PROIECTUL DE BUGET PE 2013 Guvernul a revizuit în scădere PIB-ul pentru acest an

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 ianuarie 2013

În acest an, ordonatorii principali de credite de la nivelul bugetelor locale ar urma să finanţeze cu prioritate investiţiile şi lucrările noi sau în derulare, aferente proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.

În acest an, ordonatorii principali de credite de la nivelul bugetelor locale ar urma să finanţeze cu prioritate investiţiile şi lucrările noi sau în derulare, aferente proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.

Guvernul a revizuit în scădere, în urma discuţiilor cu Fondul Monetar Intarnaţional (FMI), prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) şi creşterea economică pentru acest an, comparativ cu declaraţiile oficiale anterioare, noua ţintă pentru avansul PIB fiind în prezent de 1,6%, faţă de "abordarea prudentă" de 1,8% din urmă cu zece zile, potrivit proiectului de buget pentru acest an.

Sinteza indicatorilor macroeconomici pentru bugetul pe acest an conţine o estimare de creştere economică de doar 1,6% şi un PIB de 623,3 miliarde lei.

În urmă cu zece zile, la prezentarea datelor macroeconomice privind proiectul de buget pentru acest an, Guvernul anunţa că şi-a fixat pentru acest an o ţintă prudentă de creştere economică de 1,8% din PIB, dar speră, într-o variantă optimistă, să atingă un avans economic de 2% din PIB. Executivul anunţa totodată un nivel al PIB de 629 miliarde lei.

Guvernul preciza atunci că acestea sunt datele cu care "pleacă la drum în modelul de bază", dar că urmează să discute pe această temă cu FMI şi Comisia Europeană.

Proiectul de buget pe 2013, construit pe un deficit de 18 miliarde lei

Proiectul de lege a bugetului pentru acest an prevede un deficit de 18,177 miliarde lei, ca urmare a unor venituri de 98,183 miliarde lei şi a unor cheltuieli de 116,359 miliarde lei, potrivit documentului, care a fost publicat pe pagina de Internet a Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Guvernul intenţionează să aloce autorităţilor locale, din încasările din TVA, 14,638 miliarde lei, dintre care 2,126 miliarde lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, 10,39 miliarde lei pentru cheltuielile la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi a Bucureştiului, 368,3 milioane lei pentru drumurile judeţene şi comunale, şi 1,754 miliarde lei pentru echilibrarea bugetelor locale.

În acest an, ordonatorii principali de credite de la nivelul bugetelor locale ar urma să finanţeze cu prioritate investiţiile şi lucrările noi sau în derulare, aferente proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile. Guvernul do-reşte să le interzică acestora să finanţeze investiţii noi, în cazul în care nu au asigurate sursele de finanţare pentru cele în derulare. De asemenea, ordonatorii de credite nu vor mai putea să finanţeze investiţii noi, până când nu le vor finaliza pe cele aflate în derulare şi al căror termen de finalizare este depăşit, potrivit proiectului. Excepţie fac lucrările de investiţii colaterale, care cuprind cheltuielile pentru efectuarea unor lucrări legate teritorial şi func-ţional de o anumită investiţie directă, necesare punerii în funcţionare şi exploatării investiţiei directe realizate ca urmare a implementării unor proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile.

Administraţia Prezidenţială ar urma să aibă un buget de 26 milioane lei, cu 15,82% mai mare decât execuţia bugetară realizată anul trecut. Ministerul Afacerilor Externe are planificat un buget de 636 mi-lioane lei, similar cu cel din 2012. Bugetul Ministerului Transporturilor va creşte cu 40%, la 7,3 miliarde lei, iar cel al Ministerului Societăţii Informaţionale, cu 5%, la 206 milioane lei. Pentru Ministerul Culturii, Guvernul intenţionează să aloce, în acest an, 578 milioane lei, cu 4,73% mai puţin ca anul trecut. Bugetul Ministerului Apărării Naţionale (MApN) va fi de 5,64 miliarde lei, în creştere cu 14,61% faţă de execuţia bugetară din 2012, iar cel al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, de 2,54 miliarde lei, cu aproape 6% mai mare. Ministerului Finanţelor Publice ar urma să îi fie alocate 2,826 miliarde lei, cu 17,84% mai mult decât a utilizat anul trecut. Bugetul Ministerului Justiţiei ar scădea cu aproape două procente, până la 2,333 miliarde lei. Ministerul Afacerilor Interne are planificat un buget mai mic cu aproape 4%, de 8,287 miliarde lei. Şi bugetul Minis-terului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice va avea un buget mai redus, cu aproape 2%, de 30.444 miliarde lei. În schimb, Ministerul Tineretului şi Sportului ar urma să aibă un buget de 392 milioane lei, în urcare cu 1,3%. Şi pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Guvernul a prevăzut un buget mai mare, respectiv cu 3,54%, de 17,281 miliarde lei.

Pentru Mediu, bugetul va scădea uşor, până la 2,209 miliarde lei. Pentru Educaţie, bugetul ar urma să fie mai mare cu peste 6%, faţă de execuţia de anul trecut. Ministerul Sănătăţii va înregistra o creştere substanţială, de aproape 81%, până la 8,675%. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Ministerul Fondurilor Europene, care ar ajunge la 184 milioane lei, de la 38 milioane lei, cât a fost execuţia în 2012. Ministerul Economiei va avea un buget de 1,264 miliarde lei, în creştere cu aproape patru procente.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) are planificat un buget de 1,043 miliarde lei, cu 0,91% mai mare, iar Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP), unul de 132 milioane lei, în creştere cu 42,67%, în timp ce bugetul Serviciului de Informaţii Externe (SIE) ar scădea cu 9,41%, la 177,6 milioane lei, iar cel al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) cu 7,28%, la 250 milioane lei.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) va avea un buget de 8,45 milioane lei, mai mare cu 15,18%, iar Agenţia Naţională de Presă Agerpres, unul de 13,5 milioane lei, în urcare cu 11,44%.

Televiziunea Română va avea un buget de 174 milioane lei, în scădere cu 18,26%, iar Radio România, unul de 186 milioane lei, mai mic cu 9,41%. Institutul Cultural Român ar urma să aibă un buget de 29 miliarde lei, mai mare cu 1,7% decât anul trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb