• Alianţa PSD+PC şi PNL au semnat, ieri, un acord pentru scoaterea ţării din criză care prevede reducerea fiscalităţisi
• Ieri, Vosganian a afirmat că relaxarea fiscală nu este oportună la momentul actual
• Tot ieri, Geoană a negociat cu sindicatele înlocuirea cotei unice cu un impozit progresiv
Alianţa PSD+PC şi PNL au semnat, ieri, "Acordul pentru scoaterea României din criză", document prin care părţile se angajează, în primă fază, la susţinerea lui Mircea Geoană în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, pe 6 decembrie, şi la formarea unei majorităţi parlamentare care să susţină un guvern condus de primarul sibian, Klaus Johannis.
În eventualitatea în care Mircea Geoană va ajunge preşedinte, iar ţara va fi condusă de un guvern Johannis, acordul, structurat în opt puncte, urmează să pună în practică o serie de principii ce ţin, printre altele, de reducerea fiscalităţii, transparenţă în cheltuirea banului public, sau depolitizarea administraţiei publice.
În documentul semnat de liderii politici Mircea Geoană şi Crin Antonescu, actualul preşedinte Traian Băsescu este acuzat de toate relele posibile: că lasă o ţară în haos, fără un guvern legitim, în prag de colaps economic, cu o administraţie ocupată de oameni incompetenţi şi, totodată, măcinată de conflicte artificiale între puterile statului, între stat şi societate, precum şi între diferitele categorii sociale.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a apreciat că acordul semnat cu social-democraţii reprezintă "un gest benefic" pentru ţară, care nu a fost încheiat "la capătul unor zile şi nopţi de negocieri pe funcţii şi ministere". Antonescu, care a menţionat că îl va însoţi la mitinguri electorale pe Mircea Geoană, a apreciat că primul lucru pe care cele două partide îl au de făcut "pentru a construi altceva în politica românească" este să îl înlăture de la putere pe Traian Băsescu.
La rândul său, Mircea Geoană s-a arătat onorat de semnarea acestui acord, despre care a afirmat că nu reprezintă un "troc politic" şi nici un mijloc de vânzare sau tranzacţionare de voturi, ci o "catalizare a energiilor pozitive pentru interesul naţional". Geoană a declarat că, în ciuda ideologiei diferite între PSD şi PNL, pot fi identificate, în cadrul actului de guvernare, principii de echitate socială şi ale unei economii dinamice.
• Relaxarea fiscalităţii, când situaţia economică o va permite
În programele de campanie, liderul social-democrat, Mircea Geoană, vorbeşte de înlocuirea cotei unice cu o impozitare progresivă globală şi de TVA diferenţiat, în timp ce liderul liberal Crin Antonescu propune reducerea fiscalităţii, când situaţia economică o va permite, prin reducerea TVA de la 19% până la 15%, şi a cotei unice de la 16%, la 10%.
Din "Acordul pentru scoaterea României din criză", la prima vedere, se pare că viziunea economică a liberalilor a avut câştig de cauză, în privinţa fiscalităţii, întrucât părţile se angajează să reducă fiscalitatea, ca să repornească motoarele economiei.
Recent, Mircea Geoană, critica viziunea economică a liberalilor, de reducere a taxelor, că ar duce la o creştere a deficitului bugetar, în condiţiile în care, în 2010, se anunţă, după estimările patronatelor, vârful crizei economice.
Însă ieri, Mircea Geoană a discutat cu sindicatele (cărora le-a cerut sprijin la alegeri) despre reintroducerea impozitului progresiv, în locul cotei unice, introdusă de liberali.
Tot ieri, fostul ministru PNL de Finanţe, Varujan Vosganian, a declarat, pentru Agerpres, că diminuarea taxelor şi a impozitelor nu se poate face în actualele condiţii fiscale, ci doar dacă cetăţenii îşi vor plăti într-o mai mare măsură contribuţiile fiscale şi dacă sistemul de administrare fiscală se va îmbunătăţi. Vosganian a apreciat, însă, pe termen lung este necesară o relaxare a fiscalităţii, pentru reducerea decalajelor faţă de statele Occidentale.
• Boc: PNL şi PSD vor majora cota unică la 20%
Premierul în exerciţiu, liderul PD-L, Emil Boc a susţinut, ieri, o conferinţă de presă, după semnarea acordului între Alianţa PSD+PC şi PNL, în care a acuzat că cele două formaţiuni politice vor să majoreze impozitul minim la 20%.
Boc a mai acuzat că PSD şi PNL, ca să-şi păstreze privilegiile vor menţine un Parlament bicameral şi clientela politică din cabinetele demnitarilor şi agenţiile guvernamentale.
Boc a mai acuzat PNL că încearcă disperat "să ajungă la ciolan" şi că acordul politic cu PSD are ca scop doar privatizarea bunurilor ţării. Emil Boc a mai apreciat că acest acord politic va reprezinta ""paşaportul lui Traian Băsescu pentru un al doilea mandat la Cotroceni"".