PSD-ALDE vor prelungirea epocii Isărescu

EMILIA OLESCU, GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 iunie 2019

Mugur Isărescu

Mugur Isărescu

Olguţa Vasilescu şi Daniel Zamfir nu sunt de acord cu propriile partide

Isar spune că Isărescu şantajează cu avizarea tranzacţiei Eximbank - Banca Românească

Deşi mulţi aşteaptă, de ani de zile, să se apropie de final, guvernarea lui Mugur Isărescu în fruntea Băncii Naţionale a României (BNR) pare să fie departe de a ajunge la capăt, atâta vreme cât şeful băncii centrale este susţinut de putere.

Preşedinte al Consiliului de Administraţie şi Guvernator al Băncii Naţionale încă din anul 1990, cu mandat încredinţat de Parlament în 1991 şi reînnoit în decembrie 1998, noiembrie 2004, octombrie 2009 şi octombrie 2014 (excluzând perioada decembrie 1999 - decembrie 2000, când a exercitat funcţia de premier), Mugur Isărescu ar urma să-şi încheie mandatul la începutul lunii octombrie. Nu este prima dată când o serie de parlamentari, dar şi specialişti din diverse domenii susţin plecarea lui Isărescu din vârful băncii centrale. El însuşi a dat de înţeles în mai multe ocazii că a ajuns la vârsta la care nu ar mai putea prelua un alt mandat, nedeclarând niciodată în clar că vrea să plece de la şefia BNR, ci, dimpotrivă, subliniind de fiecare dată că Parlamentul este cel care decide în această privinţă. De altfel, şi susţinătorii Guvernatorului Isărescu sunt mulţi.

Ieri, după şedinţa coaliţiei de guvernare, în care au fost stabilite priorităţile pentru sesiunea extraordinară din 1 iulie, PSD şi ALDE au anunţat că îl vor susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la conducerea Băncii Naţionale a României.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care este şi preşedintele Senatului, a afirmat că, în urma discuţiei avute cu premierul Viorica Dăncilă, preşedinte interimar al PSD, se va merge pe susţinerea lui Mugur Isărescu pentru reînnoirea mandatului acestuia de guvernator al Băncii Naţionale a României.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat: "Vom merge pe reînnoirea mandatului domnului Mugur Isărescu. Deci are susţinerea noastră, iar în viitorul Consiliu de Administraţie, conform ponderii actuale în Parlament, PSD va avea patru locuri şi ALDE un loc, două locuri va avea PNL, iar un loc revine USR".

Preşedintele ALDE a precizat că "este foarte posibil" ca, în urma deciziei social-democraţilor, să fie inclus în Consiliul de Administraţie al BNR şi reprezentantul UDMR.

Întrebată dacă PSD îl susţine pe Isărescu, Dăncilă a evitat un răspuns clar: "Vom discuta despre acest lucru". Preşedintele PSD a menţionat: "Am discutat despre numărul de locuri (în Consiliul de Administraţie al BNR- n.r.), despre ponderea pe care o are fiecare partid, numărul de locuri în cadrul BNR în funcţie de numărul de locuri din Parlament".

Olguţa Vasilescu şi Daniel Zamfir nu sunt de acord cu un alt mandat al lui Isărescu în fruntea BNR

Decizia liderilor coaliţiei de guvernare nu este pe placul tuturor membrilor celor două partide. Vicepreşedintele PSD, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că nu este de acord cu reînnoirea mandatului lui Mugur Isărescu şi că ea va vota împotriva acestuia, din motive personale.

Şi în rândul parlamentarilor ALDE sunt persoane care au contestat în ultimile luni activitatea lui Mugur Isăres­cu în fruntea BNR. Printre aceştia se numără senatorul Daniel Zamfir care a avut mai multe dispute, inclusiv în comisiile parlamentare de resort, cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pe tema creşterii indicelui Robor, dar şi legat de inflaţie şi de alte obiective ale activităţii băncii centrale.

Daniel Zamfir a anunţat, ieri, pe pagina sa de Facebook, că va vota împotriva unei noi numiri a lui Mugur Isărescu în fruntea BNR, exprimându-şi speranţa că mulţi alţi parlamentari vor proceda la fel. Senatorul a menţionat: "Presiunea constantă pe care Mugur Isărescu a făcut-o asupra Guvernului a dat roade. Într-un moment nu tocmai uşor pentru Guvern, încolţit din toate părţile, Ayatollah-ului îi reuşeşte din nou. Manipularea de a pune în cârca guvernului inflaţia a reuşit şi ea, deşi este răspunderea BNR. Cel mai longeviv Guvernator de pe planetă îşi trece în palmares următoarele:

1. Cea mai îndatorată populaţie din UE;

2. Cel mai mic grad de intermediere financiară din UE - de zece ori sub media europeană;

3.Românii plătesc costuri triple cu creditarea faţă de media europeană, în timp ce băncile străine au profituri triple faţă de media europeană;

3. A impus un Robor netransparent, «umflând» ratele românilor.

Toate astea, bineînţeles, în numele stabilităţii financiare, pe care iată, toată Europa o apreciază. E limpede cred, pentru toată lumea, de ce nu-l lasă oamenii ăştia să plece.

România va rămâne în continuare El Dorado pentru băncile străine. Cred în continuare că personajul e unul expirat, care a făcut rău României şi, din păcate, va mai face.

Eu vă asigur că rămân acelaşi: voi vota împotriva lui Isărescu şi sper să fie mulţi parlamentari care să facă la fel".

Daniel Zamfir a afirmat în dese rânduri că indicele Robor a fost stabilit prin înţelegeri nelegale între bănci, cu acordul BNR. În ocazia audierii lui Mugur Isărescu, Daniel Zamfir îi transmitea guvernatorului BNR: "Vă asigurăm că şi alte teme de interes merită atenţia şi vor fi dezbătute public. Ca atare nu vom discuta nici des­pre bonusul pe care vi l-aţi dat de pensionare şi nu aţi ieşit la pensie, nici despre posibilul conflict generat de relaţia BNR cu vinul produs de familia dumneavoastră. Deocamdată dis­cutăm numai despre ROBOR, inflaţie şi raportul pe care la sfârşit de an l-aţi făcut privind situaţia financiară".

În urma audierilor din cadrul comisiilor parlamentare, Robor a fost înlocuit cu unn nou indice - IRCC -, în calculul dobânzilor la creditele în lei.

De aceeaşi părere cu Zamfir este şi avocatul Gheorghe Piperea, care s-a declarat împotriva reînvestirii lui Mugur Isărescu în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a României. Piperea, apărător al debitorilor bancari, care a scris mai multe legi în domeniu promovate de Daniel Zamfir (cum ar fi Legea dării în plată, cea care vizează plafonarea dobânzilor sau Legea retractului litigios) a criticat constant măsurile luate de Mugur Isărescu. Ieri, avocatul a scris, pe pagina sa de Facebook: "Protestez public contra re-desemnării ca guvernator al BNR a lui «Manole» Isărescu, dar mai ales protestez contra modului ocult în care se face re-selectarea sa, plus «selecţia» oamenilor agreaţi de (ne)măria sa, faraonul, pentru consiliul «său» de administraţie. Pentru orice post de manager al unei instituţii publice sau societăţi de stat se face un proces de selecţie. Nu şi pentru postul etern rezervat lui «Manole». Şi nici pentru camarila sa, bine selectată, pe algoritm, de putere şi «opoziţie». Este penibil, din punctul de vedere al oricărui set de reguli de guvernare corporatistă sau de management al funcţiei publice, să rezervi conducerea unei organizaţii esenţiale a unui stat unui singur ins şi căscioarelor şi camarilelor crescute ca ciupercile în jurul zisului ins. BCE, OECD, FMI, BM, CE ar trebui să intre în pământ de ruşine pentru că permit aşa ceva. Debitorii captivi la bănci şi opozanţii «ciumei roşii» ar trebui să se felicite că, într-adevăr, au «răpus» puterea lui Dragnia (not). Legile şi hotărârile judecătoreşti defavorabile consumatorilor vor rămâne aşa cum sunt. Ceea ce se şi planificase, deja".

Isar: "Isărescu şantajează Guvernul cu avizarea tranzacţiei dintre EximBank şi Banca Românească"

O altă persoană care se opune cu înverşunare şi constanţă prelungirii mandatului lui Isărescu la vârful băncii centrale este economistul Lucian Isar. Acesta susţine că Isărescu şantajează Guvernul cu avizarea tranzacţiei dintre EximBank şi Banca Românească. Lucian Isar a scris, ieri, pe Facebook: "Isărescu pune presiune pe Teodorovici să urgenteze numirea CA BNR, că altfel nu aprobă achiziţia EximBank. Isărescu are interes în acoperirea găurilor istorice de la Banca Ro­mâneas­că (prietenii ştiu de ce), dar o face cu mâna lui Teodorovici, în urma acordului pe care l-a avut cu Dragnea.

Faza amuzantă este că Isărescu lansea­ză în piaţă că el nu înţelege şi nu vrea să comenteze oportunitatea tranzacţiei, că banca nu are sistem IT, că Eximbank are alt rol, nu să cumpere găuri...

Faza şi mai amuzantă este că legea EximBank (...) trebuie modificată şi să vedem ce aviz va da Isărescu".

Menţionăm că, la finalul săptămânii trecute, EximBank a anunţat că a sem­nat cu National Bank of Greece acordul de achiziţie a 99,28% din Banca Românească.

Cîţu, despre tranzacţia EximBank-Banca Românească: "Când nu dai banii tăi, este normal să-ţi baţi joc de ei"

Senatorul PNL Florin Cîţu afirmă că "statul român supralicitează pentru o bancă cu pierderi", făcând referire la tranzacţia EximBank-Banca Ro­mâneas­că. Acesta a scris, pe Face­book: "Când nu dai banii tăi, este normal să-ţi baţi joc de ei. Asta fac Dăncilă şi animalul ei de companie. Au dat o groa­ză de bani pe o bancă ce are pierderi.

Nici Ministerul Finanţelor şi nici EximBank nu au publicat încă detaliile tranzacţiei prin care statul mai cumpără o bancă. Nu-i ajungeau cele pe care deja le administra prost". Senatorul afirmă, citând surse de presă, că preţul tranzacţiei ar fi de 310 milioane euro şi că, în 2018, Banca Româneas­că a avut pierderi de 110 milione euro: "Ce câştigi tu, personal, Teodorovici cumpărând cu bani publici o bancă pe pierdere? (asta ar trebui să-l întrebe instituţiile statului dacă nu ar fi ocupate cu hărţuirea opoziţiei politice). Comisia Europeană ar trebui să se uite la tranzacţie şi să vadă daca nu reprezintă ajutor de stat.

Consiliul Concurenţei? Curtea de Conturi? DIICOT?"

Deciziile privind noul Consiliu de Administraţie al BNR şi reînnoirea mandatului lui Mugur Isărescu vor fi formalizate într-o sesiune extraordinară a Parlamentului, care va începe la 1 iulie. În cadrul sesiunii extraordinare vor mai fi dezbătute modificarea legislaţiei electorale, revizuirea Constituţiei în acord cu referendumul pe justiţie din 26 mai, adoptarea legii pensiilor şi numiri la instituţii aflate în subordinea Parlamentului, precum Consiliul Naţional pentru Combaterea Dis­criminării, Consiliul Fiscal, Avocatul Poporului şi ANRE.

DEŞI PLEDA PENTRU UN SCHIMB DE ŞTAFETĂ ÎNCĂ DIN 2013,

Isărescu nu a spus niciodată că va pleca de la conducerea BNR

Deşi ulterior a afirmat că decizia aparţine doar Parlamentului, Guvernatorul Mugur Isărescu a anunţat, în mai anul trecut, că nu mai poate (n.r. rămâne în fruntea BNR), pentru că are 70 de ani, răs­punzând întrebării dacă, din acest an, va mai rămâne la Banca Naţională a României. În urmă cu doi ani, surse din piaţa financiar-bancară, citate de presă, spuneau că Mugur Isărescu a început deja reorganizarea direcţiilor din bancă.

Acestea afirmau că puterile politice în negocieri cu guvernatorul BNR au căzut de acord asupra faptului că mandatul care se încheie în 2019, când Mugur Isărescu va avea 70 de ani, nu va fi reînnoit.

În septembrie 2015 presa scria că zvonurile potrivit cărora Mugur Isărescu urmează să plece din fruntea BNR circulă tot mai des printre angajaţii instituţiei.

Isărescu amintea, încă din 2013, că profesioniştii din generaţia lui se pensionează rând pe rând, şeful băncii centrale pledând pentru un schimb de ştafetă: "Generaţia mea se apropie de pensionare, mă despart de foşti colegi. Uneori, nu neapărat cu lacrimi în ochi, dar cu nostalgia anilor care au trecut. Sunt oameni cu care am plecat la drum în "90, se pensionează rând pe rând şi trebuie să facem loc tineretului. Este chiar de datoria noastră, pe ultima sută de metri, să îi formăm pe aceşti noi lideri, să le dezvoltăm spiritul de conducere".

În 16 iunie 2014, Mugur Isărescu a primit cel de-al cincilea mandat pentru funcţia de guvernator, pentru o perioadă de cinci ani.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a îndeplinit condiţiile de pensionare încă din vara anului 2014, potrivit propriilor declaraţii: "Conform codului muncii, din 1 iunie 2014, la împlinirea vârstei de 64 de ani şi zece luni, am îndeplinit condiţiile cumulative de lucru şi stagiul de pensionare, dar contractul meu de muncă cu BNR a continuat pe baza deciziei Parlamentului de numire în funcţia de Guvernator. Nu am depus cerere de pensie la Casa Teritorială de Pensii şi, ca urmare, nu mi s-a calculat, nu mi s-a stabilit, nu am încasat pensie şi nu s-a cumulat pensia cu salariul. Am considerat că acesta este un gest normal şi frumos, să nu încasez şi pensie atâta vreme cât încasez un salariu de la BNR. Pensia va intra în plată după depunerea acestui dosar, conform articolului 103 al Legii pensiilor 263/2010 şi nu se plăteşte sub nicio formă retroactiv, indiferent când are loc această depunere a dosarului".

Isărescu a încasat, însă, o primă de pensionare, acest lucru producând discuţii aprinse în opinia publică, ce a protestat împotriva faptului că şeful Băncii Centrale a încasat o astfel de primă fără să iasă la pensie.

În luna septembrie 2016, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, a declarat că, în 2015, Mugur Isărescu a încasat peste jumătate din indemnizaţia de pensionare, care are un cuantum total de 12 salarii nete lunare (adică aproximativ 114.000 euro).

În luna ianuarie a acestui an, deputatul Remus Borza sublinia că Mugur Isărescu se află la conducerea BNR de 28 de ani, un record în rândul guvernatorilor de Bănci Centrale, şi că ar trebui să plece după finalizarea acestui mandat.

"Ce e prea mult dăunează. Ori, în ceea ce îl priveşte pe Mugur Isărescu, au trecut deja 28 de ani de când este guvernator al Băncii Naţionale. Record absolut. Nimeni în lume nu se poate lăuda cu o atare performanţă,de a fi cel mai longeviv guvernator de Bancă Centrală", a spus Borza, la începutul acestui an.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Eh, lasa asa. Nu v-a placut politica PSD, mancati politica isaresciana inca multi ani inainte. Asa sa va fie soarta in statul securist in care va aflati.

    1. Isarescu macar stie gramatica.

      Pe Dancila n-au primit-o la Securitate exact din acest motiv, dar asta nu inseamna ca nu indeplineste ordinele. 

    aia cu inflatia nu e vina BNR-ului, tata! Cand voi umflati veniturile bugetarilor si pensionarilor, de la semestru la semestru, si in investitii nu bagati un cent, inflatia bubuie, iar BNR, orice ar face, face degeaba.

    Cu restul pe care i le pui in carca, poate ai dreptate. 

    tariceanu acu fo 2 luni nu era ala cu mina intinsa catre Isarescu? si Isarescu ignora evident sa-l salute? parca la comisia de la Senat. :)

    E clara treaba. Suntem mancati. E dus guvernu ca purcelu cu degetu. La final cand bubuie basixa de bina va fi ..... guvernul. BNR nu a avut NICIODATA nicio vina. Vai

    mama noastra de vanduti. 

    aloooooo Daniel Zamfir

    1. e vina guvernatorului ca actuala coalitie da bani la toti? Si cei ce merita si la cei ce nu? 

    2. Sigur ordonanta lacomiei nu are nici un amestec!  

    Daca ai dori sa stii, tovarase, e o problema de dispersare a populatiei! La sate cine sa si infinteze macar un bancomat? Si ... de ce? Cine "ajuta" Posta Romana cu pensiile care musai trebuie sa puna banii in mana batranilor? 

    3.Risc de tara nu exista? 

    Cat e inflatia tovarase? Cine a ridicat inflatia? Tot Isarescu? Nu voi? Cu banii aruncati din avion? 

    Cum sa te imprumuti pe 5-10-15-20 de ani cand nu stii ce-i trece prin cap unui .... sper vremelnic ministru al finantelor ... 

    4. A impus ce? "Robor netransparent"? 

    Pai Robor cum se stabileste tovarase? Cine a dat ordonanta? Tot Isarescu? 

    BNR da ordonante? 

    "Eu vă asigur că rămân acelaşi: voi vota împotriva lui Isărescu şi sper să fie mulţi parlamentari care să facă la fel". " 

    De ce? Ai cumva vre-un complex de inferioritate? 

    Ca dupa cate economie cunosti poti lejer sa pleci in pribegie! 

    PS: bomboana de pe coliva minciunilor 

    "Cel mai longeviv Guvernator de pe planetă" .... 

    Cine l-a mentinut in functie? S-a votat singur? Nu Parlamentul i-a reinnoit mandatul? 

    Chiar mai multe parlamente de coloraturi diferite .....

    Ajunge cu minciuna! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb