Propunerea abordării policentrice a problematicii crizei, din perspectiva teoriei haosului

MAKE
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 noiembrie 2011

Propunerea abordării policentrice a problematicii crizei, din perspectiva teoriei haosului

Limbile care folosesc cuvinte de invenţie proprie pentru noţiunea de "criză" sînt rare, în Europa, dar maghiara este o astfel de limbă rară, în care noţiunea de "criză" este exprimată prin cuvîntul ciudat "válság", la care nu am găsit etimologia.

În schimb, sesizez că "válság" este un apropiat sonor, dar şi ca înţeles, al cuvîntului românesc "vălmăşag", care înseamnă "dezordine, haos".

Dacă ar fi adevărată această apropiere între maghiarul "criză" şi românescul "haos", atunci acest spaţiu lingvistic româno-maghiar contribuie cu o sugestie extrem de valoroasă teoretic, la stabilirea naturii crizei din perspectiva Teoriei haosului, pe baza legilor entropiei.

Într-o abordare prin prisma Teoriei haosului, putem agreea că organizarea progresivă a sistemelor, implică ejectarea, în afara sistemului, a dezorganizării (a "vălmăşagului"), într-un proces progresiv, simetric cu ritmul organizării.

Adică, structurarea internă conduce la destructurarea vecinătăţii, aşa cum o casă curată presupune ca pubela de gunoi, de afară, să fie mereu umplută.

Sub acest aspect, globalizarea devine cel puţin o imprudenţă, dacă nu o greşeală fatală.

Pentru că o planetă structurată global, cu o autoritate bancară mondială, cum, în mod ciudat şi neaşteptat, ne-a recomandat, săptămîna aceasta, Papa Benedict al XVI-lea, n-ar mai avea unde să-şi arunce gunoiul, în caz de criză.

Astăzi, măcar, Uniunea Europeană are la cine să ceară sprijin, de pildă de la ţările BRICS cu economii emergente, dar, dacă ele ar fi făcut parte din această Uniune, atunci sistemul ar fi fost silit să-şi arunce "dezorganizarea" în interiorul propriei structuri.

Acest proces de acumulare a dezorganizării, în interiorul sistemului, conduce la autodistrugerea structurii şi cu cît mai multe măsuri de natură sistemică vor fi luate pentru corecţie, ele vor trebui să ejecteze cu atît mai multă dezorganizare, care, neavînd vecinătate exterioară, va fi acumulată în interior.

Iar distrugerile structurale vor fi mai adînci.

Cred că, din perspectiva abstractă a Teoriei haosului, aceasta poate fi numită drept cauză a comportamentului paradoxal al Uniunii Europene, ca sistem aflat în criză.

Cred că aceasta este cauza pentru care, de la oricare articulaţie ai începe tămăduirea sistemului - de la şomaj, de la fiscalitate, de la austeritate, de la dobînzi, de la împrumuturi - în mod paradoxal, reacţia sistemului, ca întreg, îi agravează starea.

Sistemul este, pur şi simplu, într-atît de mare, încît riscă în mod natural să rămînă fără vecinătăţi şi să se autocanibalizeze, fără să mai vorbim de închiderea pe care orgoliul l-a operat faţă de exterioritate şi de absenţa vecinătăţii pe care i-ar fi putut-o asigura Statele Unite, daca nu ar fi fost, ele însele, sursa dezorganizării.

În termeni politici, acest joc abstract al entropiei se traduce prin noţiunea de "hegemonie în cadrul unei alianţe", pentru că autoritarismul ar rămîne singura centură care să mai poată fi interpusă între sistem şi haos, menţinînd integritatea structurii.

Papa Benedict al XVI-lea are numeroase scuze pentru bizara lui intervenţie laică în favoarea unicentrismului modial; de pildă, astfel de eroare este facilitată de proiectarea structurării Bisericii Catolice asupra domeniului financiar-bancar şi politic.

În schimb, Laureaţii Premiului Nobel, deşi nu sînt toţi catolici, aliniază recomandări similare.

Este exemplar cazul Laureatului Nobel pentru economie din 2006, Edmund S. Phelps, care recunoaşte că fenomenul crizei i-a nuanţat fermitatea poziţiei contra intervenţiei statului în piaţă şi admite că există părţi ale pieţei insuficient reglementate.

Defensiva lui Phelps sugerează necesitatea creşterii rolului de reglementare şi supraveghere a autorităţii centrale, un germen care, prin dezvoltare la limită, conduce la aceeaşi idee de unicentrism, lansată de Papa Benedict al XVI-lea.

Onestitatea şi moderaţia lui Phelps sînt admirabile, observaţia sa este judicioasă, dar nu este aplicabilă eficient.

Pentru că în educaţia reglementatorilor, ideea proporţionalităţii echilibrate între dezvoltarea pieţei şi nivelul reglementării este absolut banală, dar, deşi nu pare, punctul de echilibru nu poate fi calculat pe niciun model matematic, pentru că are o evoluţie continuă, imprevizibilă, din cauză că ingeniozitatea participanţilor la piaţă nu poate fi prevăzută decît insuficient, de o autoritate centrală.

Altfel, nici nu s-ar mai numi "ingeniozitate", iar pieţele ar fi nişte bulevarde luminate în plină dimineaţă de duminică.

Un punct de echilibru stabil este un ideal care ţine doar de imaginaţia ştiinţifico-fantastică.

Chiar şi H. G. Wells (1866 -1946) cunoştea teoria evoluţiei scutului, în raport cu evoluţia dezvoltării obuzului şi că scutul rămîne întotdeauna în urma perfecţionării obuzului, aşa cum reglementatorul pieţei rămîne întotdeauna în urma ingeniozităţii participanţilor la piaţă.

Un alt Laureat Nobel, cel din 2010, Christopher A. Pissarides, după ce a greşit grav, afirmînd, optimist, că existenţa monedei euro nu va fi pusă în pericol de criză, a revenit, cu o recomandare pe aceeaşi linie de gîndire cu a lui Phelps: "Ţările individuale din Zona Euro trebuie să cedeze ceva din propria suveranitate a autorităţii, ca să menţină un euro stabil", făcînd referire la necesitatea armonizării fiscale sub o autoritate europeană centrală.

Colegul de Premiu Nobel al lui Pissarides, Dale Mortensen, cu numai opt zile în urmă, a mers chiar mai departe, într-o declaraţie la Taipei, agreînd ideea formulată acolo de guvernatorul băncii centrale a Chinei şi Taiwanului, Perng Fai-nan, că Uniunea Europeană are nevoie de un minister de finanţe.

Totul pare logic.

Pare că, raţional, nu există altă soluţie.

La ideea unicentrismului deciziei şi supravegherii pieţelor aderă toţi bărbaţii care au luat Premiul Nobel, în ultimii ani. În paranteză fie spus, nu-mi este foarte clar dacă americanii Thomas J. Sargent şi Christopher A. Sims - Laureaţii de anul acesta (ei au fost premiaţi puţin timp în urmă, pe 11 octombrie) - îngroaşă rîndurile, atunci cînd susţin că rezolvarea crizei europene ar consta în federalizarea pieţelor, pe model american.

În aceste condiţii, cînd somităţile planetei în materie de economie recomandă unicentrismul, mai este de mirare că lideri politici ca Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy propun un "guvern economic european"?

Acest consens al celor mai premiaţi experţi în economie validează ideea de centralizare a supravegherii şi de renunţare parţială la suveranitatea naţională de reglementare, mai mult decît s-a renunţat pînă acum.

Şi nu am competenţa să contraargumentez, deşi mărturisec că soluţia aceasta nu-mi place de loc.

În schimb, atrag atenţia că printre Laureaţii Nobel pentru economie, se găseşte şi o femeie - una singură - americanca Elinor Ostrom, cea care a fost premiată în 2009, pentru "analiza guvernanţei economice a comunităţilor", studiind cum interacţioneză oamenii cu ecosistemele, pentru menţimerea, pe termen lung, a randamentelor resurselor naturale.

Deşi niciodată nu s-a pronunţat explicit asupra crizei şi soluţiilor la criză, studiile sale asupra managementului asupra sistemelor de irigaţii din Nepal şi asupra managementului pasunii exersat de localnici în Africa prezintă o surprinzătoare relevanţă în subiectul crizei.

Elinor Ostrom avertizează asupra incapacităţii unui guvern de la nivel global să rezolve problemele de coordonare a acţiunilor colective împotriva distrugerilor de mediu.

Incapacitatea vine, pe de o parte, din complexitatea problemelor, iar pe de altă parte din diversitatea agenţilor implicaţi în acţiune.

Contrar abordării unicentrice, Elinor Ostrom propune o abordare policentrică, unde deciziile de management sînt luate cît mai aproape posibil de scena evenimentelor şi de actorii implicaţi în acţiune.

"Ce am ignorat, este ceea ce pot face cetăţenii prin sine şi importanţa implicării reale a oamenilor implicaţi, în opoziţie cu a avea, doar, pe cineva în Washington, care face o regulă", a pledat Elinor Ostrom, cu doi ani în urmă.

Pornind de la această perspectivă a Laureatei Nobel, putem observa mai bine că, de fapt, nu este deloc raţional ca guvernanţi, care nu reuşesc în propriile lor ţări să menţină echilibre bugetare (inclusiv Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel), să asume că, totuşi, ar reuşi acest lucru, guvernînd la scară mult mai largă a Continentului.

Ce să mai vorbim despre eficienţa unei coordonări centrale la scară planetară?

Dacă pînă acum, unicentrismul parea să fie singura soluţie, din unghiul de atac al lui Elinor Ostrom devine cel puţin discutabil, iar pentru noi, cei care avem experienţa "centralismului democratic", este cel puţin dubios.

În acest punct, îmi voi permite să sugerez o cale diferită de abordare a problematicii crizei, prin conjuncţia dintre Teoria haosului şi concluziile studiului întreprins de Elinor Ostrom.

O astfel de conjuncţie sugerează puternic să tratăm sistemul bancar, sistemul pieţei de capital şi cel fiscal/bugetar ca şi cînd ar alcătui un ecosistem.

Sînt sistemele financiar-bancare mai sărace decît ecosistemele, în articulaţii, stratificări şi suprastructurări?

Îmi imaginez că nu.

Sînt ele mai puţin sensibile la dăunători, mai rezistente la factori exogeni?

Sistemul fiscal/bugetar necesită mai puţină atenţie şi îngrijire?

Eu, unul, cred că dimpotrivă, sistemele financiar-bancare reclamă un grad cel puţin tot atît de înalt de calificare, dar cu un nivel superior de abstractizare decît presupune menţinerea randamentului resurselor naturale ale păşunilor din Africa.

Ei bine, dacă din cauza complexităţii, managementul păşunilor din Africa nu poate fi realizat eficient decît de localnici, iar nu de "cineva care dă o regulă la Washington", cum spune Ostrom, atunci nu cred că este posibil managementul eficient al ecosistemului financiar-bancar şi fiscal/bugetar, decît pe principii policentrice.

Şi cînd îmi afirm această opinie, mă gîndesc că este aplicabilă chiar la nivel naţional, nu doar la nivel mondial sau continental.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Articolul este interesant dle Make. Mai ales prin incercarea de a formaliza ,in sensul matematic afacerea ingineriei financiare din cadrul UE. In cazul reducerii datoriei grecesti. Va sugerez sa rasfoiti si cartea: Legea entropiei si procesul economic .autor N.Georgescu Roegen , Ed Politica 1979. Merita. Cartea a aparut in engleza la Ed. Harvard Universiti Press 1971. Editia romana are cam 700 pagini. Aparuta in Colectia Idei Contemporane a Editurii Politice .1979.Cine a cfost N.Georgescu Roegen,aflati din carte.

    Minunată observaţia doamnei Ostrom dar "conjuncţia" cu Teoria haosului trădează ori meliorismul autorului ori, mai degrabă, nevoia unui adept al dereglementării de o reglementare pe care s-o poată evita.

    Din acest efort mental lipseşte ideea de "cinism" al autorităţii pentru care creşterea oamenilor înseamnă mulgerea lor fiscală, domolirea lor prin alimentaţie şi abrutizarea prin oferirea aceleiaşi cărţi: televizorul. 

    Trebuie pornit de la premiza că acei "crescători de oameni" se înmulţesc între ei şi că acea putere pe care şi-au arogat-o îi rupe de semeni aşa cum primii oameni s-au rupt de celelalte vieţuitoare după ce, dând Dumnezeului chipul lor, s-au crezut Dumnezeu. 

    În ce priveşte genul acela de "vecinătăţi" care să absoarbă reziduurile bogăţiei, el va mai exista multă vreme iar numele lui e "sărăCIA".

    Reciclarea? Asta e deja altă poveste. Cel mai greu va fi de reciclat "simulacrul de democraţie" atunci când, în pofida tuturor eforturilor, oamenii nu se vor fi tâmpit suficient. 

    1. Scuze, a trebuit sa ma uit in dictionar pentru "meliorism", - desigur, nu am nici o legatura nici cu intelesul metafizic, nici cu comunismul italian. Conjunctia vine din observatia ca sistemele bancar, bugetar si al pietei de capital se integreaza in ceva similar unui ecosistem si cred ca extrapolarea unor principii din teoriile asupra mediului, in probleme de natura economica ar putea fertiliza obordarile.

      Cred, realmente, ca sistemele astea sint prea mari pentru standardizarea reactiei. 

    Premiantii Nobel sunt "impinsi" in fata exact ca vedetele de la Hollywood de "producatori" interesati. Deci opiniile lor sunt ale... celor care i-au impins in fata.Elinor Ostrom este exceptia care confirma regula, dar sa nu uitam ca resursele Africii devin primordiale intr-o criza de mult trambitata ! Cel mai bun principiu este acela de a nu te increde ca cineva te va ajuta intr-un mod altruist, ci va incerca sa te conduca in tarcul unde te va mulge ca pe-o capra. Noi ca romani suntem atipici cand vorbim de sisteme, dar tipici si originali balcanici; ne indoim ca salcia si revenim dupa vant sau furtuna. Sa avem putintica rabdare : cateii dintai turbeaza !

    BRAVO MAKE ! Daca in elucurbanta demonstratie mai intercalai si influienta ciclului menstrual al broastelor testoase din insulele Gallapagos asupra crizelor cu care se confrunta omenirea ( nu doar asupra paralelismului cailor ferate engleze ), meritai cu prisosinta premiul Nobel.

    Vedeti fratilor; tace Codita , ataca Make !. 

    1° moneda a constituit dintotdeauna un insemn magistral al suveranitatii in actiune. 2° contrapartida in care se vrea euro (o euro-mittel-europa)pe banda lui Mobius (deja populata, dupa bretton-wood, de dolar!) strica neconvenabil dezechilibrul international guvernat de moneda verde 3° negocierile privind distrugerea excesului de moneda prin sterilizare inca nu au ajuns si nici nu vor ajunge la compromisul necesar! 4° poliarhiile lui Robert Dahl inca nu s-au copt spre a re-orandui democratia! 5° Asa ca, "mortu' e de vina"! 6° se va recicla haosul pe baza teoriei imperiului si, evident, date fiind "vecinatatile" lipsa (asta se cauta, nu?), se va asorta - la smokingul retro - o pereche de sandale pret à porter adecvata noilor conditii de igena planetara! 7° Si totusi, nu cumva haosul este starea de gratie in instituirea careia se sacrifica mielul? 8° nu cumva, dezordinea este o ordine cotrobaita?

    1. "Dezordinea este o ordine cotrobăită"? Sună bine. Daţi-vă numele, să punem de-o "Bursă" Underground!

    Make esti mortal !!!! Excelenta poza. 

    Neobisnuita, surprinzatoare si foarte incitanta teoria autorului.

    Poate fi un indemn, inca unul, de a gandi singuri, cu partea de cerebel ce nu ne-a fost aplatizata de propaganda agresiva care ne copleseste zilnic, ceas de ceas, ori de cate ori deschidem televizorul, radioul sau citim un ziar.  

    Se pare ca marii finantisti, cei mai calificati dintre ei(premiati cu premiul Nobel pentru economie), nu au scapat de aceasta manipulare, singurul lor scop in viata fiind castigul. Cat mai mare!  

    Studentii care aspira la o calificare in domeniul economic ii au drept profesori pe cei care ne-au adus in criza de azi si atunci, la ce ne putem astepta?

    Din pacate, la nivel global, nu sunt promovati decat cei care se inscriu in linia de gandire acceptata. De aceea este foarte valoroasa orice teorie care iese din sabloanele in care suntem ingraditi. Felicitari "Bursa"! 

    Draga Make,

    extraordinar articolul pe care l-ai publicat. Din pacate orgasmul declansat de vanzarea unei participatii minoritare la o firma ai carei angajati depasesc numarul lucratorilor acelei firme care doreste preluarea si care are participatii in mai mult de 20 de tari nu va reusi sa faca ca numarul de cititori ai articolului tau sa creasca. In ceea ce privesc comentariile mai mult decat impertinente a unor cititori ar trebui sa ne dea raspunsul pentru care o tara care are resurse asa de bogate si uniform alocate nu reuseste sa fie constienta ca ouale din pantaloni sunt pentru potenta si nu pentru clocit. Imi este pur si simplu inexplicabil de ce nu exista nimeni in afara de tine care sa puna piciorul in prag si sa spuna "Astia suntem noi, asta putem sa facem si de aceea avem nevoie de bani pe care ii dorim sa-i imprumutam prin emiterea de obligatiuni corporatiste". Trebuie neaparat sa ne invete acesti domni care stiu sa danseze un vals cum este cu economia, care numai atunci merge bine cand se afla in proprietatea dumnealor. Ca sa nu fac reclama gratis unei companii transmit numai ce scria intr-un prospect de emisiune de obligatiuni in 2003 sau 2004 : Dobanzi sigure prin rezerve de materii prime sigure. Cata apa o sa mai curga pe Dambovita si cate Bentley-uri o sa primeasca o spalare gratis pana cand va intelege fiecare cititor ca cei care ne vor binele intr-adevar nu ne mint, numai noi insine nu intelegem ca acel bine reprezinta acel ceva pentru care generatii de romani , intre care ma includ si eu au salivat cand vedeau o sticla de cola(pepsi pentru acuratete) in shop, sau se bucurau cand reciclau o ciunga pentru a lua amprentele maxilarului prietenului care avea relatii la acel mall denumit shop unde rezerva valutara putea fi linistit contorizata si nu era nevoie de aplicatii informatice puternice pentru a calcula toate posibilitatile pe care IFRS 39 le pune la dispozitia sefilor de banci care declara public ca nu exista nici un interes in a insela anumite fonduri de investitii excitate de castigul virtual care l-ar putea incasa daca ar vinde la media ultimelor 3 luni, insa neavand deloc curiozitatea sa studieze pietele internationale si sa inteleaga ca pana si cel care trebuie sa explice pietii anumite trenduri singur declara ca nu este uimit de faptul ca variatia cursului nu a avut o panta asa de ascedenta.  

    Ti-as propune pentru aceste articole de economie politica pe care le scrii sa introduci o taxa, caci dupa parerea mea de aici ai putea scoate intr-adevar ceva bani si s-ar putea astfel separa si graul de neghina. Articole de genul Uau a crescut actiunea X si apoi o fantasmagorie de explicatie putem gasim in destule publicatii care impanzesc atat peisajul autohton cat si cel de peste zari sau tari si mari. 

    Tine-o tot asa. 

    Cu drag, 

    Cel caruia i se spune "der Typ mit dem Vogel" :-) 

    Tare le-ai mai valmasit domnule Make. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb