), insuficienţa «dotărilor digitale ale şcolilor» (30%), dar şi «lipsa unui mediu stimulant» (30%). Nu în ultimul rând, cadrele didactice amintesc de «ipsa de implicare a părinţilor» (25%) şi de «problemele socio-economice ale familiilor» elevilor (25%)". Dacă ar avea ocazia să transmită un mesaj către factorii de decizie la nivel naţional sau judeţean, 27% din cadrele didactice înscrise în proiect ar solicita în primul rând "mai puţine schimbări": "Aşa cum detaliază respondenţii, atunci când aceste schimbări sunt totuşi necesare, ar trebui să aibă în vedere o consultare largă a profesorilor, să fie anunţate şi explicate din timp, să aibă la bază studii de impact şi o analiză a consecinţelor administrative ale acestora, pentru a evita blocaje în activitatea şcolilor. În al doilea rând, 19% dintre respondenţi ar solicita factorilor de decizie să cunoască mai bine realităţile din teren, să experimenteze direct contextele dificile cu care şcolile se confruntă. În plus, din mesajele transmise de cadrele didactice factorilor de decizie, rezultă nevoia de transparenţă, înţelegere, colaborare, mentorat şi empatie din partea decidenţilor, mai ales la nivel judeţean (33% dintre respondenţi)".

Platforma online de consultare a cadrelor didactice, elevilor şi părinţilor va rămâne la dispoziţia organizaţiilor partenere şi a Ministerului Educaţiei pentru fundamentarea deciziilor şi politicilor educaţionale viitoare. De asemenea, prin implicarea beneficiarilor, vor fi organizate 120 de webinarii pentru formarea profesorilor şi elevilor pe teme şcolare şi civice, anunţă World Vision. Bogdan Romanică, managerul proiectului a declarat: "Nevoia unui astfel de proiect este extrem de mare. Profesori vor să fie consultaţi. În cadrul evenimentului, un director de şcoală ne-a mărturisit că, în peste 10 ani de activitate, nu a primit niciodată chestionare de consultare pe filieră instituţională, cu excepţia celor primite de la ONG-uri". Orice cadru didactic poate deveni beneficiar al proiectului prin completarea formularului de înregistare. Proiectul este derulat de World Vision România cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. La programul de boieri pe care il au,vacanta cu elevii,programul erasmus,adica vacanta afara,mai au nemultumiri?

    Sa se duca naibi ca predau inutilitati si f multi sunt destul de redusi 

    1. Îți garantez că, în comparație cu tine, oricare profesor (dar chiar oricare!) din țara asta e un veritabil geniu. Cu aceste atitudini absolut cretine din partea populației nu de mirare că suntem unde suntem.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb