PROIECTUL PRIVIND INSTITUIREA UNOR FACILITĂŢI FISCALE:  Debitorul trebuie să prezinte un plan de restructurare

D.D.
Macroeconomie / 26 iunie 2019

Eugen Teodorovici (Sursa foto: Twitter)

Eugen Teodorovici (Sursa foto: Twitter)

Debitorii care vor să beneficieze de restructurarea obligaţiilor bugetare, anunţată ieri de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, printre care să prezinte un plan de restructurare, întocmit de un expert independent, şi să nu se afle în procedura insolvenţei, iar Fiscul va institui un regim de supraveghere al debitorului pe perioada implementării măsurilor de restructurare, potrivit proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind instituirea unor facilităţi fiscale, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor.

La finalul anului trecut, 251.000 de firme datorau statului aproape 30 miliarde lei (6,36 miliarde euro), din care plătiseră circa 2% până în aprilie.

Ministrul a anunţat, marţi, că facilităţile fiscale, care presupun inclusiv măsuri de restructurare a obligaţiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion lei, vor reprezenta o şansă pentru companiile de stat cu mari probleme, dar este corect ca această măsură să fie aplicată şi sectorului privat.

Potrivit proiectului de OUG, debitorul trebuie să nu se afle în dizolvare potrivit prevederilor legale în vigoare şi să aibă depuse toate declaraţiile fiscale. Planul de restructurare trebuie să prezinte, printre altele, cauzele şi amploarea dificultăţilor financiare ale debitorului, precum şi măsurile luate de debitor pentru depăşirea acestora.

În plus, debitorul care doreşte să-şi restructureze obligaţiile bugetare trebuie să notifice organul fiscal competent cu privire la intenţia sa şi să se adreseze unui expert independent în vederea întocmirii unui plan de restructurare şi a testului creditorului privat prudent.

"În termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data depunerii notificării, organul fiscal competent eliberează din oficiu certificatul de atestare fiscală pe care îl comunică debitorului", se arată în proiect.

Măsura de anularea unor obligaţii bugetare principale poate avea loc pentru 30%, 40% sau 50%, după caz, din totalul obligaţiilor bugetare principale şi nu poate avea ca obiect obligaţii bugetare principale şi accesorii reprezentând ajutor de stat de recuperat.

În primul an al înlesnirii la plată debitorul trebuie să achite obligaţiile bugetare scadente după 1 ianuarie 2019 şi obligaţiile bugetare stabilite de alte organe decât organele fiscale, precum şi amenzile de orice fel, transmise spre recuperare organelor fiscale după data eliberării certificatului de atestare fiscală, potrivit proiectului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu este constituțională o asemenea lege.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb