Partidul de guvernămînt trece prin cea mai gravă criză din ultimii ani. Eşecul din alegerile locale a afectat PSD, mult mai mult decît a lăsat conducerea formaţiunii să se vadă. Încercările de a menţine o imagine pozitivă au fost curmate de afirmaţiile recente ale mai multor lideri ai PSD, care cer demisia celor responsabili de rezultatele slabe de la ultimele două scrutinuri. Preşedintele executiv al partidului Octav Cozmîncă a declarat la sfîrşitul săptămînii trecute că îşi va depune personal demisia, în cazul în care cei vinovaţi nu vor face acest pas. Cozmîncă susţine, însă, că demiterile şefilor de filiale sînt insuficiente şi, de aceea, o adevărată schimbare poate veni doar în urma unei remanieri guvernamentale. Astfel de variantă a fost adusă în discuţie şi de premierul Adrian Năstase. Deşi preşedintele PSD justifică ideea remanierii "printr-o nevoie firească de schimbare", este tot mai limpede că partidul pune la cale, pe ultima sută de metri, o transformare de imagine radicală, menită să-l reabiliteze în ochii electoratului.
Printre cei care doresc o astfel de schimbare a efectivelor din conducerea formaţiunii, se numără şi Victor Ponta. Liderul tineretului pesedist i-a sugerat indirect lui Dan Ioan Popescu, preşedintele organizaţiei Bucureşti, că partidul îi aşteaptă demisia. Dacă luăm în calcul şi notorietatea sprijinului de care beneficiază Dan Ioan Popescu din partea Palatului Cotroceni şi Victor Ponta din partea premierului, atunci putem discuta deja de un nou conflict în interiorul PSD, între aripa Iliescu şi cea a lui Năstase.
Pe lîngă aceste probleme, partidul se confruntă şi cu o criză de legitimitate. Dacă aruncăm o privire peste rezultatele alegerilor locale, la nivelul întregii ţări, am putea spune chiar că PSD guvernează "fără acoperire", întrucît nu mai are reprezentativitate majoritară în teritoriu.
Situaţia delicată prin care trece partidul de guvernămînt, nu a rămas neobservată de analiştii politici. Cristian Pîrvulescu, preşedintele Asociaţiei "Pro Democraţia"(APD), ne-a declarat că "PSD va recurge cu siguranţă la schimbări, însă acestea vor fi doar de reechilibrare". Liderul APD susţine că formaţiunea nu-şi poate permite mutări şi mai riscante, cu doar cîteva luni înainte de alegerile centrale. Plecînd de la aceste premise, observăm că este tot mai greu pentru conducerea PSD să ia noi decizii. În orice caz, trebuie remarcat că, la doar cîteva ore după ce preşedintele APD afirma că cele mai aşteptate demiteri par să fie ale secretarului de stat Sergiu Sechelariu, ale şefului acestuia de la Ministerul Transporturilor, Miron Mitrea şi ale lui Dan Ioan Popescu, primul dintre aceştia renunţă la funcţie.
Rămîne acum de văzut, în perioada imediat următoare, dacă transformările din interiorul PSD vor putea îndrepta prejudiciul de imagine adus de rezultatele din locale şi de managementul de criză defectuos, din perioada imediat următoare înfrîngerii. Deocamdată PSD nu a reuşit să demonstreze că poate să facă faţă unui eşec. După ce a pierdut Bucureştiul, Adrian Năstase nu a făcut altceva decît să recurgă la o atitudine nefondată de învingător şi să lanseze celebrele promisiuni din categoria "vom dubla". Aceeaşi strategie (prin care politicianul mizează pe credulitatea electoratului), a folosit-o şi Mircea Geoană, cînd a simţit că nu-l va putea înfrînge pe Băsescu.
Ministrul de Externe a încercat atunci să convingă bucureştenii că le poate dubla nivelul de trai. Însă, toate aceste promisiuni au căpătat efect de bumerang şi au lovit tot în partid.