Proiecte în valoare totală de aproape 2,2 miliarde de lei au fost depuse în cadrul apelului rezervat IMM-urilor din judeţul Hunedoara

R.S.
Miscellanea / 22 mai

Adrian Mariciuc

Adrian Mariciuc

Interes crescut pentru primul apel dedicat IMM-urilor din judeţul Hunedoara, din cadrul Programului Tranziţie Justă, pentru care Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest este Organism Intermediar. Până la termenul limită (20 mai, ora 23:59), nu mai puţin de 148 de proiecte au fost depuse în cadrul apelului "Dezvoltarea întreprinderilor şi a antreprenoriatului", componenta "Investiţii pentru dezvoltarea IMM care sprijină creşterea durabilă şi crearea de locuri de muncă", conform unui comunicat transmis redacţiei.

Iniţiativele ce însumează 2,19 miliarde de lei, sunt dovada clară a dorinţei şi angajamentului antreprenorilor locali pentru dezvoltarea durabilă şi crearea de locuri de muncă. Din această sumă impresionantă, 1,26 miliarde de lei reprezintă finanţare nerambursabilă! Cele mai mari proiecte depuse au valori ce depăşesc 80 de milioane de lei, aproape jumătate din această sumă fiind nerambursabilă. De asemenea, nu mai puţin de 17 proiecte au bugete totale ce depăşesc 40 de milioane de lei fiecare, un semnal clar al ambiţiei şi potenţialului economic al judeţului Hunedoara.

În ceea ce priveşte repartiţia "geografică" a proiectelor, 36 provin din Valea Jiului, iar celelalte 112, din alte localităţi ale judeţului. În topul oraşelor cu cele mai multe iniţiative se află Deva cu 20 de proiecte, urmat de Hunedoara şi Călan cu câte 15 proiecte fiecare, Petroşani cu 14 şi Petrila cu 8 proiecte, se menţionează în comunicat.

Pe lângă dezvoltarea pe care o pot aduce aceste proiecte, ele estimează şi crearea a aproape 2.600 de locuri noi de muncă în judeţul Hunedoara, unul puternic afectat în trecutul apropiat de disponibilizări şi şomaj.

"Suntem extrem de entuziasmaţi de răspunsul impresionant al antreprenorilor din judeţul Hunedoara la acest prim apel şi le mulţumesc pentru încrederea pe care au acordat-o ADR Vest. Aceste proiecte sunt esenţiale pentru dezvoltarea economică durabilă a regiunii şi pentru crearea unor oportunităţi reale de muncă. Mă bucur să constat o mare diversitate de activităţi economice pe care cei 148 de antreprenori le-au depus şi cred că, în vremurile în care trăim, oarecum de incertitudine economică, curajul lor merită apreciat. Încrederea mea este că, împreună cu aceşti oameni, vom reuşi să contribuim la reconstrucţia judeţului, astfel încât Hunedoara să redevină unul dintre motoarele economice importante ale României", a declarat Adrian Mariciuc, directorul general adjunct al ADR Vest, se precizează în comunicat.

Cele mai multe proiecte depuse în cadrul apelului provin din sectorul de construcţii şi eficienţă energetică (46), dar un număr semnificativ de aplicaţii a venit din domeniul turismului (38). În contextul în care judeţul Hunedoara a primit două distincţii importante la competiţia "Destinaţia Anului", cel mai important proiect de promovare a turismului intern românesc (Castelul Corvinilor, la categoria "Atracţii cultural-educative", respectiv Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei sunt Destinaţia Anului 2024, la categoria "Tărâmuri cu istorie şi tradiţie"), proiectele din zona privată îşi propun să contribuie la transformarea judeţului Hunedoara într-o destinaţie turistică de top.

"Proiectele depuse urmează etapele standard, de la depunere până la semnarea contractului şi implementare. Ele trec mai întâi prin procesul de evaluare - pentru o parte dintre proiectele depuse a şi fost realizată această etapă. Astăzi colegii mei au făcut şi primele vizite precontractuale în judeţul Hunedoara, în care interacţionăm la locul de implementare cu potenţialii beneficiari. Este un proces de durată, le cerem răbdare antreprenorilor, însă ei trebuie să ştie că în ADR Vest vor avea mereu un partener, iar scopul nostru comun este acelaşi: să dezvoltăm afaceri de succes în judeţul Hunedoara", a mai declarat Adrian Mariciuc.

Vă reamintim, judeţul Hunedoara va beneficia de aproximativ 181 de milioane de euro pentru investiţii productive în IMM-uri, din care aproape 49 de milioane de euro pentru investiţii directe în Valea Jiului. Valoarea finanţării nerambursabile care poate fi acordată pentru un proiect sub formă de ajutor de stat regional/ ajutor de minimis este de minimum 200.000 de euro şi maximum 8.000.000 de euro - valoarea cumulată a celor două tipuri de ajutoare, se arată în comunicat.

Programul de Tranziţie Justă oferă sprijin populaţiei, economiei şi mediului în zonele care au avut de suferit de pe urma închiderii minelor sau rafinăriilor şi are ca obiectiv principal generarea de locuri de muncă durabile şi sigure şi sprijinirea unei diversificări economice durabile. Programul are un buget total de 2,5 miliarde de euro, iar judeţului Hunedoara îi vor reveni peste 525 milioane de euro. Din această sumă, 446 milioane de euro reprezintă alocarea din partea Uniunii Europene prin Fondul pentru Tranziţie Justă, iar 78,8 milioane e contribuţia naţională.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb