Proteste în Portugalia şi Spania

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 iulie 2012

Proteste în Portugalia şi Spania

Medicii şi asistentele din Portugalia s-au aflat într-o grevă de 48 de ore

Mii de mineri spanioli au mărşăluit în centrul Madridului

Astăzi încep proteste la locul de muncă pe teritoriul Spaniei

Mii de medici şi asistente din Portugalia s-au aflat, miercuri şi joi, într-o grevă de 48 de ore, protestând faţă de măsurile de austeritate care, potrivit spuselor acestora, afectează serviciile de sănătate finanţate din bani publici.

Greviştii arată că sunt afectaţi de tăierea cu aproape un miliard de dolari a cheltuielilor publice destinate acestui domeniu, ca o condiţie impusă de acordul de sprijin în valoare de 78 miliarde euro obţinut de Portugalia de la Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană.

Sindicaliştii portughezi mai spun că, pe lângă reducerea bugetului alocat Sănătăţii, nemulţumirile sunt generate şi de majorarea tarifelor consultaţiilor şi creşterea numărului policlinicilor private care asigură servicii publice. Executivul de la Lisabona a decis majorarea preţurilor tratamentelor, ale medicamentelor şi altor servicii, inclusiv cele de urgenţă.

Totodată, doctorii şi asistentele au protestat faţă de lipsa echipamentelor medicale şi disponibilizarea a 100 de angajaţi din domeniu.

Jorge Roque da Cunha, secretarul general al Sindicatului Doctorilor Independenţi, a declarat: "Nu vrem să vedem un sistem al sănătăţii care permite statului să angajeze oricare dintre medicii care oferă cel mai mic tarif pe oră".

Conform estimărilor Guvernului de la Lisabona, între 4.500 de operaţii şi 400.000 de programări de consultaţii au fost anulate pe perioada grevei sectorului medical, care s-a desfăşurat în zilele de 11 şi 12 iulie. Decizia intrării în grevă naţională a venit după ce negocierile dintre sindicaliştii din Sănătate şi ministrul de resort portughez, Paulo Maceo, au eşuat.

La protestele din Portugalia au participat şi alte persoane nemulţumite din cauza măsurilor de austeritate implementate de guvern.

În timp ce sectorul medical din Portugalia protesta faţă de reforma din domeniu, minerii din Spania au manifestat împotriva reducerii subvenţiilor. Mii de lucrători din minele de cărbune au mărşăluit în centrul Madridului, aruncând cu pocnitori şi pietre. În opinia manifestanţilor, reducerea subvenţiilor în producţia de cărbune va omorî această industrie.

În condiţiile în care Poliţia a intervenit, trăgând cu gloanţe oarbe, Manuel Robles, unul dintre minerii prezenţi la proteste, a declarat: "Nu e violenţă apărarea locurilor de muncă şi a pâinii zilnice pentru copiii noştri".

Amintim că, miercuri, premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat un nou pachet de măsuri de austeritate care vor reduce deficitul bugetar cu 65 de miliarde euro, până în 2014. Măsurile includ creşterea TVA de la 18% la 21%, eliminarea deducerii impozitului la cumpărarea de locuinţe, reducerea indemnizaţiilor de şomaj, eliminarea primei de Crăciun pentru funcţionarii publici, scăderea cu 30% a numărului consilierilor locali.

Drept urmare, au fost anunţate noi proteste, iar postul public de televiziune din Spania a informat că aces-tea încep astăzi, la locurile de muncă ale bugetarilor.

Miguel Borra, preşedintele Centralei sindicale a funcţionarilor publici, susţine că noile măsuri de aus-teritate anunţate miercuri îi aduc din nou pe funcţionari într-o situaţie dificilă.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb