Programul de guvernare al UNPR, denumit "România progresistă", va fi lansat public la finalul acestui an, el propunând întărirea republicii semiprezidenţiale, Parlament unicameral cu 300 de locuri, vot mixt uninominal-pe liste.
Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a prezentat, ieri, principiile programului de guvernare al partidului, care va fi supus dezbaterii publice în cadrul unei platforme de dialog pe care UNPR o va lansa în zilele următoare.
Platforma s-ar putea numi, potrivit unor surse din UNPR, Uniunea Social Progresistă.
Întrebat despre caracterul acestei platforme, preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a precizat, citat de Mediafax, că nu va fi o formulă de înregimentare politică: "Va fi o platformă de centru stânga, orientată către societate, componentă civică a societăţii considerată în mod eronat în ultimii ani ca având orientare politică de dreapta. Nu este în niciun caz o formulă de înregimentare politică, ci de intermediere a dialogului cu societatea. UNPR vrea să arate că stânga modernă este altceva decât stânga comunistă".
Principalele puncte din programul de guvernare al UNPR se referă la modificarea Constituţiei în sensul clarificării raporturilor dintre preşedinte, premier şi Parlament, introducerea moţiunilor de cenzură constructive, Parlament unicameral cu 300 de locuri şi votul mixt, majoritatea parlamentarilor aleşi uninominal, iar restul de pe o listă naţională.
De asemenea, UNPR îşi propune consolidarea republicii semi-prezidenţiale şi clarificarea condiţiilor în care preşedintele poate participa la şedinţele de guvern.
UNPR doreşte şi reorganizarea administrativ-teritorială, Marian Sârbu argumentând că în multe locuri "administraţia locală este condusă de clanuri şi înţelegeri transpartinice fără legătură cu legea".
O altă propunere a UNPR este reorganizarea Guvernului, considerat acum "ca o formulă mult prea zdrenţuită". Concret, în viziunea UNPR, s-ar impune înfiinţarea unui Minister al Economiei, Finanţelor şi Muncii şi a unui Minister al Sănătăţii şi Protecţiei Sociale.
Sârbu a mai precizat că UNPR se va opune oricărei tentative de privatizare a CEC şi a EXIMBANK.
1. Suna foarte bine
(mesaj trimis de valentin în data de 01.11.2011, 13:53)
Pertinente toate propunerile UNPR-ului. Suna incurajator, iar faptul ca este un partid compus din oameni valorosi si competenti ofera o garantie in plus. Mult succes!
1.1. bune cu un amendament (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de sandu în data de 01.11.2011, 14:12)
Bune, propunerile UNPR dar si 300 de parlamentari "e multi". Asta inseamna peste 7 buc. de judet. Decat sa doarma si sa le plateasca poporul salariile degeaba mai bine lipsa. Maxim 4-5 parlamentari de judet, in functie de numarul de locuitori.
1.2. Mai putini parlamentari (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Nenu în data de 01.11.2011, 17:23)
Nu stiu daca sunt multi dar propunerea e buna. Si votul uninominal, la fel, e bun.
2. Stop privatizarii
(mesaj trimis de Diaconescu în data de 01.11.2011, 14:18)
Sunt de acord cu opozitia unpr-istilor fata de privatizarea CEC si EXIMBANK. Sper sa aiba sustinerea necesara.
3. Tot inainte
(mesaj trimis de toma în data de 01.11.2011, 14:29)
UNPR-ul continua seria propunerilor pentru Romania si se pare ca le gandesc foarte bine. Speram sa aiba sustinerea necesara pentru a le materializa.
4. Lucruri bune
(mesaj trimis de HHH-L în data de 01.11.2011, 15:19)
Vor fi din ce in ce mai multi cei care vor vedea in UNPR un partid politic puternic si responsabil care va face treaba buna pentru romani.
5. votez unpr
(mesaj trimis de albert în data de 01.11.2011, 19:24)
pate unora le cade iar greu faptul ca niste propuneri interesante vin din partea unpr, dar trebuie sa fim cinstiti si sa recunoastem ca ne-ar prinde bine daca s-ar aplica cat mai curand.
6. Un program indraznet
(mesaj trimis de Mihnea în data de 02.11.2011, 07:37)
La aceasta Miscare Progresista, datorita programului sau foarte bun, se vor afilia tot esicherul partidelor de stanga, marile sindicate si asociatii.