Confederaţia Naţională a Patronatului Român (C.N.P.R.) îşi exprimă dezamăgirea profundă faţă de măsurile ilegale dispuse de ANAF privind reconsiderarea ca dependente a activităţilor desfăşurate în cadrul profesiilor libere, acţiune ce poate impacta un număr de 400.000 de persoane fizice independente - profesii libere (medici, arhitecţi, consultanţi fiscali, experţi contabili, medici veterinari, farmacişti etc), la care se adaugă numărul mare al antreprenorilor din categoria drepturilor de autor.
"Noul" ANAF a devenit cel mai aprig susţinător al unor proceduri nelegale de reconsiderare a profesiilor libere. În contradicţie cu afirmaţiile făcute în comunicatul său de presă din 16.04.2015, publicat pe site-ul instituţiei, în cuprinsul căruia se menţionează că ANAF respectă "fără excepţie prevederile legale aflate în vigoare", C.N.P.R. constată că, de fapt, ANAF interpretează legea într-un mod propriu. Nesocotind rezoluţiile sale din ultimii 4-5 ani, opiniile celor mai cunoscuţi auditori sau consultanţi fiscali, dar mai ales Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, publicată în Monitorul Oficial din martie 2015 privind imposibilitatea recalificării profesiilor libere şi a drepturilor de autor, ANAF nu se poate considera "o agenţie care aplică legea". De exemplu, ANAF, printr-o evaluare lingvistică proprie, consideră că excepţia de la regulă nu se aplică. Astfel, prevederea legală "Activităţile desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii, care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, nu pot fi reconsiderate ca activităţi dependente potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 2.1 şi 2.2 din Codul fiscal" este pur şi simplu ignorată de ANAF.
Astfel, zeci de persoane fizice independente - profesii libere sunt obligate la plata unor sume ce depăşesc totalul veniturilor încasate în ultimii 5 ani.
După 4 ani de la legiferarea exceptării de la reconsiderare a profesiilor libere şi drepturilor de autor, respectiv în august 2014, ANAF emite o metodologie de inspecţie fiscală, document cu caracter de "lege internă" care ignoră nejustificat existenţa excepţiei.
Remarcăm următoarea afirmaţie făcută în această metodologie: "În dorinţa de a acumula venituri substanţiale pentru asociaţi/administratori, de preferinţă cât mai slab fiscalizate, angajatorii caută căi alternative pentru a-şi plăti personalul, aceasta transformându-se într-un fenomen care afectează toate palierele societăţii". Este îngrijorător modul în care ANAF a înţeles să redacteze partea introductivă a metodologiei, arătând dispreţ faţă de contribuabili în general, cei care reprezintă sursa de finanţare a bugetului de stat, inclusiv a instituţiei numită ANAF. Astfel, se face aplicarea unui "principiu" stabilit în mod unilateral de ANAF, cel al prezumţiei de vinovăţie a tuturor contribuabililor, printr-o afirmaţie care se califică cel puţin ofensatoare la adresa contribuabililor corecţi. Considerăm această afirmaţie o instigare la abuz în serviciu.
Într-un proiect recent de Hotărâre de Guvern dedicat unor probleme sociale (persoane cu handicap) a fost introdusă, fără nicio legătură cu problematica specifică, abrogarea textului de lege care reglementează exceptarea profesiilor libere şi drepturilor de autor de la reconsiderare. Mediul de afaceri (patronatele prezente la Comisia de Dialog Social) a sesizat dimensiunea impactului acestei "mici" modificări şi s-a opus categoric, cerând dezbatere publică. Simpla intenţie de abrogare demonstrează că MF recunoaşte importanţa acestei prevederi pentru antreprenorii - profesii libere şi drepturi de autor şi constată implicit legalitatea aplicării excepţiei din 2010 până în prezent.
Cu referire la declaraţiile ANAF, C.N.P.R. afirmă că o politică fermă de combatere a evaziunii fiscale ar însemna identificarea şi pedepsirea adevăraţilor autori de evaziune fiscală şi ne referim aici la infracţiunile legate de TVA, principala problemă a colectării. România are o cotă de TVA de 24%, dar încasează, conform analiştilor economici, doar o cotă medie de 13%. Aceasta reprezintă o evaziune de aproape 10 miliarde de euro anual. În interesul mediului de afaceri, ANAF trebuie să identifice şi să pedepsească adevăraţii evazionişti.
C.N.P.R., ai cărei membri au creat 300.000 de locuri de muncă în România, nu face exerciţiu de imagine. Direcţia greşită pe care se află ANAF ne preocupă profund şi considerăm că instituţia trebuie să redevină transparentă şi să comunice corect cu contribuabilii.
Profesor Dr. Mihai Manoliu