Proteste violente şi măsuri de securitate sporite, după atacul din Turcia

Elena Deacu
Internaţional / 21 iulie 2015

Actualizare 14:10 Un suspect a fost identificat după atentatul de la Suruc

Autorităţile turce au identificat un suspect în cazul atentatului sinucigaş produs luni la Suruc, la frontiera sud-estică, în care şi-au pierdut viaţa 32 de persoane, a anunţat marţi premierul turc Ahmet Davutoglu, citat de Reuters şi AFP.

"Un suspect a fost identificat. Eventualele sale legături în străinătate sau în Turcia sunt în curs de verificare. Cel mai probabil este vorba de un atentat sinucigaş având legătură cu Daech" (acronimul arab al grupului jihadist Statul Islamic), a declarat Davutoglu în cadrul unei conferinţe de presă ţinute în provincia Sanliurfa, unde se află oraşul turc Suruc.

---

Prim-ministrul turc Ahmet Davutoglu a promis că securitatea va fi întărită de-a lungul celor 900 km de graniţă cu Siria, după atentatul cu bombă produs luni la Suruc, la frontiera sud-estică, în care şi-au pierdut viaţa 31 de persoane şi peste 100 au fost rănite, relatează BBC News.

Anchetatorii consideră că atentatul a fost comis de o femeie-kamikaze din cadrul grupării teroriste Stat Islamic. Atacul a vizat un grup de tineri activişti care intenţionau să treacă frontiera în Siria pentru a ajuta la reconstrucţia oraşului Kobane.

O înregistrare video şocantă a surprins momentul exploziei, care a ucis în special tineri reuniţi într-un centru cultural din Suruc, pentru o conferinţă de presă în care erau prezentate planurile grupului.

Kobane se află în Siria, chiar în dreptul oraşului Suruc şi a fost scena unor lupte intense între combatanţii grupării Stat Islamic şi luptătorii kurzi. Oraşul a fost recucerit de kurzi în ianuarie, iar în Suruc se află numeroşi refugiaţi care au fugit din calea luptelor din Kobane.

Davutoglu a declarat că, din primele verificări, atacul ar fi fost comis de gruparea Stat Islamic. "Turcia a luat şi va continua să ia măsurile necesare împotriva Statului Islamic", a afirmat el într-o conferinţă de presă la Ankara, relatează BBC News Online.

"Suntem în faţa unui act terorist. Avem voinţa de a-i găsi şi pedepsi pe cei responsabili", a adăugat el. "Măsurile la frontiera noastră cu Siria vor fi consolidate", a precizat premierul.

Turcia a fost acuzată că ignoră activităţile grupării Stat Islamic, dar de curând a început să combată militanţii prin măsuri mai dure, ceea ce ar putea constitui un motiv pentru comiterea atentatului.

Manifestaţii de amploare au avut loc în mai multe oraşe din Turcia în urma atacului. Proteste violente s-au înregistrat la Istanbul şi Ankara, iar poliţia a intervenit cu tunuri de apă, gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.

Sute de protestatari au scandat la Istanbul sloganuri împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, pe care îl acuză de colaborare cu gruparea Stat Islamic, a declarat pentru Reuters un martor.

Preşedintele, aflat într-o vizită în Cipru, a condamnat atacul. "În numele poporului meu, îi blestem şi îi condamn pe atuorii acestei brutalităţi", a declarat el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb