Protestele lansate în mai multe oraşe din ţară, la finele săptămânii trecute, iniţial pentru susţinerea fondatorului serviciului de urgenţă SMURD, dr. Raed Arafat, s-au transformat în manifestări antiguvernamentale şi antiprezidenţiale.
Oamenii au ieşit pe străzi, zilele trecute, în mai multe oraşe, exprimându-şi nemulţumirea faţă de măsurile de austeritate. Manifestaţii au avut loc la Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Slobozia, Drobeta Turnu Severin, Ploieşti, Craiova, Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Timişoara, Deva, Cluj, Târgu Mureş şi Braşov. Protestele de la Bucureşti au devenit violente sâmbătă, în momentul în care manifestanţii au refuzat să plece din stradă, intrând în conflict cu forţele de ordine. Aproximativ o mie de persoane au protestat, peste 11 ore, în Piaţa Universităţii din Capitală, între manifestanţi şi forţele de ordine având loc de mai multe ori ciocniri violente, conform Agerpres. Mai mulţi protestatari s-au deplasat spre Palatul Cotroceni, unde au fost întâmpinaţi de importante forţe de ordine, iar ulterior au revenit în Piaţa Universităţii. Manifestanţii scandau lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale.
Forţele de ordine au intervenit în cursul serii, de mai multe ori pentru îndepărtarea de pe carosabil a protestatarilor.
Aceştia s-au îmbrâncit de mai multe ori cu jandarmii şi au aruncat către ei cu diverse obiecte, notează Agerpres. Jandarmii, echipaţi cu scuturi şi căşti, au folosit şi bastoanele din dotare împotriva manifestanţilor care au aruncat cu pietre, petarde şi pet-uri. În timpul confruntărilor, cinci jandarmi au necesitat îngrijiri medicale, dintre care trei au fost transferaţi la spital.
Totodată, câteva zeci de persoane din rândul manifestanţilor au avut nevoie de asistenţă medicală.
Protestatarii au cerut organizarea de alegeri anticipate. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, solidar cu cei care au ieşit în stradă, a declarat că le va solicita colegilor din USL, preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Emil Boc, să se "aşeze la masă" pentru discuţii despre organizarea cât mai rapidă de alegeri anticipate. În plus, PNL va iniţia strângerea de semnături şi o dezbatere publică în legătură cu proiectul de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.
"Este singura soluţie ca pe parcursul anului 2012, tulburările sociale, manifestaţiile de stradă, toate formele de nemulţumire publică să nu escaladeze", a afirmat Antonescu, potrivit Agerpres. aLiderul PNL a mai precizat că nu este implicat în niciun fel în organizarea manifestaţiilor de protest de la Bucureşti şi din întreaga ţară din ultimele zile.
Liderul grupului parlamentar al PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a declarat însă, citat de Agerpres, că acţiunea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu nu are nicio şansă, iar alegerile anticipate nu se justifică în an electoral.
"Tema privind suspendarea preşedintelui este reluată din când în când, fie de Crin Antonescu, fie de Victor Ponta. La ei nu contează că e corectă, că nu e corectă, că poate să fie realizată sau nu poate să fie realizată. Pur şi simplu flutură stindardul suspendării ca o acţiune politică. Nu are niciun fel de şansă, nu are niciun fel de legătură cu realitatea", a afirmat Toader. Deputatul a adăugat că declanşarea alegerilor anticipate nu se justifică într-un an electoral.
Manifestaţiile au pornit de la nemulţumirea faţă de proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar din România, care a generat numeroase dezbateri, soldate cu demisia subsecretarului de stat din Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat.
În acest context, preşedintele Traian Băsescu a cerut, vineri seara, premierului Emil Boc, retragerea proiectului noii legi a Sănătăţii. Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a retras din dezbaterea publică proiectul.
•
Uniunea Social Liberală va solicita convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare şi declanşarea alegerilor anticipate, conform Agerpres.
"În condiţiile în care România arată astăzi ca o ţară neguvernată, singura soluţie raţională este declanşarea rapidă a alegerilor anticipate, pentru a avea un nou Parlament şi un nou Guvern, legitimate de votul popular şi pentru a reveni la normalitate", afirmă liderii USL.
•
Tranparency International (TI) România a condamnat violenţele, indiferent din ce parte au apărut acestea în cadrul manifestărilor de stradă din Bucureşti.
"Corupţia generalizată care a secătuit resursele publice şi lipsa de transparenţă a statutului au fost principalele cauze care au condus la degradarea calităţii vieţii şi care a generat prezentele demonstraţii în toată ţara. Modul arbitrar de stabilire a politicilor publice a avut ca efect degradarea economică a ţării şi încălcarea principiilor statului de drept", a declarat Victor Alistar, director executiv al TI România, adăugând: "Politicile publice construite netransparent pentru favorizarea unor grupuri de interese nu mai pot fi acoperite prin operaţiuni de imagine sau de intimidare la adresa societăţii civile sau a mass-media, şi pot conduce la destabilizări sociale, nemulţumiri populare, manifestaţii, care se pot evita printr-un dialog deschis şi onest.
•
• Manifestaţiile văzute din exterior
Poliţia română a recurs la gaze lacrimogene şi a operat arestări în confruntarea cu protestatarii antiguvernamentali şi anti-Băsescu sâmbătă, în cea de-a doua zi consecutivă de proteste la Bucureşti, provocate de măsurile de austeritate impuse şi de degradarea standardului de viaţă, au comentat agenţiile AFP, Associated Press şi Reuters, remarcând că este vorba despre "cele mai importante manifestaţii de protest" înregistrate de la venirea la putere a preşedintelui Traian Băsescu, în 2004, conform Agerpres.
"Nu mai putem suporta sărăcia. Este deja prea mult", a declarat unul dintre manifestanţi, Rodica Petre, potrivit AFP. Agenţia franceză de presă aminteşte de îngheţarea pensiilor şi de reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25%, măsuri impuse de guvern din iulie 2010.
Cei peste 1.000 de manifestanţi, conform AP, sau "câteva mii", conform Reuters, au agitat steaguri cu stema decupată, simboluri ale Revoluţiei din decembrie 1989 şi au scandat ore întregi sloganuri antiguvernamentale şi anti-Băsescu, în pofida temperaturilor destul de scăzute de la Bucureşti.