PSD redeschide scandalul falimentului Băncii Internaţionale a Religiilor

Cătălin Oprea
Ziarul BURSA #Politică / 13 octombrie 2005

Procedura de declanşare a falimentului şi lichidarea Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR) au fost făcute în mod fraudulos, susţin senatorii PSD Rodica Stănoiu şi Ion Basgan, din cadrul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii. Aceştia au înaintat săptămîna trecută preşedintelui Senatului, Nicolae Văcăroiu, o scrisoare prin care solicită aprobarea de către Biroul Permanent al Senatului a documentaţiei ce cuprinde Raportul Comun şi Proiectul de Hotărîre adoptate de Comisia senatorială de profil şi cea din Camera Deputaţilor, cu referire la situaţia BIR.

Din raportul menţionat rezultă "cu certitudine" că un grup de interese, constituit din mai multe persoane, printre care avocaţi şi membri din conducerea Băncii Naţionale a României (BNR), cu complicitatea unor magistraţi de la diferite instanţe, au reuşit, prin emiterea unor acte normative, după arestarea fostului consilier guvernamental Fănel Păvălache, "să-şi acopere activitatea de premeditare a falimentului şi de lichidare printr-un adevărat jaf, a băncii amintite". Raportul îi nominalizează pe avocaţii Arin Stănescu, Călin Andrei Zamfirescu, Flavius Baias, respectiv pe reprezentanţii BNR - Emil Iota Ghizari şi Mihai Bogza.

Raportul stipulează: "Din documente, din dovezi indubitabile, rezultă fără echivoc acţiunea de premeditare a falimentului Băncii Internaţionale a Religiilor şi de lichidare a acesteia printr-o adevărată devastare a patrimoniului şi a fondurilor sale, prin cheltuirea şi însuşirea de către aşa-zisul lichidator (firma < Reconversie şi valorificare active >/< Moore Ste-phens >, ai cărui asociaţi sînt Arin Stănescu şi Călin Zamfires-cu, a sute de miliarde de lei vechi, sub formă de salarii, aşa-zise bonusuri de performanţă, onorarii, comisioane etc."

Totodată, documentul indică faptul că falimentul BIR şi lichidarea băncii s-au efectuat în baza unor aşa-zise acte normative şi a altor documente privind procedura de faliment, iniţiate de grupul de interese menţionat, documente semnate şi/sau contrasemnate de viceguvernatorii BNR Ghizari şi Bogza. În plus, raportul face referire la aplicarea prevederilor legale în dosarul BIR, de către instanţele judecătoreşti, conform constatărilor fostului procuror general al României, Tănase Joiţa.

În legătură cu toate acestea, fostul viceguvernator al BNR, Mihai Bogza, ne-a declarat că "nu au fost hoţi în România care să nu strige < hoţii! >, iar adevăraţii hoţi vor să şteargă urmele".

Domnul Bogza a precizat că preşedintele BIR a indus în eroare acţionarii cu privire la bunul mers al băncii. Domnia sa a subliniat că nu a fost citat niciodată în această cauză, dar nici alte persoane din Comisia de Supraveghere a BNR. "BIR a falimentat pentru că a acordat credite neperformante", a concluzionat Mihai Bogza.

La rîndul său, avocatul Arin Stănescu ne-a declarat că BIR era zdrobită tocmai de cei care reclamă acum falimentul. Domnia sa a spus că BIR avea capital social negativ cu mult înainte de începerea procedurii de faliment, iar acest lucru a fost constatat şi prin auditul "PricewaterhouseCoopers", dar şi de către directorul BIR, Ion Popescu. Potrivit spuselor domnului Stănescu, Ion Popescu s-a adresat, însă, ministrului de finanţe de atunci, solicitîndu-i un împrumut substanţial cu o dobîndă de 25%, în timp ce în piaţă dobînzile se situau în jurul a 78%, ori, dacă nu acceptă, banca falimentară să fuzioneze cu Trezoreria Statului (?!). Totodată, Arin Stănescu ne-a precizat că nici domnia sa, nici alte persoane incriminate în Raportul celor două comisii parlamentare reunite nu au fost chemate la audieri, iar repunerea în discuţie a "raportului Ciuceanu" (dosarul BIR - n.r.) de către Rodica Stănoiu nu poate trezi decît suspiciuni. Asta, în condiţiile în care falimentul BIR s-a produs sub guvernarea CDR.

Avocatul Călin Zamfirescu, menţionat în documentul amintit, ne-a declarat că, în mod nelegal, deputaţii din Comisia pentru cercetarea abuzurilor, sub conducerea lui Radu Ciuceanu, au pretins că au întocmit un raport. "Materialul scos într-un mod fraudulos nu e un raport propriu-zis, lucru confirmat şi de preşedintele Camerei Deputaţilor de la momentul respectiv", a spus domnia sa, adăugînd că Parchetul amînă, de ani de zile, să dea o soluţie în acest caz. "Demersul doamnei Stănoiu este o făcătură, iar reluarea acestor calomnii serveşte unor grupuri de interese. Acţiunea întreprinsă de domnia sa este ilegală, făcută cu dispreţul a sute de hotărîri judecătoreşti", a conchis avocatul Zamfirescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb