Protestele minerilor continuă la Lonea şi la Vulcan

Ioana Dogaru
Miscellanea / 23 februarie 2016

Protestele minerilor continuă la Lonea şi la Vulcan

Actualizare 14:04 Ministrul Energiei: "Falimentul CE Hunedoara poate fi evitat doar prin muncă"

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat că nu există o soluţie politică pentru situaţia dificilă cu care se confruntă Complexul Energetic Hunedoara şi că falimentul producătorului de energie poate fi evitat doar prin "munca şi seriozitate", transmit surse din presă.

"Responsabilitatea situaţiei de la CEH se întinde în timp şi numai împreună putem oferi Văii Jiului o şansă, minister, angajaţii care doresc să muncească onest, administratorul judiciar şi autorităţile locale. Nu există astăzi o soluţie politică pentru situaţia critică de la CEH. Singura soluţie care poate salva Complexul de la dispariţie este munca şi seriozitatea. Oricine vă spune că se poate altfel vă minte. Orice alt drum este un drum spre falimentul Complexului, care trage după el întreaga Valea Jiului. Nu am niciun interes politic, nu îmi doresc să fac parte din niciun joc ascuns. Cei care vorbesc despre închiderea mineritului în România o fac cu rea voinţă. Cărbunele românesc îşi are deja locul său în securitatea noastră energetică", a afirmat Grigorescu.

Ministrul a spus că a strâns mâna fiecărui lider sindical având convingerea că împreună - minister, administrator judiciar şi salariaţii - pot îndrepta compania "pe drumul cel bun".

"Protestele de astăzi îmi zdruncină încrederea că acest lucru este cu adevărat posibil. Rămânem hotărâţi să facem tot ce ţine de noi pentru a îndrepta lucrurile. Cei care au decis să pornească acest protest, o fac împotriva propriului interes, iar cei care îi îndeamnă să continue cu gândul la iluzorii avantaje politice sunt iresponsabili. Ne-am angajat să plătim drepturile salariale să menţinem un nivel al producţiei, să creştem veniturile companiei, dar mai ales să stârpim nemunca şi ilegalităţile. De cealaltă partea am avut promisiunea păcii sociale şi a orientării tuturor eforturilor către un singur scop: scoaterea companiei din starea în care se găseşte. Astăzi, din nefericire, contractul colectiv de muncă de la CEH, care reprezintă baza acestui pact pentru supravieţuire, nu mai valorează mare lucru", susţine ministrul.

Referitor la protestele din Valea Jiului, care au dus la blocarea în mină a mai multor mineri, în subteran, în jurul perimetrelor miniere sau în zona de termocentrale, o parte intrând în greva foamei, că le înţelege supărarea şi revolta.

"Aşa nu se mai poate! Înţeleg că din toate promisiunile politice din ultimii 15 ani aproape niciuna nu a fost onorată. Ştiu că niciuna din promisiunile politice care li se fac astăzi nu reprezintă o soluţie. Am discutat cu prefectul şi autorităţile abilitate pentru ca cei care protestează să nu îşi pună viaţa în pericol şi să li se ofere toată asistenţa de care au nevoie. Nu putem exclude situaţii neprevăzute deoarece blocarea în subteran prezintă riscuri deosebite, chiar şi pentru minerii experimentaţi", a spus ministrul.

Oficialul arată că a preluat un complex energetic fără niciun ban în cont, cu un titluri executorii în valoare de zeci de milioane de lei şi cu circa 30 de cereri de intrare în insolvenţă.

"În decembrie nu aveam din ce plăti salarii, şi eram pe cale să condamnăm la frig toată Valea Jiului şi la sărăcie pe toţi cei care muncesc în mină sau în termocentrale. Cu eforturi deosebite atât din partea ministerului, din partea societăţii şi mai ales ale oamenilor care muncesc la Hunedoara, aproape am trecut iarna, am plătit fiecare leu pe care îl datoram angajaţilor şi am stabilizat situaţia financiară, în ciuda tuturor obstacolelor intervenite la nivel local sau central. Vă reamintesc că în pragul gerului, furnizorii refuzau să trimită masa caldă în mină, iar la miez de noapte, o parte din transportatori erau pregătiţi să lase oamenii ieşiţi din tură în frig şi beznă", a mai declarat Grigorescu.

(S.A.)

----------

Actualizare 13:10 Protest spontan la termocentrala Mintia, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara

Peste 200 de angajaţi ai termocentralei Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara au protestat spontan marţi, în curtea întreprinderii, solicitând demiterea directorilor societăţii, pe care îi acuză că au adus compania în stare de insolvenţă, informează Agerpres.

Protestul s-a declanşat după ce oamenii au aflat că o simulare a unei noi organigrame a CEH ar duce la disponibilizarea a 350 de angajaţi de la termocentrala Mintia, în condiţiile în care, pe ansamblul complexului, 800 de oameni ar îndeplini condiţiile de pensionare, relatează sursa citată.

De aceea, protestatarii au cerut pensionarea celor în drept, dar şi separarea activităţilor de minerit şi producţie de energie electrică, apreciind că activitatea de extracţie a cărbunelui generează costuri foarte mari pentru companie, potrivit Agerpres.

"Cerem separarea activităţilor de minerit şi energie. (...) La Mintia, costurile cu munca vie reprezintă 12% din total, în timp ce la Divizia Minieră aceste costuri sunt de 78%", a declarat preşedintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva, Mircea Crişovan.

Liderul sindical a mai spus că pe timpul protestului activitatea de producţie de la termocentrala Mintia nu a fost afectată, deoarece participanţii au fost angajaţi de la compartimentele de întreţinere şi reparaţii şi oameni care urmau să intre în schimbul de după amiază, transmite sursa citată.

Termocentrala Mintia are circa 1.200 de angajaţi şi este parte a CEH, alături de termocentrala Paroşeni şi minele Lupeni, Livezeni, Lonea şi Vulcan.

(I.D.)

------

Aproximativ 300 de mineri de la exploatarea de cărbune Vulcan, din Valea Jiului, s-au autoblocat marţi în subteran, iar personalul TESA protestează în curtea minei, nemulţumiţi de situaţia actuală a Complexului Energetic Hunedoara şi solicitând să afle care va fi viitorul acestei companii, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele sindicatului de la Mina Vulcan, Ioan Ciubotaru.

Protestatarii se alătură astfel ortacilor de la Mina Lonea, aproape 250 dintre aceştia refuzând să mai iasă la suprafaţă după ce şi-au efectuat schimburile de lucru, potrivit Agerpres.

"În subteranul Minei Vulcan se află circa 300 de mineri de la schimburile 4 şi 1 (schimbul de noapte şi cel de dimineaţă, n.r.). Oamenii vor să ştie ce se întâmplă cu complexul pentru că se tem de ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor", a explicat liderul sindical.

Minerii din cele două schimburi se află într-o zonă situată pe o galerie principală, aproape de un puţ de intrare în subteran, precizează sursa citată.

Ortacii de la Vulcan se solidarizează cu cei aproape 250 de mineri de la Lonea, din toate cele patru schimburi, care se află blocaţi în subteranul exploatării de 24 de ore. Cel puţin 15 dintre protestatari s-au declarat luni seara şi în cursul nopţii în greva foamei, transmite Agerpres.

Şase mineri au fost scoşi din subteran, pe timpul nopţii deoarece li s-a făcut rău şi au avut nevoie de îngrijiri medicale. Doi dintre ei au fost transportaţi la spital, au precizat surse oficiale din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Hunedoara.

La poarta minelor Lonea şi Vulcan au fost trimise două maşini de ambulanţă de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD Hunedoara, care vor acorda asistenţa medicală în caz de necesitate, informează Agerpres.

Protestul minerilor a început luni dimineaţa, când schimbul 1 de la Mina Lonea s-a blocat în subteran, nemulţumiţi de situaţia de insolvenţă în care se află CEH şi de perspectiva ca societatea să intre în faliment. Minerii au cerut să li se prezinte măsurile concrete de salvare a CEH şi poziţia oficială a Ministerului Energiei în ceea ce priveşte viitorul societăţii, aminteşte sursa citată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bieti oameni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb