PROIECT DE LEGE: Desfiinţarea ASF şi revenirea la vechile structuri de supraveghere

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 14 martie 2019

Desfiinţarea ASF şi revenirea la vechile structuri de supraveghere

Trei deputaţi ALDE au iniţiat un proiect de lege prin care doresc desfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi revenirea la cele trei structuri care supravegheau anterior piaţa de capital, pensiile private şi asigurările, respectiv Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

În expunerea de motive, Băişanu Ştefan-Alexandru, Mocanu Adrian şi Olteanu Daniel susţin că prin înfiinţarea ASF în 2013, nu s-a realizat decât reunirea celor trei autorităţi sub acelaşi acoperiş, întrucât şi în prezent

cele trei sectoare de activitate funcţionează separat, au personal separat, conduceri separate şi, deşi schema de personal a fost majorată semnificativ, activitatea ASF se desfăşoară deosebit de greoi, Consiliul Autorităţii fiind sufocat de multitudinea actelor individuale pe care trebuie sa le emită.

Conform deputaţilor ALDE, în realitate, scopul unirii celor trei instituţii (CNVM, CSA şi CSSPP) într-o singură enitiate (ASF) a fost de a facilita şi transfera pas cu pas sectoarele pieţei de capital, a asigurărilor şi a pensiilor private în competenţa Băncii Naţionale a României (BNR).

În proiect se mai menţionează: "Din 2013, anul înfiinţării ASF şi până în prezent, numărul companiilor care intermediaza tranzacţii la Bursa de Valori Bucureşti s-a diminuat cu peste 50%. Numărul conturilor deschise la Bursa de Valori Bucureşti de către investitorii individuali a scăzut cu peste 60%,

în prezent fiind doar 60.000 de conturi din care doar 15.000 active, în comparaţie cu Polonia spre exemplu, unde numărul conturilor deschise de către investitorii individuali depăşeşte 1,5 milioane, la o populaţie de două ori mai mare faţă de cea a României".

Potrivit celor trei deputaţi, având în vedere disfuncţionalităţile constatate, mai ales în ultima perioadă, în activitatea desfasurată în sectorul pietei de capital, cel al asigurărilor şi al sistemului de pensii private, este necesară adoptarea unor măsuri de ordin legislativ, care să asigure eficientizarea activităţii de supraveghere sectorială realizată în afara ariei de compentenţă a băncii centrale.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Buna initiativa: în afara certurilor pe funcții, nu s-a auzit mai nimic de ASF. Au avut si președinți controversati, care au ținut mai mult de scaun decat de propria onoare...

    1. Ebuna sigur ca da! cate 9 posturi in consiliile celor 3 viitoare autoritati garnise cu cate 5 consilieri, tot de la partide ar fi indeajuns sa satisfaca nevoia de plasare in functii a politicienilor obedienti?

      Singurul care n-a permis intrarea in asf pe criterii politice a fost Negritoiu.Si a platit pt. asta! 

    Cea mai frumoasă știre a Bursa de atâția ani...o minune. Perfect de savurat șampania ușor, cu satisfacție. Chiar dacă nu se va sparge niciodată ASF, dar măcar agita viesparul puțin. Toate fustele alea care stau inutil pe acolo la Educație Financiară și la departamentele alea inutile fără legătură cu activitatea propriu zisă. De ce e greu de spart ASF: 1) revenirea la 3 aduce 3 Consilii noi și multe funcții pentru nomenclaturiștii cu 4 clase din politică și servicii, dar nu se vor mai putea oferi salariile de astàzi din ASF, deci mai puțini bani de păpat aiurea și drepturi nesfârșite (vezi Norma cu Veniturile ASF - cele 3 piețe aduc fonduri diferite); 2) sunt prea multe nume grele acolo, prea multe neveste celebre, prea mulți ex-soți de ministrese ca să li se ia jucăria de făcut bani, miniștri și primari eșuați, prințese ale RCA etc. Dacă se supără ăștia cu salariile stoarse atâția ani din piețe și cu relațiile pe care le au răstoarnă tot Parlamentul. Prin urmare știrea asta e așa..un deliciu efemer. Dar o amenințare între ei. Noul CASF vrea să își pună proprii săi directori, nu reușește intern și aruncă petarde de astea: punem directorii noștri sau plecăm toți. Ce credeți că preferă lașii aia avizi după salarii de mii de euro? Armistițiu cu ocupație străină sau război total? Țară fără viitor! Măcar savurați șampania să mai uitați de mocirla asta

    1. Dupa ce ai ramas pe dinafara domunule sef la comunisti, Mircea Ursache inca mai arunci petarde . Ai venit in ASF si prindeai fluturi, habar nu aveai cu ce se mananca sectorul pe care Ponta te-a cocotat. Si dupa ce toata piata te-a cunoscut ca amator de tainuri, acum vii sa mai incerci marea cu degetul, poate mai prinzi odata. Nu o sa mai prinzi decat pensia. Drum bun! Cu comunisti nu se poate face capitalism.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb