PROIECT DE LEGE:  Şefii de stat care au fost dovediţi în instanţă colaboratori ai Securităţii îşi pierd toate drepturile de foşti preşedinţi

D.Ţ.
Politică / 23 iunie 2021

 Şefii de stat care au fost dovediţi în instanţă colaboratori ai Securităţii îşi pierd toate drepturile de foşti preşedinţi

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a dat undă verde unui proiect de lege care reglementează acordarea unor drepturi persoanelor ce au avut calitatea de preşedinte al României. Mai exact, iniţiativa legislativă prevede că foştii şefi de stat nu mai beneficiază de niciun drept în cazul în care s-a constatat ca au avut calitatea de "lucrător sau colaborator al Securităţii". Iniţiativa legislativă a fost depusă de patru parlamentari PSD şi PP-USL şi îl vizează direct pe fostul preşedinte Traian Băsescu, anunţă Hotnews.ro.

Iniţiativa legislativă a fost depusă în legislatura trecută de foşti parlamentari PSD-ALDE, printre care şi fostul ministru şi lider al Senatului, Teodor Meleşcanu.

Proiectul de lege prevede: "Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia".

Astfel, fostul preşedinte Traian Băsescu ar putea să-şi piardă drepturile de care beneficiază pe întreaga durată a vieţii, printre care locuinţă de protocol şi indemnizaţie lunară de 75% din salariul şefului statului.

Proiectul a fost adoptat tacit de Senat pe 30 octombrie 2020, iar Camera Deputaţilor este for decizional. Legea merge spre vot final cu propunere de adoptare.

Curtea de Apel Bucureşti a decis pe 20 septembrie 2019 că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea. Potrivit CNSAS, Băsescu dădea informaţii la Securitate despre comportamentul, atitudinea şi poziţia colegilor săi de facultate faţă de regimul comunist şi semna note cu numele conspirativ "Petrov".

Traian Băsescu a atacat decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar procesul va începe pe 5 noiembrie 2021.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Am înțeles. Meleșcanu care a lucrat în Min de Externe pe timpul lui Ceaușescu decide ce si cum.

    Soția a lucrat la TVR pe timpul lui Ceaușescu! 

    Petrov n-a fost doar colaborator al Securitatii, ci chiar securist acoperit, de unde-si lua si leafa de turnator !

    daca Satan cu mentalitatea lui de infractor , a spus de cateva ori , nu am stiut nimic , nu recunosc nimic , justitia lui peste l-a crezut si gata . toti infractorii nu recunosc nimic ,dar fac puscarie , la el nu .

    Legea este incorecta si nu trebuie aplicata daca ea nu se refera la toti colaboratorii securitatii, nazistilor/horystilor, bolsevicilor/colaboratori nkvd-kgb-gru si familiilor lor pe line de mostenire.

    Adica sa ramana numai cu pensia de securist? Jenibil!

    Este foarte corect.

    Insa si cei care au facut parte din SRI sau alte structuri "secrete", care au activat intr-un fel sau altul (informatori, colaboratori) in aceste structuri, ar trebuii sa fie inclusi in aceasta categorie, sa-si piarda drepturile.  

    Si legea ar trebuii sa se extinda si la magistratii securisti sau la cei cu "protocolul"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb