Partidul Social Democrat (PSD) solicită Guvernului adoptarea unei strategii de prevenire a adâncirii derapajelor economice şi sociale, care situează ţara noastră la periferia Uniunii Europene, se arată într-un comunicat al Departamentului Economic al partidului.
Social democraţii susţin: "Din pricina incoerenţei politicilor aplicate, economia ţării noastre este mult mai vulnerabilă decât acum trei ani.
Ritmul din ce în ce mai mic de creştere economică, reducerea investiţiilor străine directe, inflaţia cu mult peste nivelul estimat, creşterea îngrijorătoare a deficitului de cont curent şi managementul ineficient al fondurilor publice arată amatorismul decidenţilor actuali de politici economice".
Pe fondul "incoerenţei politicilor aplicate", PSD consideră că guvernarea de dreapta nu este capabilă să rezolve punc-tele slabe ale economiei naţionale şi că ţara noastră este tot mai departe de modelul social european. În analiza efectuată, social-democraţii au semnalat problemele grave cu care se confruntă economia naţională, menţionând o creştere economică ridicată dar nesustenabilă, ratarea ţintei de inflaţie în 2007, politica bugetară inconsecventă, un deficit de cont curent care se adânceşte îngrijorător şi managementul defectuos al fondurilor publice.
Raportul arată: "Chiar dacă anul trecut am avut o creştere economică de 5,8% - sub nivelul prognozat de Guvern, de 6,5%, beneficiile acesteia nu se distribuie echitabil în societate. În anul 2007, inflaţia a explodat şi a ajuns la 7%, aproape dublu faţă de nivelul prognozat iniţial, iar deficitul de cont curent a stabilit un record negativ de 15% din PIB".
Mai mult, social - democraţii susţin că ţara noastră a pierdut oportunitatea de a utiliza 2 miliarde de euro, fonduri structurale de la Uniunea Europeană, prevăzuţi pentru anul 2007. PSD consideră că, în cazul în care Guvernul nu construieşte o viziune coerentă privind conducerea economiei româneşti, derapajele din 2007, se vor consolida în 2008. "Deja anul a început prost, cu pierderi de 1,4 miliarde euro la Bursa de Valori Bucureşti şi cu o depreciere puternică a monedei naţionale", mai sus-ţin social-democraţii. Pentru anul în curs, PSD se declară îngrijorat de înrăutăţirea pers-pectivelor macroeconomice, prin presiuni inflaţioniste severe, ameninţarea deficitelor nesustenabile şi de turbulenţele manifestate pe pieţele financiare internaţionale. "Reducerea puterii de cumpărare a majorităţii populaţiei va continua în 2008, iar mărirea preţurilor cu 10-30% la gazele naturale, cu 12% la energie termică şi cu 10% la energie electrică, este o certitudine, ca urmare a reducerii cotelor de poluare alocate României de UE", se mai arată în raportul citat.