PSD, NEMULŢUMIT DE PNRR:  Moţiune simplă împotriva ministrului Cristian Ghinea

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 10 iunie 2021

Absorbţia curentă a fondurilor europene este la pământ, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este un dezastru, iar programele din Cadrul Financiar 2021-2027 nu există nici pe hârtie, susţin parlamentarii social-democraţi în moţiunea simplă pe care au depus-o, ieri, la Camera Deputaţilor, împotriva lui Cris­tian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Moţiunea se numeşte "Cristian Chinea, de la zero la abis!", iar principalele reproşuri sunt legate de modul în care a fost construit Programul Naţional de Rezilienţă şi Redresare.

"Semnalele sunt clare: fiecare zi cu Ghinea la butoane înseamnă pierderi imense din fondurile europene şi scufundarea în abisul austerităţii. În fiecare zi, România pierde bani mulţi din cauza incompetenţei ministrului Ghinea. Faptele şi cifrele vorbesc! În decembrie 2020, când domnul Ghinea a fost numit ministru, alocarea pentru PNRR era de 30,5 miliarde euro. Şase luni mai târziu, la 31 mai 2021, când, după două eşecuri, Cristian Ghinea a depus a treia variantă de PNRR la Bruxelles, alocarea pentru România s-a redus la 29,2 miliarde euro. Cu alte cuvinte, nici nu a respirat bine şi s-au evaporat 1,3 miliarde euro. Alte două miliarde de euro au dispărut din fondurile viitoare pentru coeziune unde România a mai rămas cu aproximativ 28 de miliarde euro din cele 30 de miliarde de euro câte erau în decembrie 2020", se arată în moţiunea simplă depusă de deputaţii PSD.

Aceştia menţionează că autorităţile locale nu îşi pot deconta proiectele, pentru care s-au supraîndatorat, deoarece ministrul Cristian Ghinea blochează absorbţia fondurilor europene, reuşind contraperformanţa atragerii a doar 200 milioane euro pe programele de coeziune, din cele 3,5 miliarde euro alocate pentru anul 2021, conform exerciţiului financiar multianual 2014-2020.

"Diletantismul managerial este evident şi-n blocarea contractării a peste 3,7 miliarde euro în direcţii precum eficienţa energetică, racordarea localităţilor la reţeaua de gaze naturale, infrastructura de apă, selecţia deşeurilor sau gestionarea crizei Covid-19. Numai pentru creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare Covid-19 sunt sute de proiecte depuse, în valoare de peste 910 milioane euro, care nu au evaluarea finalizată, deşi apelurile s-au închis din decembrie 2020-ianuarie 2021. Autorităţile locale şi judeţene au făcut cheltuielile, s-au împrumutat şi acum aşteaptă în zadar contractarea proiectelor şi decontarea lor. România este la un pas de a avea dezangajare masivă de fonduri mai ales pe sectorul apă-canal şi pe cel al deşeurilor, suma depăşind 900 milioane euro", acuză parlamentarii social-democraţi.

În privinţa Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, aceştia afirmă că documentul respectiv va distruge ţara în următorii cinci ani.

"Practic, România va împrumuta 15 miliarde de euro doar pentru a hrăni prietenii, firmele de consultanţă şi membrii de partid care vor vota în congresele PNL şi USR. Dezvoltarea României, reducerea decalajelor, creşterea nivelului de trai al românilor, educaţia, sănătatea, infrastructura, agricultura şi firmele româneşti mai pot aştepta. O ţară întreagă a văzut cum, în zona de energie, 600 de milioane de euro sunt alocaţi direct unei singure firme private-sponsor de partid. Fără licitaţie şi fără criteriile pe care le cer guvernanţii celor cărora tocmai li s-a anulat Măsura 3. Toţi românii au văzut cum documente ample din PNRR au fost scrise exact de firmele de consultanţă care vor fi viitorii beneficiari ai studiilor de fezabilitate şi de consultanţă din acest plan. Astfel, sponsorii de partid, firmele de casă şi cele de consultanţă îşi iau banii prin PNRR, direct, prin alocări dedicate, fără să existe vreo licitaţie şi fără un minim de transparenţă. În schimb, românii se aleg cu creşterea vârstei de pensionare, îngheţarea veniturilor - salarii, pensii, alocaţii", se mai arată în moţiunea simplă.

PSD susţine că prin implementarea PNRR-ului întocmit de Guvern, peste 10 milioane de români vor pierde în următorii cinci ani peste 14 miliarde euro din veniturile la care aveau dreptul legal şi că în plus vor plăti şi împrumutul de 15 miliarde euro luat de la Comisia Europeană.

Moţiunea simplă împotriva ministrului Cristian Ghinea va fi dezbătută luni, 13 iunie, de la ora 16:00, şi va fi supusă marţi votului deputaţilor, conform deciziei Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. CA ȘI CEAȘCĂ : V - AM DAT DRAFT - cincinal - BUN , VOI N - AȚI CATADICSIT SĂ - L IMPLEMENTAȚI ...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb