Propuneri de derogări de la impozitarea concediului medical

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 6 februarie

Propuneri de derogări de la impozitarea concediului medical

English Version

Impozitarea cu 10% a concediului medical, măsură introdusă prin OUG 115/2023, este contestată de unii lideri ai coaliţiei de guvernare care doresc să elimine pentru anumite categorii de pacienţi, printr-o modificare legislativă, această taxare. Senatoarea Nicoleta Pauliuc (PNL) a anunţat, ieri, în cadrul unei dezbateri la Parlament, că liberalii vor inişia un amendament pentru eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale.

Nicoleta Pauliuc a precizat: "Nu putem accepta ca în momentul în care un pacient oncologic se îmbolnăveşte, merge la tratament, concediul medical pe care statul i-l dă pentru susţinerea ca el să meargă mai departe şi să obţină victoria cu acest diagnostic, să fie impozitat". Domnia sa a arătat că amendamentul introdus de parlamentarii PNL vizează nu numai pacientul oncologic ci şi o serie de categorii, precum "concediul de maternitate şi risc maternal, pentru îngrijirea copilului bolnav".

După anunţul senatorului liberal, Alexandru Rafila - ministrul Sănătăţii - a declarat că se caută o soluţie cât mai rapidă pentru eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale, dar doar pentru pacienţii oncologici. Ministrul a afirmat la Digi 24 că o variantă simplă pentru modificarea actului normativ este tot o ordonanţă de urgenţă.

Ministrul Rafila a mai spus: "Chestiunile fiscale din România şi regândirea unor măsuri fiscale au plecat de la Ministerul de Finanţe, dar nu cred că pacienţii oncologici trebuie să suporte asta. Am avut o discuţie cu colegii după ce s-a introdus această taxă, ca să găsim o soluţie mai rapidă. (...) A fost o măsură generală legată de concediul medical; nu cred că majoritatea concediilor sunt la pacienţii oncologici. Ei trebuie protejaţi. Să rezolvăm problema lor. Important e ca aceste concedii medicale să fie controlate şi de Casă (CNAS), să se vadă unde sunt exagerări; nu mă refer la pacienţii oncologici. Casa să îşi facă datoria şi să controleze cum sunt eliberate aceste concedii".

Guvernul a decis, la finalul anului trecut, ca românii care intră de anul acesta în concediu medical să fie taxaţi suplimentar. Mai exact, cei care intră în concediu medical vor plăti 10% contribuţii la sănătate din indemnizaţia primită în această perioadă. Scutiţi sunt doar cei care au nevoie de liber în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. Procentul se aplică sumei brute a salariului, trecută de angajator în contractul de muncă.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb