Proiectele de lege iniţiate de senatorul Daniel Cătălin Zamfir se află la un pas să treacă de Parlament, după ce acestea au fost aprobate de comisiile reunite de buget-finanţe şi juridică din Camera Deputaţilor, conform anunţului făcut, ieri, pe pagina de Facebook, de Grupul Clienţilor cu Credite în CHF.
Vorbim despre eliminarea caracterului de titlu executoriu a contractului de credit, de plafonarea dobânzilor la credite şi de retractul litigios.
Potrivit sursei citate, legile ar trebui să intre astăzi la vot final în Plenul Camerei Deputaţilor.
Daniel Zamfir a menţionat, ieri, pe pagina sa de Facebook: "Mai e doar un pas! Astăzi (n.r. ieri), în comisiile reunite de buget-finante şi juridică, au fost votate legile împotriva cămătăriei! USR şi PNL nu numai ca au votat împotrivă, dar au blocat intrarea la vot, mâine (n.r. astăzi), în plen! Sper să se găsească o soluţie până mâine (n.r. astăzi) dimineaţă".
Legea plafonării dobânzilor şi cea privind retractul litigios au trecut de Senat încă de la finalul lunii februarie. Proiectul de lege care vizează plafonarea dobânzilor propune un nivel maxim al DAE de 18% pentru creditele de consum şi un plafon de 2,5 ori mai mare faţă de dobânda de politică monetară pentru împrumuturile ipotecare şi pentru cele imobiliare.
Iniţiativa legislativă privind retractul litigios prevede că, în timpul desfăşurării unui proces în instanţă, debitorul va putea răscumpăra creanţa de la firma de recuperare la cel mult dublul preţului cu discount la care creditul a fost achiziţionat de recuperator, moment în care litigiul va fi stins. Toate cele trei proiecte au provocat reacţii controversate din partea sistemului financiar-bancar, analiştilor din domeniu şi Băncii Centrale, reprezentanţii băncilor şi cei ai BNR nefiind de acord cu aceste iniţiative.
1. Februarie ----->Decembrie
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2018, 05:39)
Ideile sunt bune, sunt povestite, răz-povestite; de când se aplica?
După bănci și morți sunt clienti? (Trimit scrisori de dragoste după doi ani)