Actualizare 17:11 Guvernul ar putea aproba săptămâna viitoare înfiinţarea Agenţiei
Guvernul a discutat, azi, în primă lectură un proiect de lege privind înfiinţarea Agenţiei pentru Recuperarea Prejudiciilor constatate prin hotărâri judecătoreşti, ministrul Justiţiei anunţând că actul normativ ar putea fi aprobat săptămâna viitoare şi trimis spre adoptare Parlamentului.
"După lupte seculare, Ministerul Justiţiei a venit în sfârşit cu proiectul de lege privind Agenţia de Recuperare a Prejudiciilor din dosarele penale", a constatat, la începutul şedinţei de guvern, premierul Victor Ponta, care s-a interesat când poate fi trimisă legea spre dezbatere Legislativului.
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a precizat că săptămâna viitoare, după consultarea ministerelor cu atribuţii în domeniu, proiectul de lege va fi finalizat.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat recent că Agenţia pentru Recuperarea Prejudiciilor va începe să funcţioneze de la 1 iulie, după ce proiectul va fi aprobat în Guvern şi trecut prin Parlament.
(Alexandru Costea)
----------
Guvernul României a adoptat astăzi un proiect de lege prin care a stabilit că Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Sechestrate va funcţiona ca instituţie publică de interes naţional în subordinea Ministerului Justiţiei, arată un comunicat transmis redacţiei.
Agenţia va avea următoarele funcţii principale : să faciliteze urmărirea şi identificarea bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni; să administreze, în cazurile prevăzute de lege, bunurile mobile sechestrate în cadrul procesului penal; să valorifice, în cazurile prevăzute de lege, bunurile mobile sechestrate în cadrul procesului penal; să gestioneze sistemul informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni; să sprijinire organele judiciare pentru utilizarea celor mai bune practici în materia identificării şi administrării bunurilor care pot face obiectul măsurilor de indisponibilizare şi confiscare în cadrul procesului penal; să coordoneze, evalueze şi monitorizeze la nivel naţional aplicarea politicilor în domeniul recuperării creanţelor provenite din infracţiuni.
Principalele atribuţii ale Agenţiei vor fi: gestionează şi ţine evidenţa sumelor de bani care fac obiectul sechestrului, a sumelor de bani rezultate din valorificarea bunurilor perisabile, a sumelor de bani rezultate din cazurile speciale de valorificare a bunurilor mobile sechestrate, precum şi a sumelor de bani datorate cu orice titlu suspectului, inculpatului ori părţii responsabile civilmente, care fac obiectul popririi;
În vederea unei evidenţe complete a tuturor sumelor de bani administrate de Agenţie, pe numele acesteia se deschide un cont unic în lei la Trezoreria statului. În ce priveşte sumele de bani în valută sechestrate sau ridicate se instituie un sistem de conturi unice în valută la o bancă ce va fi selectată cu respectarea prevederilor legale privind achiziţiile publice.
Totodată, la solicitarea procurorului sau a instanţei de judecată, Agenţia depozitează temporar şi administrează bunurile mobile sechestrate a căror valoare individuală depăşeşte, la momentul dispunerii măsurii asigurătorii, echivalentul în lei a sumei de 15.000 de euro.
Se doreşte, de asemenea, ca Agenţia să dezvolte şi gestioneze sistemul informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni, ca sistem unic de monitorizare a bunurilor sechestrate, confiscate şi valorificate în cadrul procesului penal.
Agenţia va trebui să ţină evidenţa imobilelor pentru care s-a solicitat notarea ipotecară şi a hotărârilor prin care s-a luat măsura de siguranţă a confiscării speciale sau a confiscării extinse dispuse de instanţele române, precum şi a celor comunicate autorităţilor române de către instanţe străine.
Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Sechestrate va fi condusă de un director general, numit de către ministrul Justiţiei, şi va avea 35 de angajaţi.
Activitatea de administrare a bunurilor sechestrate se realizează, în prezent, de cele mai multe ori de către organele de cercetare penală, care aduc la îndeplinire ordonanţa de luare a măsurii asigurătorii.
Valoarea bunurilor sechestrate de unităţile de parchet şi poliţie a crescut semnificativ, în perioada 2012 - 201, ajungând anul trecut la aproape 2 miliarde şi jumătate de lei noi. Rata de executare a ordinelor de confiscare a ajuns în 2014 la aproape 14%, în condiţiile în care în anii anteriori s-a situat sub 5%.