PROPUNERE LEGISLATIVĂ Noi obligaţii pentru vânzători, în perioada de garanţie

I.GHE.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 12 martie 2019

O iniţiativă legislativă depusă recent la Senat şi semnată de mai mulţi parlamentari PNL propune obligativitatea pentru vânzătorii de produse electrocasnice de a înlocui aparatele defecte, dar aflate în termenul de garanţie, cu altele cu proprietăţi similare, strict pe perioada în care produsul este la reparat.

Propunerea legislativă pentru completarea art. 22 din Legea nr. 449/2003 privind vânzarea produselor şi garanţiile asociate acestora a fost înregistrată spre dezbaterea senatorilor, urmând ulterior să ajungă în Camera Deputaţilor.

Iniţiativa prevede introducerea unui nou alineat în lege, care să stipuleze că, în cazul produselor de folosinţă îndelungată defectate în termenul de garanţie legală, pentru care unitatea de service a constatat că pot fi reparate, vânzătorul are obligaţia de a pune la dispoziţia consumatorului, în mod gratuit, pe perioada aducerii produsului în stare de utilizare normală, a unui produs cu caracteristici similare.

Scopul propunerii legislative este protejarea consumatorului faţă de unele potenţiale situaţii abuzive ce se pot naşte în relaţia consumator-vânzător cu privire la calitatea produselor. De pildă, cumpărătorul unui aparat electrocasnic - frigider, maşină automată de spălat, plită electrică - deşi este protejat de garanţia produsului, iar produsul va fi reparat, pe perioada reparaţiei el este pus în imposibilitatea de a beneficia de bunul pentru care a plătit un preţ stabilit de vânzător. În plus, durata reparaţiilor poate varia între 10-15 zile în oraşele mari şi poate ajunge la peste 30 de zile pentru consumatorii din mediul rural, în special ca urmare a distanţelor mari faţă de unităţile de service autorizate şi acceptate de vânzători.

În nota de fundamentare a viitorului act normativ, se arată că prin această completare a legii, consumatorului i se va garanta accesul la un produs similar şi pe perioada cât produsul achiziţionat se află la unitatea service pentru reparaţii. De asemenea, autorii proiectului legislativ precizează că o asemenea măsură va stimula vânzătorii să ofere spre vânzare produse calitativ superioare, care numai în situaţii excepţionale se defecteză în perioadele de garanţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb