PROTOCOL USD- UDMR:  Reorganizarea administrativ-teritorială, doar cu respectarea particularităţilor locale etnice şi culturale

Ziarul BURSA #Politică / 4 martie 2014

Premierul Victor Ponta a precizat, ieri, că prevederile din protocolul semnat cu UDMR sunt cele cuprinse în programul de guvernare, arătând că nu este vorba despre acceptarea unei descentralizări pe criterii etnice şi nici de înfiinţare a unei universităţi în limba maghiară la Târgu Mureş.

USD se angajează prin acordul cu UDMR să promoveze în perioada 2014-2016 iniţiative politice referitoare la Constituţie doar în baza acordului comun, reorganizarea administrativ-teritorială a ţării urmând să se facă doar cu respectarea particularităţilor locale etnice şi culturale. Acordul mai prevede şi înfiinţarea unei linii maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş. Întrebat în legătură cu prevederile din protocolul cu UDMR în care problema reorganizării administrative teritoriale a României se va face ţinând cont de tradiţiile, cultura şi istoria diferitelor zone ale ţării, Ponta a spus: "Nu este vorba de criterii entice, nici UDMR nu a cerut aşa ceva. Nu există ideea de criterii entice". El a adăugat că în protocol nu scrie nici despre înfiinţarea unei universităţi în limba maghiară la Târgu Mureş.

Acordul mai prevede reprezentarea proporţională a cetăţenilor de etnie maghiară în diferitele instituţii, structuri deconcentrate şi instituţii la nivel judeţean şi local, dar şi soluţionarea problemei înfiinţării liniei maghiare prin departamente separate la UMF Târgu Mureş. Părţile semnatare se vor consulta, potrivit Acordului politic, în legătură cu toate problemele care ţin de identitatea culturală, lingvistică, educaţională a minorităţilor maghiare.

În privinţa oricărei modificări a legii învăţământului, se precizează că părţile se vor consulta şi nu vor modifica legea decât cu acordul celor două părţi, în special capitolele privind minorităţile naţionale. Acordul semnat, ieri, de USD şi UDMR mai prevede, la articolul 9, faptul că părţile vor susţine o iniţiativă legislativă care să reglementeze cadrul legal cu privire la posibilitatea autorităţilor locale de a arbora steaguri proprii pe instituţii, pe lângă cel al Uniunii Europene şi al României.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb