"Protan" nu mai are bani să-şi susţină activitatea

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii / 18 noiembrie 2008

"Protan" protestează pentru că nu şi-a primit toţi banii de la stat.

"Protan" protestează pentru că nu şi-a primit toţi banii de la stat.

Cantitatea de deşeuri animale colectată, la nivel naţional, de societatea "Protan", concesionarul serviciilor de ecarisaj, se ridică la 250 - 300 de tone pe zi. Însă, în lunile noiembrie şi decembrie, această cantitate creşte, a precizat, Costin Miu, managing partner "Stentor Creative Relations", firma de PR ce reprezintă compania "Protan". Domnia sa a arătat că "Protan" a depus la Ministerul Agriculturii 11 memorii în care se aducea la cunoştinţa autorităţilor că firma va intra în blocaj financiar dacă nu vor fi plătite sumele restante din 2006, în valoare totală de peste patru milioane euro. Banii reprezintă taxa de neutralizare pentru deşeurile adunate de la consiliile locale şi primăriile cu care există încheiate contracte.

Potrivit Agerpres, societatea "Protan" are contracte de colectare şi neutralizare a deşeurilor de origine animală cu 8.760 de agenţi economici şi cu 2.505 consilii locale şi primării. Activitatea prestată pentru administraţiile locale se face gratuit, urmând ca societatea să îşi recupereze banii de la bugetul de stat, conform contractului de concesiune semnat în 2002. Doi dintre producătorii de carne care au încheiate contracte cu "Protan" sunt "Agricola Internaţional Bacău" şi "Avicola Crevedia".

Luni dimineaţă, reprezentanţii "Protan" au anunţat că îşi suspendă activitatea de ecarisaj pe întreg teritoriul ţării, în semn de protest faţă de neachitarea de către stat a taxei de neutralizare. Ei spun, însă, că nu reziliază contractul, ci îl suspendă din cauza lipsei de fonduri, pentru că nu mai pot susţine din banii firmei activitatea de ecarisaj.

Cristina Miu, directorul general al "Protan", a precizat că, până în prezent, s-au investit 20 milioane de euro în tehnologie, pentru ca firma să se adapteze cerinţelor europene, însă statul român nu şi-a achitat datoriile faţă de companie, pe care le are în baza contractului de concesiune.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunţat, la finele săptămânii trecute, că a autorizat toate sumele aferente activităţilor "Protan" care îndeplineau criteriile de eligibilitate legale. APIA precizea-ză că a plătit către "Protan", pentru perioada 2006-2008, aproximativ 28 milioane de lei, a autorizat încă aproximativ 7,3 milioane lei, în timp ce nu a fost autorizată o sumă de 2,6 milioane lei pentru activităţile care nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate.

Printre neregulile constatate de reprezentanţii APIA la "Protan" se află facturi cuprinse de două ori în deconturile solicitate, calcule eronate privind cursul valutar, calculate la alt curs valutar decât cel oficial al Băncii Naţionale a României, facturi depuse în alte judeţe decât în cele în care s-au desfăşurat activităţile de neutralizare. La acestea se adaugă cantităţi de deşeuri care nu se regăsesc în registrele de neutralizare, neprezentarea documentelor ce atestă trasabilitatea deşeurilor şi cantităţi de deşeuri care nu provin din abatoare ci din magazine de desfacere şi care nu sunt subvenţionate.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, "Protan" ar urma să mai primească, în luna noiembrie, deconturi de circa un milion de euro, sumă aflată în prezent în curs de decontare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb