PROIECT ANPC: Băncile vor fi obligate să elimine o serie de comisioane aferente contului de plăţi

Andrei Stan
Bănci-Asigurări / 21 mai 2016

Băncile vor fi obligate să elimine o serie de comisioane aferente contului de plăţi

Băncile vor fi obligate să elimine comisioanele pe care le practică la un cont de plăţi de bază pentru deschiderea, administrarea sau închiderea contului, dar şi pentru depunerea sau retragerea de bani din cont ori pentru plata cu cardul pe teritoriul Uniunii Europene, inclusiv online.

Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de Ordonanţă de Guvern elaborat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), informează Agerpres.

Mai mult, potrivit proiectului, serviciile menţionate vor fi oferite în mod gratuit titularului de cont indiferent de numărul de operaţiuni efectuate. În cazul retragerilor de numerar, scutirea de comisioane este valabilă pe întreg teritoriul Uniunii Europene, atât la ghişeul băncii, cât şi la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al instituţiei de credit.

Totodată, banca poate percepe comisioane, însă acestea trebuie să fie rezonabile, adică să ţină cont de nivelurile veniturilor naţionale şi de comisioanele medii percepute de instituţiile de credit pentru serviciile furnizate privind conturile de plăţi.

"Prin proiectul legislativ se doreşte transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei 2014/92/UE, respectiv crearea cadrului legal naţional cu privire la drepturile şi obligaţiile consumatorilor şi ale prestatorilor de servicii de plată atunci când se prestează servicii de plată aferente unui cont de plăţi, respectiv aspecte referitoare la transparenţa şi comparabilitatea comisioanelor percepute consumatorilor pentru conturile de plăţi deţinute de aceştia, la schimbarea conturilor de plăţi, la facilitarea deschiderii transfrontaliere de conturi de plăţi, precum şi la deschiderea şi utilizarea conturilor de plăţi cu servicii de bază", se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Proiectul ANPC conţine şi prevederi referitoare la comparabilitatea comisioanelor aferente unui cont de plăţi şi la schimbarea conturilor de la o bancă la alta sau în cadrul aceleiaşi bănci.

"Compararea comisioanelor nu poate fi realizată dacă prestatorii de servicii de plată utilizează o terminologie diferită pentru aceleaşi servicii şi furnizează informaţii în formate diferite. Terminologia standardizată, însoţită de informaţii specifice prezentate într-un format coerent referitoare la comisioanele aferente celor mai reprezentative servicii legate de conturile de plăţi, poate ajuta consumatorii să înţeleagă şi să compare comisioanele. Pentru a fi considerate reprezentative, serviciile trebuie să facă obiectul unui comision la cel puţin un prestator de servicii de plată dintr-un stat membru. În plus, în cazul în care serviciile sunt comune unei majorităţi a statelor membre, terminologia utilizată pentru definirea acestor servicii trebuie să fie standardizată la nivelul Uniunii Europene, făcând astfel posibilă mai buna comparare a ofertelor de conturi de plăţi la nivelul Uniunii Europene", se mai arată în documentul menţionat.

Totodată, va fi înfiinţat cel puţin un site pe Internet pentru compararea comisioanelor, independent din punct de vedere operaţional de prestatorii de servicii de plată, care, potrivit proiectului, poate fi administrat de o autoritate publică şi/sau de asociaţiile de consumatori luate în evidenţa de ANPC care desfăşoară de cel puţin trei ani activităţi în domeniul protecţiei consumatorilor de servicii financiar - bancare.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Super ideea.

    Daca tot suntem " obligați" sa ne încasam salariile în cont bancar . 

    1. Și tinerii care vor să plătească aceste comisioane de ce nu sunt lăsați să aleagă?

      De ce obligați tinerii la neplata comisioanelor? 

      Da

      gresit

    Există niște elemente bune în această propunere legislativă. Care însă, iarăși, sare calul devenind comunistă de-a dreptul.

     

    Lucruri bune: 

    - comparatorul de comisioane: nu toate băncile afișează comisioanele într-un format ușor de comparat. Raiffesen, de ex, nu mai publică un PDF ci îți afișează o pagină dinamică, greu de căutat. Structurarea comisioanelor este făcută după bunul plac și în funcție de pachetele de servicii pe care le ai. Foarte complicat de comparat. 

     

    - Este nerușinat să încasezi comision la intrarea unor sume de bani din sistemul bancar românesc. 

     

    - Este la fel de nerușinat să penalizezi conturile inactive și dormante cu sume de genul 10 lei / lună, cum face Bancpost. Un astfel de comision va dispărea. 

     

    Puncte negative: 

     

    - ANPC pur și simplu nu înțelege să lase economia de piață să funcționeze. Eu am încetat orice operațiune cu Bancpost. Să fie sănătoși. Restul populației nu pare interesată de acest lucru. Am explicat unui client Bancpost costurile pe care le are și i-am arătat două oferte promoționale BCR, ING și Raiffeisen unde costurile lunare s-ar fi redus semnificativ. A ridicat din umeri: ei și? Nu mă încurc în acei bani. De ce consideră ANPC că trebuie ei să facă ordine dacă simțul economic al românului nu există? S-a văzut și în cazul creditelor CHF că românii sunt foarte iresponsabili, dacă nu chiar proști căzuți în cap. Care este principiul statului român? Să interzicem dacă nu putem să educăm? 

     

    - Retragerea numerar la bancomate nu trebuie să fie fără comision. Un astfel de sistem este scump, trebuie întreținut, alimentat cu bani printr-un transport securizat, plătit chirie spațiului în care există și asigurat în caz de furt. ANPC trebuie să răspundă la următoarea întrebare: dacă cel care retrage bani oriunde, oricând, nu plătește costul mașinii, cine vrea ANPC să îl plătească? Cel care nu îl folosește ci își ține banii în depozite? Cel care nu îl folosește dar are un credit cu dobândă mărită pentru a acoperi acel cost? De unde crede ANPC că se pot acoperi costurile bancomatelor? Există bănci mici cu foarte puține mașini și costuri reduse. Există și bănci mari cu ATM-uri la fiecare colț de stradă. Structura de cost operațional nu este aceeași dar dictatura ANPC le va cere să își acopere costurile din altă parte? De unde, ANPC? De la deponenți, prin dobânzi mai mici. De la debitori, prin dobânzi mai mari. Nu este corect. 

     

    - Alt populism comunistoid este acela care spune să avem comisioane conform mediei. 

     

     

    Încă o dezinformare uriașă, marca ANPC, o instituție plină de comuniști populiști. Se spune că transpunerea Directivei 2014/92 ne cere. 

     

    Directiva spune: "(1) Statele membre se asigură că serviciile menționate la articolul 17 sunt oferite gratuit sau în schimbul unui comision rezonabil de către instituțiile de credit." 

    Realitatea la noi în România este că cca jumătate dintre serviciile menționate în art 17 sunt gratuite: cardul de plată, depunere, deschidere, închidere cont. Celelalte au comisioane care pot fi optimizate prin cumpărarea de pachete de servicii (în unele cazuri 10 lei/lună). Și totuși, ANPC dorește ca totul să fie gratuit. Pe banii cui, ANPC? 

    1. Partial bun analiza, adica daca te atinge le venitu tau acolo exista argumente solide anti-eliminarea comisionale. Bravo, Bubico !

      Bancarzii vorbesc adesea despre gradul scăzut de bancarizare din România, business-ul fiind axat pe activitatea de creditare

      Odată reglementată obligativitatea utilizării conturilor bancare, au început să apare comisioanele de administrare. Peste noapte activitatea bancară s-a diversificat, băncile propunând servicii financiare constând în nimic contra unor comisioane modice. 

      Nimeni n-are de ce să se supere pentru niște comisioane modice în schimbul unor servicii reprezentând nimic.

      Vasilescu de pe blog urlă în continuare. Nu-i zi de la Dumnezeu să nu se plângă. :))))))) 

      O Cristi C. inapoi la comentat ma bucur.

      Raiffaisen are comision de intrare bani din BT. 

      Bcr avea comision administrare luna pentru conturi inactive, cele in dolati erau chiar consistente. Acum nu stiu cum le are ca nu le mai trec pragul. 

      Bancile trebuie sa se gandeasca ce comisioane erau inainte de Criza ei ce comisioane sunt acum, ce proportie. 

      Dupa Criza au rasarit comisioanele ca ciupercile dupa ploaie. 

      Bcr m-a socat cu comision de 50 ron daca inchideai contul inainte de 12 luni, comisionul era 6 ron luna pe persoana.

      Plateam Electrica gratis, au kntrodus comision 5 ron/ factura, au introdus tonomat care nu dadea rest trebuia sa stau la coada sa ii dau bani fixi, atunci am ajuns la concluzia ca mai bine platesc la Posta Romana fara probleme. 

      Haha

      Profesori daca ii platim raman doar suplinitori, ciurucuri cu mici excepti, cei pasionati.

      Bancile au avut grija ca o capusa sa duga din economie pana a trimis 4 mil de oameni afara.Acei oameni isi cumpara acolo o casa si nu mai vin in coace, deci tot noi suntem care va platim sau nu comisioanele. Acasa de ce sa vina sa lucreze in multinationala pentru 250 de euro sa nu ii ajunga salarul de la o luna la alta ca de avem preturi Europene la Benzina , Mktorina , Gaz , poate curent salar de China. 

      O banca care m-a furat pe mine sau pe vecinu' prin " comisioane abuzive" sa mai 

      am increde in ea, ele?

      Ce se naste din pisica soareci mananca. 

      1. Bt a fost tot timpul

      2. Exim bank a caf fost prezenta. 

      3. Cec acum 

      4. Bcr a fost foarte putin, doar razlet. 

      Restul de banci unde sunt?

      Nu au reclame pentru oameni inteligenti ci doar pentru pul ... im.... eee ? 

      Bursa ne-a obisnuit cu burtiera sus a valorilor unitatilor de fond.

      De ce nu platesc bancile ca sunt pe - (minus) si 10 -16% fata de 31.12.2014?

      Nu da bine pentru imagine? 

      N-aș crede că cititorii Bursa sunt inteligenți... unii au o educație formală, dar nu aș asimila asta cu inteligența.

      "Servicii nimic" spui? Se vede că te pricepi doar la nimic. Eu sunt foarte mulțumit că nu trebuie să ating banii numerar la salariu, că nu am grija lor, că riscul de furt este infinit mai mic decât dacă i-aș lua în plic. Iar despre plati, doar zarzavatul din piață nu-l plătesc cu cardul iar facturile fără coadă la ghișeu, din fotoliu.

       

      Toate acestea sunt nimic? Doar un idiot consideră asta. Singura discuție care merită avută este cât să fie prețul acestor servicii. Au existat oferte de pachete pe la ING și BCR care ajungeau pe la 10 lei/lună, cost total (pachet ce includea un număr limitat de operațiuni, dar rezonabil pentru un om normal). Aici intervine termenul de "rezonabil" din Directivă și cât înseamnă el. 

      Gratis și "nimic" sunt termeni pe care doar retarzii psihopați îi folosesc în acest context. 

      Este adevărat că are la contul curent standard. La pachetul numit Salariat, comisionul la incasare este 0.

      Vorbesti despre evolutie tehnologica, nu despre servicii bancare. Bancile integreaza aceste servicii in corpore pentru a nu ramane simple cooperative, nivel la care au ramas cei mai multi dintre angajatii acestora.

      Bancile au costuri modice cu serviciul despre care vorbesti si inregistreaza profituri uriase din comisionarea tranzactiilor. 

      Pentru ca tot esti tu atat de priceput in misterele bancare, explica-ne si noua de ce toate bancile din Romania, fara exceptie, percep comisioane de 30-40 Euro la tranzactii valutare de sume modice. Detaliaza eforturile facute de intreg sistemul bancar romanesc.

      Si daca tot esti atat de inteligent si fara mama, crescut de un bancher care te-a gasit in cos pe prispa bancii, lamureste-ne si pe noi de ce bancile nu accepta plata cu cardul. :)))))))))))))))))))) 

      Nu cunosc nicio bancă din România care să aibă comision la schimbul valutar. Cunosc suficient de multe care nu au așa ceva. Poate ai vrut să întrebi altceva dar nu pot citi gândurile.

      Ha, tranzactii in valuta, cum e setat la tine in cerebel,

      Sigur n-aveai cum sa recunosti din dimensiunile comisionului pentru ca nu te lasa bancherul care te-a gasit in cos pe prispa bancii, 

      Singura tranzacție valutară pe care o face o bancă este schimbul valutar.

       

      DEX: tranzacția este un schimb comercial, adică se dă ceva în schimbul a altceva. Este bidirecțională. 

       

      Te referi la transfer valutar, adică o operațiune într-un singur sens, o plată. Asta ca să înveți și tu ceva nou. 

      Dacă te grăbești să transferi euro în zona € cu comisioane reduse, mai ai de așteptat până pe 31 oct 2016 când devine va fi implementat SEPA în toate țările non-Euro. Despre restul lumii, vorbește cu cei de la SWIFT. 

      Pana la SEPA, bancile din Romania folosesc escrocheria OUR pentru plati catre banci din interiorul SEPA.

      Si ai uitat sa ne spui de ce nu accepta bancile plata cu cardul. 

      Dacă știi de vreo escrocherie, spune-o ca să știe lumea să se ferească.

      Iar despre plata cu cardul la ghișeu, este un oximoron. Plati de rate sau de facturi cu cardul se pot face la ATM la câteva bănci. Altele nu acceptă, asta este piața liberă, fiecare își alege banca potrivită. 

      Le scad veniturile, vor reduce si cheltuielile - cu reclama, cu personalul, bancomatele vor fi mai putine etc,,, E bine pt presa, o responsabilizeaza?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb