Creşterile patrimoniale generate de randamentul acumulat în timp vor fi impozitate cu 10%, conform unui proiect de lege iniţiat de liberalii Bogdan Huţucă şi Mara Calista. Iniţiativa de act normativ, menită să modifice Codul Fiscal, prevede stabilirea unui prag minim impozabil şi excluderea din baza impozabilă a sumelor care sunt constituite ca şi contribuţii, acestea fiind deja impozitate la sursele de generare. Aceleaşi prevederi vor fi aplicate inclusiv Pilonului II de pensii, dacă iniţiativa legislativă semnată de 45 parlamentari va trece de Camera Deputaţilor şi de Senat. Practic este vorba despre impozitarea cu 10% a ceea ce depăşeşte 2000 lei inclusiv în cazul plăţii pensiilor de la Pilonul II şi Pilonul III.
Potrivit iniţiatorilor, s-ar restabili astfel venitul impozabil aferent sumelor primite potrivit legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, ale legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, precum şi ale legii nr. 1/2020 privind pensiile ocupaţionale.
"Ne dorim să existe un cadrul legal de impozitare echitabil pentru a creşte contributivitatea la sistemele facultative de pensii prin atragerea cât mai multor persoane interesate, pentru a le face atractive şi rentabile. Prin prezenta propunere legislativă ne dorim să reglementăm valoarea venitului impozabil atunci când urmează a se efectua plăţi din fondurile de pensii administrate privat, respectiv Pilonul II, Pilonul III şi segmentul pensiilor ocupaţionale din România", a declarat Mara Calista.
Modificările vizează articolul 100 referitor la stabilirea venitului impozabil lunar din pensii.
Conform aliniatului 1 al iniţiativei legislative, venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2000 lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată. Pentru sumele primite ca plată unică de către participanţii la fondurile de pensii administrate privat şi moştenitorii legali ai acestora, în conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, venitul impozabil va fi constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor la care, fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil conform prevederilor aliniatului 1. Pentru sumele primite ca plăţi eşalonate în rate de către participanţii la fondurile de pensii administrate privat şi moştenitorii legali ai acestora, venitul impozabil va fi constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor aliniatului 1 pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii. Dispoziţiile respective se aplică şi în cazul plăţilor unice sau în rate primite de participanţii la fondurile de pensii facultative şi/sau fondurile de pensii ocupaţionale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2022, 10:45)
Un deputat de 33 de ani, fara nicio experienta, propune impozite pentru milioane de romani ... pe principiul nu avem bani suficienti, hai sa mai bagam o taxa.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2022, 11:33)
Daca o vor face le doresc tuturor celor care au initiat si vor vota asa ceva BIIIP, si imi BIIIP...in ei! Cand am aderat la piloane unul din motive a fost ca sunt scutite de impozit. NU POTI SCHIMBA REGULILE IN TIMPUL JOCULUI BIIIP liberale!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2022, 12:25)
Ne bun sa fii sa mai contribui in conditiile astea.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2022, 13:00)
Ce ticăloși!
5. fără titlu
(mesaj trimis de Mihai în data de 28.03.2022, 13:37)
Niște idioți care impozitează ceva deja impozitat. Nu ar fi mai bine să tăiați pensiile alea nejustificate numite pensii speciale? Ăia care contribuie sunt taxați iar ăia care furăsunt recompensați! Vă mai mirați că lumea consideră că avem o calsă politică de mizerie!
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2022, 16:19)
PNL-isti astea sunt niste nenoroiciti, dupa ce o sa ne luam doar un pachet de biscuiti din contributia la Pilonul II pentru ca randamentele sunt sub inflatie sau administratorii vor da faliment mai vin si PNL-isti si pun impozit pe pachetul de biscuiti. Vai si amar de capul vostru de PNL-isti.
7. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 28.03.2022, 19:39)
nu recomand votarea acestei legi nefericite ... o data ca ar fi vorba de dubla impozitare, a doua oara ca efectul economic ar fi negativ (bani stransi din aceasta taxa < castigurile rezultate din dezvoltarea acestei piete in continuare).
eu personal ma gandesc sa NU imi mai deschid pilonul 3 din simplul motiv ca:
a. imi pot administra singur banii (actiuni, obligatiuni,etc) si nici nu le mai dau comision celor care imi administreaza pilonul de pensii
b. am acces la ei oricand, nu doar de la 65-70 de ani in sus
c. unii isteti de ocazie se gandesc ei sa impoziteze marja de crestere a fondurilor din pilonii 2/3 .. .ca asa au visat frumos asta noapte ! (incertitudinea pietei impacteaza negativ dezvoltarea industriei).
8. fără titlu
(mesaj trimis de Ion în data de 28.03.2022, 23:46)
Nu inteleg eu modificarea sau ??
Din ce inteleg eu, modificarea este foarte buna.
Practic, in prezent, la pilonul 1/2/3, daca am in cont 60.000 lei si vreau sa ii retrag (intr-o transa sau n rate), se scade plafonul de 2.000 lei neimpozabil si se plateste impozit 10% pe diferenta ramasa.
Si mai apar cas/cass care si aici parca au suferit modificari cu un plafon de 4.000.
Acest mod de impozitare practicat in prezent este o aberatie, deoarece se impoziteaza inclusiv sumele ce reprezinta contributiile mele, banii depusi de mine de-a lungul anilor.
Prin modificarea legislativa propusa, se urmareste a se impozita doar randamentul din fond.
Adica, daca eu am platit rate de 40.000 lei iar cu randamentul scos de fond am in total in cont 60.000 lei, la momentul retragerii sumei, o sa se impoziteze doar diferenta dintre suma din cont si contributiile platie de-a lungul timpului, adica 20.000 lei (60.000 sold cont - 40.000 contributii platite de-a lungul timpului = 20.000 lei.)
Iar din cei 20.000, se va scadea plafonul neimpozabil, care acum e 2000 lei. Si se plateste impozit in final doar pe 18.000 lei.
Si acelasi calcul se va face si daca se retrag banii in mai multe rate.
Eu asta am inteles din articol si consider ca este o varianta mai buna fata de cea actuala!
Desigur, cea mai buna varianta ar fi fost sa nu se impoziteze deloc pensia aceasta, deoarece asa ar fi mai multi tentati sa cotizeze.