Programul de guvernare al UNPR: Parlament unicameral, vot mixt, moţiuni constructive

Ziarul BURSA #Politică / 1 noiembrie 2011

Programul de guvernare al UNPR, denumit "România progresistă", va fi lansat public la finalul acestui an, el propunând întărirea republicii semiprezidenţiale, Parlament unicameral cu 300 de locuri, vot mixt uninominal-pe liste.

Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a prezentat, ieri, principiile programului de guvernare al partidului, care va fi supus dezbaterii publice în cadrul unei platforme de dialog pe care UNPR o va lansa în zilele următoare.

Platforma s-ar putea numi, potrivit unor surse din UNPR, Uniunea Social Progresistă.

Întrebat despre caracterul acestei platforme, preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a precizat, citat de Mediafax, că nu va fi o formulă de înregimentare politică: "Va fi o platformă de centru stânga, orientată către societate, componentă civică a societăţii considerată în mod eronat în ultimii ani ca având orientare politică de dreapta. Nu este în niciun caz o formulă de înregimentare politică, ci de intermediere a dialogului cu societatea. UNPR vrea să arate că stânga modernă este altceva decât stânga comunistă".

Principalele puncte din programul de guvernare al UNPR se referă la modificarea Constituţiei în sensul clarificării raporturilor dintre preşedinte, premier şi Parlament, introducerea moţiunilor de cenzură constructive, Parlament unicameral cu 300 de locuri şi votul mixt, majoritatea parlamentarilor aleşi uninominal, iar restul de pe o listă naţională.

De asemenea, UNPR îşi propune consolidarea republicii semi-prezidenţiale şi clarificarea condiţiilor în care preşedintele poate participa la şedinţele de guvern.

UNPR doreşte şi reorganizarea administrativ-teritorială, Marian Sârbu argumentând că în multe locuri "administraţia locală este condusă de clanuri şi înţelegeri transpartinice fără legătură cu legea".

O altă propunere a UNPR este reorganizarea Guvernului, considerat acum "ca o formulă mult prea zdrenţuită". Concret, în viziunea UNPR, s-ar impune înfiinţarea unui Minister al Economiei, Finanţelor şi Muncii şi a unui Minister al Sănătăţii şi Protecţiei Sociale.

Sârbu a mai precizat că UNPR se va opune oricărei tentative de privatizare a CEC şi a EXIMBANK.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Pertinente toate propunerile UNPR-ului. Suna incurajator, iar faptul ca este un partid compus din oameni valorosi si competenti ofera o garantie in plus. Mult succes!

    1. Bune, propunerile UNPR dar si 300 de parlamentari "e multi". Asta inseamna peste 7 buc. de judet. Decat sa doarma si sa le plateasca poporul salariile degeaba mai bine lipsa. Maxim 4-5 parlamentari de judet, in functie de numarul de locuitori.

      Nu stiu daca sunt multi dar propunerea e buna. Si votul uninominal, la fel, e bun.

    Sunt de acord cu opozitia unpr-istilor fata de privatizarea CEC si EXIMBANK. Sper sa aiba sustinerea necesara.

    UNPR-ul continua seria propunerilor pentru Romania si se pare ca le gandesc foarte bine. Speram sa aiba sustinerea necesara pentru a le materializa.

    Vor fi din ce in ce mai multi cei care vor vedea in UNPR un partid politic puternic si responsabil care va face treaba buna pentru romani.

    pate unora le cade iar greu faptul ca niste propuneri interesante vin din partea unpr, dar trebuie sa fim cinstiti si sa recunoastem ca ne-ar prinde bine daca s-ar aplica cat mai curand.

    La aceasta Miscare Progresista, datorita programului sau foarte bun, se vor afilia tot esicherul partidelor de stanga, marile sindicate si asociatii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb