Zeci de angajaţi din Ministerul de Finanţe au oprit, ieri, din nou, activitatea, pentru că au fost informaţi că nu-şi vor primi stimulentele pentru lunile august şi septembrie. Sebas-tian Oprescu, preşe-dintele Sindicatului Na-ţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), a declarat că ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, nu vrea să deblocheze procesul de acordare a stimulentelor, chiar şi după stabilirea criteriilor, astfel că s-a deschis din nou conflictul.
Ieri, presa nu a avut acces în Minis-terul Finanţelor. După amiază, televiziunile de ştiri prezentau prin geamurile uşilor imagini cu zeci de angajaţi aflaţi pe holurile ministerului. Şeful ANAF, Sorin Blejnar, a susţinut că, de fapt, ce vedem la televizor sunt angajaţi ai Ministerului de Finanţe care se bucură pentru că s-a adoptat un amendament la OUG 1/2010. Sorin Blejnar a susţinut că "nu se întâmplă absolut nimic" la Ministerul de Finanţe: "Sunt 20 - 30 de oameni care s-au adunat pentru a-şi manifesta bucuria că azi (marţi - n.r.) s-a adoptat OUG 1/2010".
Preşedintele ANAF a fost însă contrazis de declaraţiile şefului său, minis-trul Finanţelor, care a spus presei că va merge să discute cu angajaţii nemulţumiţi ai ministerului, precizând că vor primi stimulente cei care îndeplinesc criteriile de performanţă. "Nu pot să primească toţi dacă nu au îndeplinit criteriile de performanţă. Cei care nu şi-au îndeplinit criteriile de performanţă nu primesc stimulente. Cei care au muncit vor primi stimulente", a precizat Ialomiţianu.
Întrebat despre faptul că nu ar exista fonduri pentru acordarea acestor stimulente şi că doar 66% din angajaţi ar putea primi banii, Ialomiţianu a spus că sunt structuri ale administraţiei fiscale care nu au realizat fond de stimulente. "Sunt structuri ale administraţiei fiscale ce nu au realizat fond de stimulente, mă refer şi la vamă şi la alte structuri. Aceia care nu au constituit fond de stimulente nu pot primi, înseamnă că nu au rezultate", a precizat Ialomiţianu.
Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, cu 209 voturi "pentru", 12 "împotrivă" şi 66 de abţineri, un amendament la OUG 1/2010 referitoare la reglementarea stimulentelor acordate bugetarilor. Comisia de muncă a propus plenului adoptarea unui amendament înaintat de deputatul PDL Claudia Boghicevici, potrivit căruia, după articolul 5 al actului normativ se introduce un nou articol, articolul 5(1): "Pentru personalul din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice finanţate integral de la bugetul de stat sau din bugetele de asigurări sociale, care beneficiază lunar de drepturi băneşti acordate din fondurile constituite în temeiul Ordonanţei Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, salariile de bază se calculează prin includerea în acestea a valorii medii a acestor drepturi băneşti acordate în cursul anului 2009 pentru fiecare funcţie publică pe categorii, clase şi grade profesionale respectiv pentru fiecare funcţie contractuală, în funcţie de nivelul studiilor, pe grade sau trepte profesionale".
Preşedintele Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat că modificarea OUG 1/2010 se referă doar la stimulentele pe octombrie care vor fi introduse în salariu în luna noiembrie, nu şi la stimulentele din lunile august şi septembrie.
• Marica: Am fost chemat de oameni, nu eu am organizat protestul de la Ministerul de Finanţe
Liderul Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, a venit, ieri, la Ministerul de Finanţe, unde câteva zeci de angajaţi au protestat, el spunând că nu a organizat această acţiune, ci a fost chemat de către oameni. "M-au chemat oamenii. Este iar un protest spontan. Oamenii, din sărăcie, ies în stradă", a spus Vasile Marica.
Liderul "Sed Lex" a spus că oamenii sunt hotărâţi să nu plece şi că el nu mai are curaj să le spună să oprească protestul.
"Eu cred că la nivel naţional, oamenii abia aşteptau această scânteie", a arătat Marica.