PRONOSTICUL SOCIETĂŢII ACADEMICE ROMÄNE: Alianţa D.A. va cîştiga 42-43% la alegerile parlamentare

Doru Ivanov
Ziarul BURSA #Politică / 11 iunie 2004

Societatea Academică Română (SAR) afirmă că ţara nu poate fi guvernată decît de o coaliţie şi că Alianţa D.A. va avea puterea să cîştige 42-43% la alegerile parlamentare din toamnă. "Şansele ca la alegerile parlamentare să cîştige acest procent semnificativ Alianţa, nu PSD, au devenit considerabile, dacă D.A. aplică în toată ţara strategia de la Bucureşti", susţine raportul SAR, referindu-se la faptul că PD şi PNL şi-au unit forţele în Capitală ca să susţină un candidat unic. În continuare, raportul SAR afirmă: "Traian Băsescu, cum SAR a mai scris, ar fi fost un candidat mai puternic la prezidenţiale. Traian Băsescu şi Corneliu Vadim Tudor au potenţialul cel mai ridicat de campanie. Aceleaşi sondaje, nu tocmai de încredere, au făcut ca finala să se profileze între domnii Stolojan şi Năstase. Partida este totuşi echilibrată şi ceea ce părea imposibil multora e realizabil: PSD poate pierde ambele poziţii o dată ce D.A. devine o alternativă clară. UDMR este aliatul cert al ambelor alternative".

CNA şi BEC au servit PSD-ul

Raportul SAR afirmă că CNA a cenzurat în mod nejustificat publicitatea electorală desfăşurată de partidele care nu se află la guvernare şi că BEC a respins toate contestaţiile alegerilor depuse de opoziţie.

Surpriza în alegerile locale a fost creată de sondaje, nu de vot

Preşedintele SAR, Alina Mungiu Pippidi, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că rezultatele alegerilor nu constituie neapărat o răsturnare de situaţie: "Dacă a existat o surpriză, aceasta a fost creată de sondaje, mai ales de cele comandate de PSD la firma lui Alin Teodorescu, IMAS". În raportul său, SAR sugerează, în mod repetat, că sondajele nu au fost corecte.

Slăbiciunile şi atuurile opoziţiei

Specialiştii SAR sînt de părere că principalul atuu al PNL-PD la locale a fost chiar ideea de alianţă, de echipă, şi, la polul opus, listele separate ca dezavantaj major. "Din cauza divizării, cele două partide au pierdut la Iaşi majoritatea prezisă de sondajul CURS", a exemplificat Alina Mungiu Pippidi. Domnia sa susţine că liberalii şi democraţii au greşit atît la Iaşi, cît şi la Timişoara, deoarece au refuzat să facă alianţe locale în jurul celui mai bun candidat, în ciuda faptului că acesta ar fi provenit de la un alt partid. Preşedintele SAR crede că, "dacă ar fi procedat aşa, liberalii şi democraţii şi-ar fi maximizat numărul de mandate cîştigate. O vor face în turul al doilea, dar va fi prea tîrziu, deoarece majorităţile din consiliile locale nu se mai pot schimba".

O altă explicaţie a creşterii Alianţei în preferinţele electoratului este, potrivit SAR, faptul că aceasta a beneficiat de votul negativ la adresa puterii. Reprezentanţii SAR au lansat ipoteza că, în afara Capitalei, votul împotriva puterii a adus principalele cîştiguri coaliţiei, şi nu strategiile acesteia.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb