Deputatul liberal Cristian Băcanu, fost secretar de stat la Ministerul Justiţiei în timpul mandatului lui Cătălin Predoiu, a iniţiat un proiect legislativ menit să stabilească numărul magistraţilor care vor face parte din completurile ce vor soluţiona cauzele aflate în apel.
"Reparăm legile justiţiei - 2 nu 3 judecători în completurile de judecată a cauzelor de apel! Acesta este propunerea legislativă pe care am depus-o la Camera Deputaţilor şi care corectează aberaţia făcută de PSDragnea în urmă cu trei ani în încercarea disperată de a proteja corupţii şi de a îngreuna actul de justiţie, fără să ţină cont de faptul că nu sunt suficienţi judecători şi fără să conştientizeze volumul de muncă presupus de această modificare", a scris Cristian Băcanu pe pagina oficială de Facebook.
Menţionăm că la finalul anului trecut, guvernul Cîţu, la iniţiativa ministrului Justiţiei, Stelian Ion, a emis o ordonanţă de urgenţă care amână până la 1 ianuarie 2023 intrarea în vigoare a dispoziţiilor legale care stabilesc că toate cauzele judecate în apel vor fi soluţionate de completuri alcătuite din trei judecători.
Decizia Executivului a fost luată la solicitarea mai multor organizaţii profesionale ale magistraţilor care au acuzat faptul că instanţele din ţara noastră se confruntă cu o penurie de personal, deoarece anul trecut nu au putut fi organizate concursuri de recrutare a magistraţilor din cauza restricţiilor impuse de pandemia Covid-19.
Astfel, în 21 decembrie 2020 Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie arătau:
"Anul 2020 este primul an de după 1989 în care nu s-au mai organizat concursuri de admitere în magistratură, întrucât lipseşte cadrul legislativ necesar organizării acestora. (...) În prezent, la nivelul judecătoriilor din România sunt vacante un număr de 309 de posturi de judecător dintr-un total de 2320 de locuri conform listelor de locuri vacante publicate la 01.12.2020 pe site-ul CSM (13%), însă situaţia reală este şi mai gravă, întrucât în aceste liste nu este inclus numărul de posturi care figurează în schemă ca ocupate, dar în realitate sunt neocupate, judecătorii respectivi fiind în concedii pentru creşterea copiilor, delegaţi la instanţele superioare, detaşaţi la diverse instituţii sau suspendaţi temporar din funcţie. Raportat la aceste date, în concret, situaţia posturilor efectiv neocupate la nivelul judecătoriilor se apropie de 20%, aspect care afectează desfăşurarea activităţii magistraţilor şi care poate avea consecinţe asupra calităţii actului de justiţie".
De aceea, cele două asociaţii profesionale solicitau amânarea intrării în vigoare a dispoziţiilor privitoare la judecarea apelurilor în complet format din 3 judecători.
Actul normativ emis de guvernul Cîţu a fost criticat de liderii social-democraţi care au afirmat că actuala putere politică nu respectă rezultatul referendumului pe justiţie din 26 mai 2019, în urma căreia cetăţenii au stabilit că de la Palatul Victoria nu mai pot fi emise ordonanţe de urgenţă care să legifereze în domeniul respectiv.
Referitor la aceste critici, ministrul Stelian Ion a arătat că s-a consultat cu profesori de drept constituţional, a verificat jurisprudenţa recentă a Curţii Constituţionale şi concluzia la care a ajuns este că "nu există absolut nicio problemă de constituţionalitate".
"Nu poţi sta cu mâinile în sân când vezi că ai un incendiu în casă pentru că doctorul ţi-a prescris să nu te dai jos din pat", a argumentat Stelian Ion, afirmând că, în calitate de ministru al Justiţiei, are obligaţia de a face tot posibilul ca instanţele din România să nu intre în blocaj.
"Nu ăsta a fost scopul acelui referendum" privind interzicerea ordonanţelor de urgenţă în domeniul Justiţiei, a susţinut Stelian Ion.
Ministrul Justiţiei a precizat că s-a numărat printre cetăţenii care au votat pentru referendumul privind interzicerea OUG în justiţie, "foarte necesar" în acele momente în care "aşteptam cu sufletul la gură să nu apară în Monitorul Oficial de pe o zi pe alta o nouă ordonanţă 13" iar în Parlament se discuta despre modificarea Codului Penal, care ar fi făcut din "România un rai infracţional".
Însă "toţi cei care au votat, au votat în spiritul protejării cetăţenilor oneşti şi a respectării legii", iar în lipsa unei OUG pentru prorogarea termenului la care intrau în vigoare completurile de trei judecători s-ar fi ajuns la blocarea instanţelor, a arătat Stelian Ion.
1. Blat
(mesaj trimis de Florin în data de 11.01.2021, 08:21)
Ma plictiseste aceasta aglomerare de procese: 1/2 din ele nici nu ar trebui sa aibe loc. Am un proces cu o primarie unde pina acum cei de la Primaria P Neamt se lasa de 10 ori asteptati sa depuna un document ( 2 ani amanari) si ei nu o fac ... asta inseamna proces prelungit degeaba si in plus daca primaria isi facea treaba corect nici nu trebuia sa fie un proces.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2021, 21:21)
Poti sa dai in judecata si pe primar pentru abuz in serviciu pentru ca nu transmite documentul respectiv. Poti sa faci o plingere penala in directia asta. Nu -i lasa in pace ca nu merita !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2021, 11:14)
Legi sa scape pnl usr isti de dosare
2.1. Exact pe dos, tovarăşe "făr (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2021, 18:02)
Deci legea psd-istă a cărei aplicatr s-a amânat este tocmai pentru a NU se bloca activitatea din Justiţie.
3. Ideal
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2021, 08:49)
Fără avocat,fără procuror e suficient 1 judecător bun .