PSD NEGOCIAZĂ, GUVERNUL CONTRAATACĂ Moţiunea de cenzură, la cheremul social-democraţilor

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 24 august 2020

PSD nu ştie când va vota moţiunea de cenzură depusă săptămâna trecută la adresa guvernului Orban. De ce? Pentru că aşa cum rezultă din declaraţiile senatorului Lucian Romaşcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, după şedinţa de vineri a Comitetului Executiv Naţional al social-democraţilor, încă se negociază pentru votarea moţiunii. Cu alte cuvinte, moţiunea nu întruneşte deocamdată cele 233 de voturi necesare pentru dărâmarea Guvernului. Mai ales că vineri trei parlamentari social-democraţi au sărit în barca liberalilor, iar unii lideri ai Pro România - printre care se numără vicepreşedintele Adrian Ţuţuianu - nu par convinşi de constituţionalitatea depunerii moţiunii de cenzură în timpul sesiunii extraordinare.

Acelaşi Lucian Romaşcanu anunţa vineri că mâine sau cel mai târziu miercuri noua conducere a PSD ar urma să stabilească data dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură. Senatorul a spus că este posibil ca, până la finalul acestei săptămâni, să avem un vot asupra documentului depus de social-democraţi.

Afirmaţiile purtătorului de cuvânt al PSD arată că demersul parlamentar iniţiat încă de la sfârşitul lunii iulie de social-democraţi prin strângerea de semnături este unul cu slabe şanse de reuşită, atât timp cât, după aproape patru săptămâni, moţiunea nu a ajuns încă să fie dezbătută şi votată în plenul Parlamentului.

Dar ceea ce a şocat cu adevărat din declaraţiile lui Romaşcanu a fost răspunsul faţă de contestarea la Curtea Constituţională de către Guvern a moţiunii de cenzură iniţiată de PSD.

"Procedura parlamentară merge înainte indiferent de contestaţia la Curte, dar vom analiza contestaţia şi vom vedea dacă trebuie să ajustăm în funcţie de ce scrie acolo. Întotdeauna CCR decide pentru viitor, deci actul împlinit rămâne îndeplinit", a afirmat, corect, senatorul social-democrat Lucian Romaşcanu.

Întrebat concret dacă este posibil ca Guvernul să fie demis chiar dacă ulterior Curtea va constata că demersul a fost neconstituţional, purtătorul de cuvânt al PSD a răspuns afirmativ, insistând că CCR poate decide doar pentru viitor.

Cu alte cuvinte, chiar dacă există posibilitatea ca demersul PSD să fie declarat neconstituţional, social-democraţii sunt gata să arunce ţara în criză politică, chit că acest demers este legal sau nu.

Referitor la conflictul constituţional sesizat, vineri, Curţii Constituţionale, de Guvern, reprezentanţii Executivului consideră că "depunerea moţiunii a fost doar un demers politicianist, fără respectarea niciunei rigori constituţionale".

Ionel Dancă, şeful cancelariei premierului, a declarat:

"Întreaga procedură de depunere a moţiunii de cenzură e virusată de numeroase vicii constituţionale. Faptul că au convocat o sesiune comună doar pentru prezentarea moţiunii, fără a adopta şi vota în plen calendarul dezbaterii şi votării e contrar regulamentului. (...) Este o aberaţie juridico-constituţională care putea fi gândită doar de PSD. În ciuda corifeilor juridici din PSD care au speculat fiecare virgulă din Constituţie atunci când era vorba de salvarea infractorilor din PSD, de această dată depunerea moţiunii a fost doar un demers politicianist, fără respectarea niciunei rigori constituţionale".

El a afirmat că "textul moţiunii de cenzură reprezintă o serie de minciuni" şi că "este clară intenţia PSD de a provoca haos, aşa cum au făcut de la începutul pandemiei".

"PSD este pur şi simplu un partid de piromani: dau foc la ţară şi se uită cu satisfacţie cinică cum Guvernul pe post de pompier trebuie să stingă focul. În momentul de faţă cui i-ar folosi ca ţara să nu aibă un Guvern cu puteri depline, în condiţiile în care criza sanitară nu s-a încheiat, iar situaţia economică e dificlă?", a mai spus Dancă.

În opinia Guvernului, Parlamentul trebuie să aştepte decizia Curţii Constituţionale înainte de a un vot pe moţiune.

Amintim că moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Orban a fost citită joi în plenul Parlamentului, convocat în sesiune extraordinară, dar nu s-a stabilit când vor avea loc dezbaterea şi plenul cu privire la demersul iniţiat de PSD.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb