PSD nu mai vrea să voteze legile administraţiei

Nicolae Mardari
Ziarul BURSA #Politică / 17 aprilie 2006

Cu toate că puterea şi opoziţia negociaseră ca pachetul de legi ale administraţiei publice să fie adoptat, într-o declaraţie recentă Mircea Geoană, preşedintele social-democraţilor a anunţat că PSD s-a răzgîndit. Reacţia puterii nu s-a lăsat deloc aşteptată: "social-democraţii dau dovadă de lipsă de maturitate", a acuzat la sfîrşitul săptămînii trecute liberalul Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Legile administraţiei publice sînt considerate un pas extrem de important în perspectiva integrării europene. Ele ar trebui să asigure descentralizarea administraţiei locale dar, mai ales, dispariţia controlului politic de la centru. Primul pas s-a făcut deja - legea prefectului a fost adoptată la începutul acestui an şi a presupus depolitizarea acestei instituţii. Am asistat, în consecinţă, la demisii din partide ale prefecţilor şi subprefecţilor, care au devenit, cel puţin "în acte", apolitici.

Rămîne ca şi celelalte legi din pachet să obţină girul Parlamentului. Este vorba despre o lege cadru a descentralizării, un proiect care va reglementa finanţele publice locale şi un nou statut al funcţionarului public. Cu toate că mare parte dintre prevederile lor au fost votate de Senat, noua poziţie adoptată de PSD anunţă dezbateri furtunoa-se la Camera Deputaţilor.

"Noi am negociat cu puterea anumite aspecte formale pentru a susţine pachetul de legi, însă acestea sînt încălcate", ne-a declarat Cristian Diaconescu, purtătorul de cuvînt al PSD, explicîndu-ne schimbarea de macaz a social-democraţilor. Principalele nemulţumiri pe care le formulează domnul Diaconescu se referă în special la situaţia din trei judeţe (Ialomiţa, Brăila şi Constanţa), unde PSD consideră că puterea vrea să schimbe membrii social-democraţi ai consiliilor judeţene.

Situaţia nu este, însă, nouă. Încă de la începutul mandatului, coaliţia de guvernămînt a încercat să găsească portiţe prin care să fie înlocuiţi preşedinţii consiliilor judeţene membri PSD. A fost un demers similar cu cel privind preşedinţii camerelor Parlamentului: preşedinţii de consilii judeţene au fost aleşi pe vremea cînd PSD era în Alianţă cu PUR şi UDMR, în felul acesta social-democraţii obţinînd mai multe astfel de pos-turi decît ar fi avut dreptul în actuala formulă a puterii. Însă la fel ca în Parlament, Alianţa DA nu a avut cîştig de cauză - legea prevede ca preşedinţii de consilii judeţene să poată fi revocaţi cu votul a două treimi din consilieri, şi nu cu votul a jumătate plus unu, cum dorea Alianţa.

PSD acuză, acum, că puterea recurge la "tot soiul de tertipuri" pentru a controla administraţia locală. Deputatul Cristian Diaconescu consideră, de altfel, că noul pachet de legi nu reuşeşte să rezolve problema depolitizării sistemului. În opinia sa, nici noile legi nu prevăd o circulaţie clară a banilor între consiliile judeţene şi primării, în aşa fel încît să dispară presiunile politice de genul "dacă nu te înscrii în partidul meu, nu vezi nici un fel de fonduri". Iar rezolvarea găsită în ceea ce îi priveşte pe prefecţi, anume să îşi dea demisia din partide, nu poate înşela pe nimeni, apreciază social-democraţii. Prefecţii au fost numiţi de actualul prim-ministru, au fost membri în partidele de la putere iar demisia lor nu poate fi decît formală, ei rămînînd legaţi de formaţiunile politice din care provin, susţine PSD.

Legile administraţiei publice locale sînt, însă, legi ale integrării. Bogdan Olteanu apreciază că PSD "ar face o mare greşeală" dacă ar politiza acest subiect de care depinde viitorul nostru în Uniunea Europeană. Purtătorul de cuvînt al PSD, Cristian Diaconescu, recunoaşte şi el importanţa acestor legi afirmînd că este posibil ca social-democraţii să le voteze, totuşi. Condiţia ar fi, din punctul său de vedere, ca puterea să-şi respecte angajamentele formulate în cursul negocierilor cu opoziţia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb