Proiectul privind tranformarea "Închisorii Tăcerii" de la Râmnicu Sărat a trecut la o nouă etapă, după ce, la finalul anului trecut, a fost finalizată cercetarea arheologică şi au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici actualizaţi ai proiectului Memorialul "Închisoarea Tăcerii" şi Centrul Educaţional privind Comunismul în România, finanţat parţial prin PNRR/2022/C11/MIPE/I2./Modernizarea/crearea de muzee şi memoriale.
"În data de 29.10.2024 s-a semnat contractul pentru lucrările de desfiinţare a construcţiilor parazitare şi lucrările de săpătură aferente cercetării arheologice preventive, iar în data de 31.10.2024 s-au semnat contractele pentru serviciile de asistenţă tehnică din partea proiectantului şi dirigenţie de şantier pentru aceste lucrări. Tot în data de 31.10.2024 s-a emis ordinul de începere a lucrărilor, care au debutat în 06.11.2024. În paralel cu pregătirea acestor proceduri, s-au actualizat devizul general al proiectului şi documentaţia tehnică la faza SF+DALI, şi s-a iniţiat pregătirea procedurii de achiziţie pentru celelalte lucrări de execuţie, procedură ce va fi organizată de către Compania Naţională de Investiţii", a anunţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.
Cu alte cuvinte, odată parcurşi aceşti paşi lucrările au intrat în linie dreaptă, astfel încât până în vara anului viitor fosta închisoare să devină un memorial dedicat victimelor comunismului. Tot aici va fi amenajat un centru educational privind comunismul din România.
Cătălina Buldorea, managerul de proiect, a explicat într-o intervenţie la o televiziune din Buzău că cercetările archeologice s-au finalizat cu concluzii positive şi că derularea proiectului este în graphic.
"Am reuşit să deblocăm lucrurile, cumva presaţi şi de timp pentru că, conform angajamentului contractului de finanţare prin PNRR, proiectul ar trebui să fie finalizat la 30 iunie 2026, drept pentru care a trebuit să reaşezăm puţin puţin planul, planificarea lucrărilor, şi să schimbăm tempoul şi atunci am început cu lucrările care, să zic aşa, sunt purtătoare de cel mai mare risc, adică cercetarea arheologică preventivă. Lucrările s-au încheiat fără a fi descoperite lucruri care să împiedice proiectul. Deci, într-un fel, să zicem că e un fel de noroc, pentru că asta înseamnă că proiectul poate continua", a spus Cătălina Bulborea.
Lucrările demarcate până acum au constat în demolarea clădirilor parazitare, care nu făceau parte din cadrul monumentului istoric.
"După ce nu a mai funcţionat ca închisoare, în continuare a funcţionat acolo o fabrică de conserve din fructe şi legume, acesta fiind, de altfel, şi motivul pentru care întreaga incintă era practic parazitată de tot felul de construcţii improvizate, care au rămas în picioare, dat fiind statutul de monument istoric, până în această toamnă, ele fiind trecute prin procedura de declasare. Iar acum, în noiembrie, în paralel cu cercetarea arheologică preventivă pentru centrul educaţional s-a făcut şi această desfiinţare a construcţiilor parazitare astfel încât, în prezent, întregul ansamblu este eliberat de tot ceea ce a fost construit ulterior", a explicat Cătălina Bulborea.
Lucrările pe şantierul râmnicean vor continua astfel încât, până la finele lunii iunie, anul viitor, fosta închisoare să fie transformată radical şi să poată primi vizitatorii, astfel încât aceştia să afle toate detaliile despre regimul comunist şi teroarea prin care au trecut deţinuţii aduşi la Râmnicu Sărat.
"Obiectivul investiţiei îl reprezintă transformarea fostei închisori într-un Memorial dedicat victimelor represiunii comuniste printr-un proces de conservare, consolidare şi restaurare a fostului penitenciar cu componentele lui, pentru că sunt mai multe construcţii care fac parte din acest ansamblu, şi în acelaşi timp această dimensiune este dublată de înfiinţarea unui centru educaţional privind comunismul, care este dedicat în principal tinerilor, pentru că ei sunt cei care au cele mai puţine informaţii despre etapa asta din istoria noastră. Iar acest centru educaţional va funcţiona într-o construcţie nouă, care va fi subterană, tocmai pentru a nu avea un impact negativ asupra perceperii ansamblului", a declarat managerul proiectului.
Potrivit proiectului, centrul educaţional va fi amenajat la subsol, astfel încât clădirea fostei închisori să poată fi amenajată în memorial, iar partea de deasupra solului să păstreze cât mai multe elemente din ceea ce a fost temuta închisoare.
"Conceptul fundamental al proiectului este că fostele clădiri care au funcţionat ca închisoare în perioada comunistă au statut de Memorial, astfel încât apropierea de ele trebuie să se facă într-un mod rezervat şi pios, partea de informaţie şi partea de interacţiune de care au nevoie vizitatorii, mai ales cei foarte tineri, pentru a-şi putea apropia această epocă este prevăzută a fi oferită vizitatorilor în acest spaţiu nou, în această construcţie nouă care este gândită la standarde de echipare contemporane din toate punctele de vedere, confort, echipare, utilităţi şi aşa mai departe, şi care poate fi modelată în aşa fel încât să primească aceste elemente interactive de care tinerii vor avea nevoie ca să poată să să înţeleagă informaţia şi aici vorbim de la înregistrări, filme, obiecte. Din păcate, partea cu obiectele din această perioadă istorică întotdeauna este foarte slab reprezentată pentru că nu există foarte multe alte fapte care să fi supravieţuit", a mai spus Cătălina Bulborea.
"Obiectivele investiţiei Memorialul Închisoarea tăcerii Râmnicu Sărat şi Centrul educaţional privind comunismul din România - din cadrul fostului penitenciar de la Râmnicu Sărat sunt conservarea, consolidarea şi restaurarea fostului Penitenciar de la Râmnicu Sărat, punerea în valoare a monumentului prin implementarea programului funcţional "memorial" şi a unui circuit specific de vizitare astfel încât amenajările ce trebuie întreprinse să sugereze atmosfera de izolare ce va fi prezentă pe întregul circuit de vizitare. De asemenea, proiectul urmăreşte realizarea unui centru educaţional privind comunismul din România în vederea promovării memoriei regimului comunist din România şi a consecinţelor acestuia şi atragerea unui cât mai mare număr de vizitatori, în special din rândul tinerilor, obiectiv cu o clară conotaţie educativă pentru instaurarea respectului faţă de cei ce au suferit cu demnitate pentru că s-au opus regimului de teroare comunist şi pentru victimele sistemului respectiv", se arată într-un comunicat al IICMER.
Proiectul are o valoare de 9 milioane de euro.
Penitenciarul de la Râmnicu Sărat este unul dintre cele mai dure puncte ale represiunii comuniste. Închisoarea a fost construită în anul 1890, însă în timpul revoltelor din 1907 aici au fost închişi peste o mie de ţărani, devenind ulterior temniţă pentru cei care luptau împotriva comunismului. Corneliu Coposu spunea că "Râmnicu Sărat a fost cel mai oribil loc de detenţiune pe care l-au inventat comuniştii. Mai ales, prin metodele aplicate, de o barbarie absolut incredibilă". Toate aceste lucruri nu doar că nu avem voie să le uităm, ci trebuie să ni le asumăm ca fiind parte din istoria poporului roman.
Opinia Cititorului