Biroul Executiv Central al PSD, desfăşurat ieri, a fost un prilej de analiză, reflexie şi de asumare a eşecului electoral. De asemenea, la întrunirea de la Palatul Parlamentului au fost lansate unele propuneri de modificare a statutului partidului şi reconfigurare a structurilor de conducere.
Dacă pe holurile Parlamentului, liderii PSD lansau noi ipoteze referitoare la viitoarea structură a partidului sau chiar formulau variante pro şi contra Ion Iliescu sau Adrian Năstase, preşedintele partidului a prezentat, în faţa colegilor săi, propunerile conducerii pentru soarta PSD. Adrian Năstase a subliniat că propunerea sa a fost elaborată în urma discuţiilor cu Ion Iliescu şi alţi lideri din teritoriu. Modificarea statutului partidului se va baza, în opinia domniei sale, pe simplificarea structurii de conducere, descentralizarea deciziei de partid, dar şi pe creşterea competiţiei din PSD. Astfel, forul suprem din PSD ar putea să fie Consiliul Naţional, alcătuit din 500 de membri. Din această structură ar urma să facă parte parlamentarii, preşedinţii organizaţiilor judeţene şi locale, primari ş.a.m.d. Totodată, Adrian Năstase a propus înlocuirea Delegaţiei Permanente şi a Biroului Executiv cu o singură structură executivă, pentru a asigura descentralizarea deciziei în partid. Biroul Executiv Naţional ar trebui să întrunească 25 de membri, faţă de 41 cîţi are în prezent, devenind astfel organismul operativ de analiză. Din BEN vor face parte preşedintele executiv, secretarul general şi o serie de reprezentanţi din teritoriu.
Pe lîngă aceste structuri, PSD va avea şi un Consiliu de Integritate Morală, dar şi un Comandament Naţional de Control Financiar. Liderul PSD a precizat că orice membru PSD are posibilitatea să-şi depună candidatura pentru o funcţie de conducere în partid. Cu toate acestea, nici un aspirant nu poate să prezinte o moţiune proprie, motivînd că partidul are un singur program politic, pe care fiecare candidat trebuie să şi-l asume.
Propunerea lui Năstase va fi supusă votului la Congresul care va avea loc cel mai probabil în luna aprilie. De asemenea, la Congres vor fi aleşi prin vot secret preşedintele formaţiunii, preşedintele executiv şi secretarul general.
Liderul PSD a făcut referiri, în discursul său, şi la negocierile din această săptămînă ale Guvernului cu Fondul Monetar Internaţional, precizînd că promisiunile Alianţei D.A. din campania electorală se dovedesc a fi nefundamentate. De asemenea, fostul premier a ţinut să spună că îşi asumă greşeala primirii lui Cozmin Guşă în partid, însă PSD nu trebuie să se raporteze la "rebuturile" care s-au perindat prin ograda lui.
Pe de altă parte, Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea, a părăsit şedinţa de ieri imediat după ce Adrian Năstase şi-a început discursul. Oprişan declara că organizaţia din Vrancea ştie cum se va comporta la alegerile de la Congres: "Noi am hotărît. Îl vom susţine pe Ion Iliescu pentru că e singurul care va reuşi să coaguleze opiniile diferite din partid".
Mihai Tănăsescu a afirmat, la rîndul său, că Ion Iliescu este indispensabil pentru conducerea PSD.