PSD acuză actuala putere de ingerinţe în actul de justiţie. Plecînd de la cazul Ion Iliescu, care a fost pus sub învinuire în dosarul mineriadei, şi ajungînd pînă la pachetul de legi privind reforma Justiţiei, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament, PSD a găsit un singur vinovat - Ministrul Justiţiei, Monica Macovei. Mai mult decît atît, fostul ministru al justiţiei, Cristian Diacones-cu, actual preşedinte al Comisiei de Arbitraj şi Integritate Morală din PSD, susţine că motivul pentru care pînă acum nu au apărut cazuri cum ar fi anchetarea şi punerea sub acuzare a unor persoane, ca mai apoi să fie eliberate, demonstrează că Guvernarea PSD nu a făcut presiuni asupra justiţiei, ci, dimpotrivă, a limitat rolul politicului în numirea magistraţilor care aveau să instrumenteze dosarele de corupţie. Preşedintele comisiei apreciază că punerea sub învinuire a fostului şef de stat nu este decît un "act deliberat şi o diversiune".
Pe de altă parte, Cristian Diaconescu precizează că PSD are toată încrederea că justiţia română o să-şi facă treaba ca şi pînă acum, deoarece nu se află încă sub papucul actualei puteri. Senatorul mai spune că dosarul în care este implicat Ion Iliescu a fost adus în dezbatere premeditat, deoarece actualul Executiv doreşte să distragă atenţia de la alte probleme mai grave, cum ar fi criza inundaţiilor, a ziariştilor, sau cea a medicamentelor. De asemenea, repezentanţii PSD s-au arătat surprinşi că dosarul mineriadelor a apărut acum în dezbatere, după 15 ani. La fel de surprinşi cum s-au manifestat şi cînd au aflat că Omar Hayssam a fost membru de partid şi a întreţinut relaţii de natură economică cu mai mulţi membri ai PSD. Doar că Omar Hayssam se înscrie în alt registru. Domnul Cristian Diaconescu a demarat o anchetă internă, a cărei primă victimă a fost senatorul Antonie Iorgovan, care s-a dovedit că l-a reprezentat pe sirian în mai multe litigii în care erau implicate firmele sale. Totuşi, ancheta internă, în ceea ce îl priveşte pe Hayssam, se desfăşoară extrem de anevoios din lipsă de probe. Organizaţia PSD Bucureşti, unde figura ca membru omul de afaceri, a trimis la centru un raport incomplet, care nu îl mulţumeşte deloc pe Cris-tian Diaconescu. Aşadar, senatorul le transmite liderilor din organizaţia Bucureşti să nu considere că problema Omar Hayssam a fost mutată de la ei din ogradă la sediul central al partidului.
Liderii PSD sar şi în apărarea procurorilor şefi, Ioan Amariei şi Ilie Botoş. Cristian Diaconescu spune că este inadmisibil ca ministrul Justiţiei să îşi permită să vorbească despre înlocuirea acestora încă înainte ca noul pachet de legi să fie votat. Senatorul PSD aminteşte, în acest context, de o scrisoare de la Bruxelles în care Parchetul Naţional Anticorupţie este lăudat, fiind considerat un garant al justiţiei. Astfel, liderii PSD consideră că noul pachet de legi, promovat de ministrul Jus-tiţiei, urmăreşte să subordoneze Justiţia direct Guvernului, prin prevederea care spune că procurorii vor fi numiţi de preşedintele ţării, cu avizul CSM, la propunerea ministrului Justiţiei.
Vicepreşedintele PSD, Nicolae Şerban, susţine că pachetul legislativ pentru care PSD va înainta o moţiune de cenzură, este rezultatul ambiţiei Monicăi Macovei care este "cunoscută ca procuror ceauşist, nevoită să renunţe la procuratură în 1997 pentru incompetenţă".