Zeci de mii de activişti de extremă dreapta au defilat în această săptămână prin Varşovia, într-un marş antieuropean şi antimigrare, cu ocazia Zilei Independenţei, iar violenţe au izbucnit între manifestanţi şi poliţie, spre deosebire de manifestaţiile paşnice din restul ţării.
Într-un spectacol de sfidare a parlamentarilor UE, demonstranţii au intonat cântece anti-Bruxelles. De asemenea, protestatarii s-au fotografiat călcând şi arzând steagul UE, în timp ce un grup scanda: "Ieri a fost Moscova, astăzi este Bruxelles cel care ne ia libertatea ".
Un baner al manifestanţilor prezenta, în mod ironic, sloganul "EU macht frei" (UE te eliberează), o trimitere la proverbul german "Munca te eliberează", care a devenit foarte cunoscut pentru că a fost folosit ca lozincă afişată în Germania nazistă la intrările lagărelor de concentrare şi exterminare germane, inclusiv a celui de la Auschwitz.
Mitingul a început în capitala poloneză şi a continuat cu un marş către stadionul naţional, unde o serie de vorbitori s-au adresat mulţimii exprimându-şi opoziţia faţă de primirea de migranţi în ţară.
Protestatarii mai scandau sloganul "Polonia polonezilor", în momentul izbucnirii violenţelor cu poliţia.
Marşul din acest an a fost organizat de către o serie de organizaţii de extremă dreapta, sub sloganul "Polonia polonezilor", o aluzie la un slogan antisemit din al Doilea Război Mondial, potrivit AP. "Stop islamizării Poloniei", se putea citi pe un alt baner.
Mulţimea, în rândul căreia unii purtau măşti, a mărşăluit prin fum roşu de fumigene. Autorităţile au estimat că aproximativ 35.000 de persoane au luat parte la marş. Câteva persoane au fost arestate pentru că aveau asupra lor fumigene şi alte materiale pirotehnice, interzise. Un important dispozitiv de poliţie a fost mobilizat la Varşovia, în urma confruntărilor din anii trecuţi.
Prim-ministrul polonez Ewa Kopacz a prezentat ieri demisia formală a guvernului său în cadrul parlamentului, în urma înfrângerii partidului său de centru Platforma civică în faţa conservatorilor din formaţiunea Lege şi Justiţie (PiS) la legislativele din 25 octombrie, relatează AFP.
Guvernul PiS, care urmează să fie condus de Beată Szyllo (53 ani), vrea să promoveze o politică eurosceptică şi antimigraţie, favorabilă unui control crescut al economiei de către stat, tradiţionalistă în plan societal, respectiv clerical. PiS doreşte taxarea băncilor şi a întreprinderilor la o cota superioară taxei unice actuale de 19%.
Guvernul de centru-dreapta condus de Ewa Kopacz, care a fost pînă acum în exerciţiu, a acceptat să primească 7.000 de refugiaţi din Siria şi Eritreea, un plan nepopular în rândul multor polonezi. Partidul lege şi Justiţie este de extremă dreapta şi antimigraţie.
• Viktor Orban suspectează că în spatele crizei imigranţilor s-ar afla o conspiraţie a stângii
Valul de imigranţi care ajung în Europa din Orientul Mijlociu şi Africa ar putea fi parte a unei conspiraţii a stângii menită a creşte numărul votanţilor acesteia, a declarat premierul ungar Viktor Orban pentru o revistă elveţiană, potrivit Reuters, citată de Agerpres.
Retorica anti-imigranţi a lui Orban şi gardurile pe care le-a ridicat la frontieră pentru a bloca valul de solicitanţi de azil i-au crescut popularitatea în ţară, de pe urma unei crize care a divizat Europa, comentează agenţia de ştiri citată. "Nu am suficient curaj de a spune cu certitudine că se întâmplă acest lucru, dar nu poţi să nu-ţi imaginezi că în spatele (acestei crize) se află un fel de plan", a spus el într-un interviu apărut ieri în revista Die Weltwoche.
El a oferit ca exemplu eseuri "ale stângii europene şi ale democraţilor americani radicali" care imaginează apariţia unui super-stat european în detrimentul statelor-naţiune tradiţionale.
"Migraţia este văzută ca o oportunitate. Toate indiciile şi experienţa sugerează că majoritatea covârşitoare a acestor imigranţi vor vota pentru stânga odată ce vor primi cetăţenia. Prin urmare, sunt importaţi în Europa viitori votanţi ai stângii", a spus el.
Întrebat de ce lideri conservatori precum cancelarul german Angela Merkel i-au primit cu braţele deschise pe imigranţi, el a răspuns: "Mulţi dintre noi ne stoarcem creierii să înţelegem acest lucru". "Germania este cheia (în această criză). Dacă Germania ar spune mâine dimineaţă: «Nu mai avem locuri, gata», atunci valul s-ar opri imediat", a subliniat Orban.
El a mai precizat că suspectează că Angela Merkel este legată la mâini din cauza coaliţiei cu social-democraţii.
Orban a declarat de asemenea că Ungaria nu vrea un număr mare de musulmani şi că imigranţii vin în Europa nu pentru că fug de vreun pericol, ci pentru că îşi doresc "un stil de viaţă german sau suedez".
Cancelarul austriac Werner Faymann a comparat politicile lui Orban cu cele ale naziştilor, acuzaţie pe care Ungaria a respins-o. Ambasadorul american la Budapesta a atras de asemenea atenţia asupra "caracterizării xenofobe a refugiaţilor".
Agenţia EFE citează pe de altă parte declaraţiile făcute de Orban la sosirea la La Valletta, unde se desfăşoară summitul UE-Africa şi unde premierul ungar a atras atenţia că acest summit nu permite clarificarea problemelor principale reprezentate de crizei migraţiei deoarece nu se discută deschis. "Punctele de bază nu s-au clarificat, mulţi dintre cei prezenţi aici cred că migraţia este ceva pozitiv, dar experienţa europeană demonstrează tocmai contrariul", a spus Orban.
În opinia premierului ungar, "trebuie schimbat limbajul discuţiilor şi nu mai trebuie considerat că migraţia este ceva pozitiv, pentru că acest lucru intră în contradicţie evidentă cu opinia cetăţenilor europeni". Orban a susţinut totodată că, până acum, negocierile cu ţările africane au fost rezonabile şi bazate pe bun simţ, dar a atras atenţia că există "aceleaşi dificultăţi ca şi în cadrul discuţiilor din interiorul UE". Orban este de părere că soluţia la criza actuală ar fi aceea ca "oamenii să poate duce o viaţă decentă în ţara în care s-au născut şi să rămână acolo". "Iar acest lucru este imposibil de făcut în lipsa banilor", a spus premierul ungar.
Pe de altă parte, premierul Viktor Orban a anunţat în marja summitul UE-Africa din Malta că ţările Grupului de la Vişegrad - Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia - vor trimite peste 300 de poliţişti în Grecia, unde valul de imigranţi poate fi oprit la graniţele sudice, potrivit MTI.
Grupul de la Vişegrad a mai convenit să contribuie la fondul european creat pentru a limita afluxul de imigranţi, a precizat Orban la postul public de ştiri M1. El a afirmat că situaţia actuală din Europa privind imigranţii "nu este o situaţie dublu câştigătoare, ci una din care nu câştigă nimeni".
1. mai la obiect
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 13.11.2015, 09:15)
Spre deosebire de manifestantii din Romania, baietii astia au niste obiective clare si precise. Cat despre Viktor bacsi, acesta a uitat sa-l introduca in ecuatia migratiei pe prietenul lui, tarul Rusiei...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.11.2015, 10:42)
Vrei sa spui pe Sultanul Turciei. Daca citesti toate mizeriile rusofobe, prost o sa ramai.