Impozitarea cu 10% a concediului medical, măsură introdusă prin OUG 115/2023, este contestată de unii lideri ai coaliţiei de guvernare care doresc să elimine pentru anumite categorii de pacienţi, printr-o modificare legislativă, această taxare. Senatoarea Nicoleta Pauliuc (PNL) a anunţat, ieri, în cadrul unei dezbateri la Parlament, că liberalii vor inişia un amendament pentru eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale.
Nicoleta Pauliuc a precizat: "Nu putem accepta ca în momentul în care un pacient oncologic se îmbolnăveşte, merge la tratament, concediul medical pe care statul i-l dă pentru susţinerea ca el să meargă mai departe şi să obţină victoria cu acest diagnostic, să fie impozitat". Domnia sa a arătat că amendamentul introdus de parlamentarii PNL vizează nu numai pacientul oncologic ci şi o serie de categorii, precum "concediul de maternitate şi risc maternal, pentru îngrijirea copilului bolnav".
După anunţul senatorului liberal, Alexandru Rafila - ministrul Sănătăţii - a declarat că se caută o soluţie cât mai rapidă pentru eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale, dar doar pentru pacienţii oncologici. Ministrul a afirmat la Digi 24 că o variantă simplă pentru modificarea actului normativ este tot o ordonanţă de urgenţă.
Ministrul Rafila a mai spus: "Chestiunile fiscale din România şi regândirea unor măsuri fiscale au plecat de la Ministerul de Finanţe, dar nu cred că pacienţii oncologici trebuie să suporte asta. Am avut o discuţie cu colegii după ce s-a introdus această taxă, ca să găsim o soluţie mai rapidă. (...) A fost o măsură generală legată de concediul medical; nu cred că majoritatea concediilor sunt la pacienţii oncologici. Ei trebuie protejaţi. Să rezolvăm problema lor. Important e ca aceste concedii medicale să fie controlate şi de Casă (CNAS), să se vadă unde sunt exagerări; nu mă refer la pacienţii oncologici. Casa să îşi facă datoria şi să controleze cum sunt eliberate aceste concedii".
Guvernul a decis, la finalul anului trecut, ca românii care intră de anul acesta în concediu medical să fie taxaţi suplimentar. Mai exact, cei care intră în concediu medical vor plăti 10% contribuţii la sănătate din indemnizaţia primită în această perioadă. Scutiţi sunt doar cei care au nevoie de liber în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. Procentul se aplică sumei brute a salariului, trecută de angajator în contractul de muncă.