Protestele ample ar trebui să pună guvernanţii pe gînduri

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 24 mai 2006

Trei confederaţii sindicale vor participa astăzi în Capitală la un miting la care sînt aşteptaţi 15.000 de memulţumiţi faţă de actualul mod în care autorităţile îi tratează pe salariaţi. CNS "Cartel Alfa", Blocul Naţional Sindical şi Confederaţia Sindicatelor Democratice din România vor trage "un semnal de alarmă" faţă de salariile şi pensiile mici în comparaţie cu preţurile ridicate şi puterea de cumpărare scăzută.

Sindicaliştii consideră că în ţara noastră nivelul de trai este la 75% faţă de cel pe care îl aveau în 1990. Aspiraţiile la UE par deplasate în condiţiile în care salariul minim este de 93 euro, în timp ce preţurile sînt aliniate la standardele europene.

Bogdan Hossu, preşedintele "Cartel Alfa", ne-a declarat că "lista de revendicări a fost deja înaintată Guvernului, iar în această săptămînă vor începe primele discuţii tehnice pe baza revendicărilor sindicatelor". Domnia sa speră că vor exista rezolvări pentru fiecare punct de pe lista de revendicări şi se declară optimist cu privire la colaborarea cu guvernanţii. Cerinţele protestatarilor sînt însă numeroase şi vizează fiecare aspect al metodelor de sporire a bunăstării populaţiei.

Demonstraţiile de astăzi sînt o continuare a celor demarate de CNSLR "Frăţia" pe data de 9 mai, iar de această dată se aşteaptă o reacţie şi din partea preşedintelui şi a partidelor parlamentare. "Cele două semnale pe care le-am tras, sperăm să fie corect percepute, adică să nu mai existe o delăsare ca cea de anul trecut din noiembrie, cînd guvernanţii ne-au răspuns în prima fază la fel de pozitiv ca acum, însă s-au culcat pe o ureche şi nu au mai făcut nimic", a adăugat Bogdan Hossu.

Revendicările protestatarilor vizează aspecte precum: politicile salariale, politicile în domeniul utilităţilor, politicile indus-triale şi de ocupare a forţei de muncă, în domeniul social, precum şi în privinţa cadrului legislativ din domeniul relaţiilor de muncă. Astfel, salariul minim trebuie ca din 2007 să ajungă la echivalentul în RON a 180 euro, potrivit demonstranţilor, iar salariul mediu net de cel puţin 1.200 RON. Pensiile nu trebuie să fie mai mici de 45% din salariul mediu brut pe economie, consideră greviştii.

Pentru aceste lucruri, ei sînt de părere că Guvernul trebuie să stabilească o politică valutară bazată pe evoluţia euro pe piaţa europeană şi evitarea fluctuaţiilor speculative ale monedei naţionale care duc la scăderea puterii de cumpărare şi a locurilor de muncă.

Stimularea investiţiilor care să genereze noi locuri de muncă este o altă prioritate pentru confederaţiile sindicale, iar măsurile de sprijin pentru sectoarele industriale care se confruntă cu concurenţă neloială pe piaţă, precum industria textilă şi a confecţiilor, reprezintă alte necesităţi. Din aceeaşi categorie a industriilor care trebuie susţinute fac parte şi industria mobilei şi a prelucrării lemnului, dar şi politicile care trebuie să ducă la modernizarea agriculturii. Demonstranţii de astăzi nu res-ping posibilitatea continuării acţiunilor de protest dacă problemele lor nu vor avea o rezolvare în cel mai scurt timp.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb