Cetăţenii români aflaţi în pericol în afara teritoriului naţional vor beneficia de intervenţia ţării noastre pentru a li se asigura protecţia, potrivit proiectului de lege care va institui Sistemul Naţional de Management Integrat al Situaţiilor de Criză (SNMISC), iniţiativă legislativă pusă în dezbatere publică de Ministerul Apărării Naţionale.
Până în prezent, legislaţia în vigoare nu prevedea existenţa unei astfel de intervenţii, iar viitorul instrument este pus la dispoziţia preşedintelui României, în contextul în care Republica Moldova este sub ameninţarea hibridă a Federaţiei Ruse, iar statisticile oficiale arată că peste 600.000 de moldoveni au şi cetăţenia română.
Astfel potrivit alineatului 4 al articolului 4 din proiectul de lege,
"Preşedintele României poate dispune, la propunerea prim-ministrului, măsurile necesare pentru protejarea cetăţenilor români aflaţi în pericol în afara teritoriului naţional, conform legii".
Acelaşi articol stipulează la alineatul 3 că Parlamentul aprobă angajarea forţelor militare şi nonmilitare pe teritoriul statului român sau în afara acestuia, pentru contracararea ameninţărilor hibride, la propunerea preşedintelui României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Noul proiect de act normativ oferă cadrul pentru acţiunea unitară la nivel naţional în gestionarea situaţiilor de criză, pentru apărarea şi promovarea intereselor naţionale de securitate, precum şi pentru participarea României la managementul crizelor pe plan internaţional. În cuprinsul iniţiativei legislative sunt definite criza, crizele în domeniile specifice (urgentţe civile, apărare, terorism, cibernetic, consular), managementul integrat al situaţiilor de criză, rezilienţa naţională şi serviciile esenţiale şi sunt stabilite principii de bază în gestionarea situaţiilor de criză, precum prioritatea protecţiei vieţii, apărarea intereselor naţionale de securitate, anticiparea şi prevenirea evenimentelor generatoare de crize, şi asigurarea unei reacţii rapide şi eficiente.
Potrivit documentului citat, managementul integrat al situaţiilor de criză trebuie realizat gradual, în funcţie de natura, amploarea, complexitatea, intensitatea şi consecinţele acestora.
Proiectul identifică autorităţile naţionale de decizie, incluzând Parlamentul, Preşedintele României, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi Guvernul României, detaliază rolurile autorităţilor şi instituţiilor cu responsabilităţi de coordonare şi sprijin în cadrul SNMISC şi prevede
modul în care organizaţiile neguvernamentale pot oferi sprijin sistemului, pe bază de voluntariat sau la solicitare. Proiectul descrie fazele procesului naţional de management integrat al situaţiilor de criză, de la supravegherea şi avertizarea până la tranziţia la starea de normalitate şi mai stabileşte responsabilităţile specifice ale diferitelor autorităţi şi instituţii în asigurarea funcţionării eficiente a SNMISC şi în răspunsul la crize.
După ce legea va fi adoptată de Parlament şi promulgată de preşedintele ţării, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare (legea ar intra în vigoare în 90 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial) Guvernul va aproba un regulament de organizare şi funcţionare al SNMISC.