Protest al contabililor împotriva noilor măsuri fiscale

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 5 iulie

Protest al contabililor împotriva noilor măsuri fiscale

English Version

Membrii Patronatului Antreprenorilor Contabili din România şi alţi specialişti în domeniu vor protesta luni, 8 iulie, împotriva "abuzurilor legislative şi măsurilor fiscale opresive" ce afectează profund fiecare antreprenor, economist, contabil şi contribuabil din România, potriviti unui comunicat de presă emis de organizaţia patronală.

Sursa citată arată: "Suntem la un punct de cotitură pentru viitorul economic al României. Abuzurile legislative şi măsurile fiscale opresive afectează profund fiecare antreprenor, economist, contabil şi contribuabil din această ţară. În ultimele luni, am fost martorii unei avalanşe de modificări legislative, care apar în medie la fiecare două zile lucrătoare. Este imposibil să cerem celor care îşi plătesc taxele şi impozitele să-şi adapteze permanent afacerile sau bugetele personale la un astfel de ritm haotic. Această instabilitate nu face decât să sufoce dezvoltarea şi inovaţia, afectând negativ economia naţională. De la înfiinţare, fiecare companie este tratată ca un potenţial evazionist, iar această presiune este amplificată de peste 60 de instituţii cu atribuţii de control, fără a oferi însă îndrumare şi consiliere adecvată".

Protestul, intitulat "Fără haos în legislaţia fiscală", va începe la 8:30 în Piaţa Victoriei, la 9:30 se va pleca în marş spre sediul Ministerului de Finanţe din Piaţa Constituţiei, unde va avea loc o adunare publică de protest între orele 10:45 şi 13:30. Reprezentanţii patronatului solicită predictibilitate legislativă prin stabilirea unui calendar clar al modificărilor fiscale, cu o perioadă de minimum şase luni înainte de implementare.

"Protestul vizează nu doar problematica recentă a e-TVA şi e-Factura, ci şi alte numeroase abuzuri fiscale şi legislative. Ignorarea instrumentelor democratice şi a transparenţei decizionale, adoptarea ordonanţelor de urgenţă fără consultare publică şi fără implicarea specialiştilor sunt doar câteva dintre aspectele care ne-au adus aici. De asemenea, încălcarea datelor personale prin declararea tuturor facturilor de achiziţii ale persoanelor fizice şi delegarea competenţelor ANAF către contribuabili sunt practici inacceptabile care trebuie să înceteze. Un alt punct crucial este cerinţa de a schimba din nou casele de marcat pentru a imprima QR coduri, fără a oferi deduceri fiscale. Aceste măsuri sunt abuzive şi costisitoare pentru companii. Mai mult, există suspiciuni rezonabile că actul normativ referitor la e-TVA are ca scop întârzierea rambursărilor de TVA, împovărând astfel mediul privat cu finanţarea bugetului public fără o reformă adevărată a cheltuielilor publice", se arată în comunicatuş de presă citat.

În acest context, contabilii solicită predictibilitate legislativă prin stabilirea unui calendar clar al modificărilor fiscale, cu o perioadă de minimum şase luni înainte de implementare. Ei cer respectarea dialogului social şi a transparenţei decizionale, implicarea reală a mediului de afaceri şi a specialiştilor în procesul de elaborare a politicilor fiscale, simplificarea procedurilor fiscale prin eliminarea declaraţiilor redundante şi a cerinţelor birocratice inutile.

Asociaţia Patronală a Medicilor de Familie (APMA) şi-a exprimat sprijinul necondiţionat pentru acest protest, subliniind importanţa unui sistem fiscal transparent şi stabil nu doar pentru mediul de afaceri, ci şi pentru sistemul de sănătate şi pentru întreaga societate. Astfel, APMA consideră că o fiscalitate echitabilă şi predictibilă este esenţială pentru funcţionarea optimă a tuturor sectoarelor economice şi sociale, şi se alătură în mod activ demersurilor de schimbare propuse de protestatari.

Amintim că în 21 iunie, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă, care nu a fost în consultare publică, prin care a introdus noi reguli privind sistemul e-Factura, precum şi decontul precompletat privind e-TVA. În urma protestelor experţilor contabili la adresa e-TVA ce urma să se aplice de la 1 septembrie, Guvernul a adoptat o nouă ordonanţă de urgenţă prin care a decis amânarea acestei măsuri până la 1 ianuarie 2025, deşi contabilii ar dori eliminarea ei.

Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, a argumentat măsura e-TVA prin cele 35 miliarde lei neîncasate anual privind TVA.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. "Această instabilitate nu face decât să sufoce dezvoltarea şi inovaţia, afectând negativ economia naţională."

    Asta e si ideea... 

    dar dc se fura anual 35 mld lei din tva, ca de undeva lipsesc acesti bani, ce e de facut? suferim toti, pt niste hoti.

    1. Da. Dar sunt privati.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb