Partidul Social Democrat (PSD) ia în calcul depunerea unei moţiuni simple, la Senat, pe tema agriculturii, în luna septembrie, a anunţat vicepreşedintele PSD Ilie Sârbu.
Domnia sa a explicat: "Dacă guvernanţii nu sunt capabili să ia în serios şi să rezolve problemele stringente din agricultură, cum ar fi, de pildă, preţul grâului, acciza la motorină, subvenţiile la hectar, şi să reacţioneze la semnalele referitoare la preţurile pentru produsele agroindustriale, atunci voi propune Biroului Permanent al partidului ca în luna septembrie să depunem o moţiune simplă la Senat pe această temă".
În opinia PSD, "Guvernul continuă să ignore semnalele de alarmă lansate de patronate şi mai nou chiar de şeful statului, care le-a solicitat ministrului de Finanţe şi celui de Interne să achiziţioneze pentru rezerva de stat recolta micilor producători agricoli, deoarece preţul de cumpărare şi depozitare a cerealelor este scăzut, iar subvenţia guvernamentală ar fi astfel irosită".
Ilie Sârbu a explicat: "Solicităm încă o dată pe această cale activarea, de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a instrumentelor şi măsurilor de reglementare a pieţelor prevăzute de Ordonanţa 45/2005 privind organizarea pieţei produselor agricole şi agroalimentare, elaborată şi uitată de Guvernul Tăriceanu. Ne alăturăm demersurilor rămase până acum fără ecou ale asociaţiilor de agricultori şi cerem din nou executivului stabilirea de urgenţă a unui preţ de referinţă pentru grâu de cel puţin 0,68-0,7 lei/kilogram, precum şi formarea unui stoc de intervenţie de 2-2,2 milioane de tone pe baza unui preţ de intervenţie pentru cereale adaptat la preţurile actuale".
Senatorul PSD citează, în context, o serie de date Eurostat din care rezultă, între altele, că, în 2007, România s-a plasat pe ultima poziţie între cele 27 de state membre UE, cu o producţie de cereale de 1,6 tone la hectar, principalul motiv fiind seceta severă care a afectat mare parte din regiunile agricole. Totodată, spune el, potrivit unui studiu realizat de Biroul de Statistică al Comisiei Europene, media pe ultimii cinci ani poziţionează ţara noastră pe locul 25, cu o producţie medie de 2,4 tone la hectar.