PSD CONSIDERĂ Raportul Moscovici este un succes, dar şi un semnal de alarmă

NICOLAE MARDARI
Ziarul BURSA #Politică / 19 decembrie 2005

Raportul privind stadiul pregătirii ţării noastre pentru aderare semnalează progrese, dar şi domenii sensibile precum reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei. Elaborat de raportorul pentru România, Pierre Moscovici, documentul a fost votat săptămîna trecută cu o largă majoritate de Parlamentul European.

Josep Borrell, preşedintele Parlamentului European, a declarat, la sfîrşitul dezbaterilor, că 1 ianuarie 2007 rămîne o dată realis-tă pentru integrarea ţării noastre, cu condiţia să obţinem rezultate concrete în implementarea reformelor în următoarele şase luni.

Deputatul PSD Adrian Severin a afirmat recent, într-o conferinţă de presă, că raportul elaborat de Pierre Moscovici ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru actualul guvern. În opinia sa, este grav faptul că nu există nici o diferenţă semnificativă între raportul de ţară realizat de Comisia Europeană şi cel al Parlamentului European, cu toate că de la raportul Comisiei au trecut trei luni. Adrian Severin consideră că Executivul nu a reuşit să facă nimic în acest timp pentru implementarea reformelor. Liderul PSD atrage atenţia Guvernului că pînă la decizia finală privind integrarea mai sînt tot trei luni, adică aceeaşi perioadă de timp ca cea dintre cele două rapoarte şi în care nu s-a reuşit mare lucru.

Primul ministru Călin Popescu Tăriceanu a declarat, însă, că raportul Moscovici este unul "foarte bun", reconfirmînd că ţara noastră "este pe drumul care o va duce la aderarea la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007".

"De fapt, Parlamentul European nu face decît să întărească elementele evidenţiate de Comisia Europeană" - a afirmat Tăriceanu. Şeful Executivului consideră că sunt recunoscute astfel progresele pe care ţara noastră le-a făcut în domenii esenţiale.

"Autonomie culturală" pentru minorităţi şi nu "autoguvernare" - recomandă raportul Moscovici

Raportul Moscovici include şi un amendament referitor la respectarea principiului subsidiarităţii şi al autonomiei culturale în ceea ce priveşte minorităţile naţionale. "Domnul Moscovici a explicat că a propus în raport noţiunea de autoguvernare - afirmă liderul deputaţilor PD, Cristian Rădulescu - , dar în comisie s-a pus chestiunea combinării sporirii gradului de autonomie cu neamestecul în drepturile Guvernului României de a rezolva această problemă cum crede de cuviinţă şi nu de a crea conflicte prin formulări stîngace. De aceea, s-a înlocuit formularea de autoguvernare şi a fost propusă cea de autonomie culturală, cu care noi sîntem de acord."

Primul ministru, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, referitor la acest subiect: "România nu are de primit lecţii de la nimeni în ceea ce priveşte minorităţile", pentru că nu este percepută ca o ţară care are restricţii în acest domeniu. Premierul declară că actuala coaliţie va adopta legea minorităţilor, grupul de lucru format recent urmînd să depună la actualul proiect amendamente care ţin cont de recomandările Comisiei de la Viena. Tăriceanu a subliniat că proiectul de lege este rezultatul muncii tuturor reprezentanţilor minorităţilor şi este făcut pentru toate minorităţile, nu numai pentru cea maghiară.

Preşedintele UDMR, Marko Bela a declarat că, prin raportul Moscovici, Parlamentul European a dizolvat orice fel de divergenţă legată de statutul minorităţilor. UDMR susţine, însă, necesitatea înfiinţării unui Consiliu Naţional al Autonomiei Culturale, idee pe care PD nu o împărtăşeşte. Deputatul democrat Cristian Rădulescu afirmă că Alianţa DA "nu vede necesitatea unui paralelism între instituţiile statului", atribuţiile de monitorizare a drepturilor minorităţilor, a autonomiei culturale şi avizarea consultativă revenind de drept Consiliului Minorităţilor Naţionale, o instituţie care deja există.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb