PROPUNERE: Impozite mai mici pentru emitenţii de obligaţiuni

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 martie 2009

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va solicita Guvernului să acorde stimulente fiscale, de genul reducerii impozitului pe profit cu 1-2 puncte procentuale, pentru companiile care vor emite obligaţiuni, ca măsură de sus­ţinere a Bursei, a spus preşedintele BVB, Stere Farmache, citat de NewsIn.

"Vrem să încurajăm companiile să participe la piaţa de capital prin emisiuni de obligaţiuni corporative. Un stimulent fiscal pentru aceste societăţi ar fi reducerea impozitului pe profit cu 1-2 puncte procentuale", a spus Farmache.

El a adăugat că reducerea impozitului pe profit ar stimula companiile să apeleze la astfel de finanţări, "care presupun şi riscuri în momentul de faţă, însă care ar putea fi compensate prin aceste stimulente".

Preşedintele BVB a mai spus că Bursa va face o cerere oficială guvernului în acest sens, însă "ştim că stimulentele fiscale reprezintă un subiect delicat mai cu seamă pentru România, unde s-a adoptat cota unică, dar şi din cauza perioadei pe care o traversăm".

Certificatele de trezorerie ar putea intra la tranzacţionare pe piaţa reglementată a Bursei

De asemenea, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a cerut Ministerului de Finanţe listarea şi tranzacţionarea certificatelor de trezorerie pe piaţa reglementată, ca măsură de "refugiu" pentru investitori şi de susţinere a Bursei, a mai declarat Stere Farmache.

"A devenit clar că investitorii au un apetit crescut pentru instrumentele cu venit fix în această perioadă şi cred că trebuie să utilizăm mai bine infrastructura pe care o avem pentru tranzacţionarea acestor ins­trumente", potrivit domniei sale.

El a precizat că Bursa poate asigura suportul logistic pentru respectivele instrumente atât pentru emisiunea primară, cât şi pentru tranzacţionarea pe piaţa secundară.

"Certificatele de trezorerie nu se mai distribuie în momentul de faţă, dar s-au distribuit prin reţeaua Minis­terului de Finanţe de o manieră administrativă, printr-un sistem care nu folosea deloc mecanismelor de piaţă. Ele se distribuiau prin funcţionarii direcţiilor administraţiilor financiare la dobândă fixă, stabilită de Finanţe, care nu era neapărat preţ descoperit în piaţă", a adăugat Farmache.

Preşedintele BVB susţine că printre avantajele tranzacţionării certificatelor de trezorerie se numără "posibilitatea investitorului de a-şi închide poziţia mai devreme decât data scadenţei", dar şi costurile mai mici de emisiune, deoarece certificatele sunt nematerializate.

"În aceste vremuri, investitorii îşi pot găsi refugiul în astfel de produse. O parte din investitorii care în momentul de faţă ar opta pentru certificate de trezorerie, vor putea migra spre produse cu risc mai ridicat, când piaţa de acţiuni îşi va reveni", a mai spus Farmache.

Totodată, el apreciază că tranzacţionarea certificatelor de trezorerie ar fi "o gură de oxigen" pentru intermediari.

Certificatele de trezorerie emise de Ministerul de Finanţe Publice sunt titluri de stat cu scadenţa de până la un an şi constituie împrumuturi ale statului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb