PSD - îngrijorat de evoluţia indicatorilor macroeconomici

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 10 aprilie 2008

Mircea Geoană: "Codul Fiscal este un curcubeu de propuneri al partidelor politice şi avem o generozitate fiscală pe care un Guvern, fără susţinere în Parlament, trebuie să-l treacă"

Lipsa unei politici guvernamentale eficiente şi absenţa unei colaborări între guvernanţi şi Banca Naţională a României (BNR) au determinat expunerea indicatorilor macroeconomici la un risc serios, acuză liderii Partidului Social Democrat (PSD).

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, marţi, în cadrul unei eveniment al Camerei de Comerţ şi Industrie Româ-no-Germane, că o serie de indicatori economici, precum inflaţia de 8%, dobânzile Băncii Naţionale şi deficitul de cont curent au atins un risc serios şi se îndreaptă spre cote alarmante.

În opinia liderului PSD, din punct de vedere al evoluţiei indicatorilor macroeconomici, ţara noastră se confruntă cu "ris-curi importante", un exemplu în acest sens fiind ratingul acordat de "Agenţia Fitch" care consideră că România a "retrogradat" de la categoria "B", la categoria a patra de risc.

"Trăim un moment important pentru România, trăim finalizarea unui ciclu electoral foarte haotic, a unui ciclu politic care nu a adus toate răspunsurile pe care mediul economic şi piaţa românească le-au aşteptat", a explicat Mircea Geoană.

În cadrul alocuţiunii, liderul social-democraţilor a pledat pentru ţinerea în frâu a inflaţiei, pentru eficienţa cheltuielilor bugetare, precum şi pentru crearea unei reţele sociale naţionale în care statul să folosească pârghiile fiscale pentru a încuraja investiţiile.

"Codul Fiscal este un curcubeu de propuneri ale partidelor politice şi avem o generozitate fiscală pe care un Guvern, fără susţinere în Parlament, trebuie să-l treacă", a completat Mircea Geoană.

Astfel, PSD îndeamnă guvernanţii la "prudenţă" şi la elaborarea unui set de politici monetar-fiscale eficiente.

Mircea Geoană a explicat: "Asistăm la o criză a forţei de muncă calificate şi a pieţei de muncă din România. Creşterea salariilor fiind de neoprit, rămâne de văzut dacă statul român are o politică de creştere a competitivităţii".

Liderul PSD i-a avertizat pe oamenii de afaceri români şi germani că scena politică va fi marcată, în următorii doi ani, "de o campanie non-stop", care va aduce un risc al populismului ridicat.

Geoană a ţinut să precizeze că "Româ-nia rămâne codaşa Europei" la capitolul absorbţiei de fonduri europene.

Partidul Social Democrat (PSD) a decis, ieri, iniţierea unui proiect de lege cu privire la devansarea intrării în vigoare a majorării punctului de pensie de la 1 iunie 2008, faţă de luna octombrie, aşa cum anunţase Guvernul, a declarat preşedintele PSD Mircea Geoană.

Totodată, liderul PSD a făcut un apel către Guvern, ca înainte de sărbătorile de Paşti să le acorde pensionarilor prime în valoare de câte un milion de lei, astfel încât "pensionarii României să poată să aibe un minim de resurse pentru a putea depăşi această etapă frumoasă din viaţa noastră religioasă".

De asemenea, PSD a decis introducerea unui amendament cu privire la pilonul al II-lea de pensii private obligatorii, în care să existe prevederea unui randament obligatoriu al acestor pensii, egal cu rata inflaţiei pe care România o va înregistra în anii următori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb