PSD repetă paşii spre scena puterii

Ziarul BURSA #Politică / 29 septembrie 2006

Şansele Partidului Social Democrat să revină pe scena politică din ţara noastră pot fi tot mai mari dacă reforma internă a partidului va reuşi, afirmă deputatul. Proiectul PSD pentru următorii doi ani care au mai rămas până la alegeri, este să înţeleagă mai bine ce vrea electoratul de la acest partid şi să lupte pentru realizarea cerinţelor votanţilor, spune social - democratul. Victor Ponta crede că PSD va câştiga în alegeri dacă îşi individualizează mai bine electoratul. PSD se poate ridica şi se vede asta chiar şi în opţiunile lui Traian Băsescu, care introduce PSD în cărţile puterii, odată cu numirea din rândul social-democraţilor a şefului SRI, spune Ponta.

Reforma din PSD va fi o curăţenie "după merite"

Nevoia de schimbare a celui mai mare partid din ţara noastră îi determină pe liderii social-democraţi să se gândească la "ceva" care schimbe percepţia despre partid, în perspectiva viitoarelor alegeri: "Un referendum ne poate scoate din stagnarea în care ne aflăm după ce ne-am oprit din cădere", ne-a spus Victor Ponta, amintind că şi alte partide de stânga europene au aplicat această metodă, "aşa cum este cazul partidului lui Prodi din Italia sau al lui Zapatero din Spania".

Cei aproximativ 500.000 de membri PSD (cîţi spune Ponta că-s înregistraţi "pe hîrtie", recunoscînd, însă, că, în realitate trebuie să fie mai puţini), precum şi simpatizanţii acestui partid vor fi chemaţi să voteze ceea ce doresc să programeze PSD în campania electorală viitoare. "Dacă oamenii vor alege să le rezolvăm anumite probleme, vom căpăta legitimitate", crede Victor Ponta, admiţând că "oamenii pot alege inclusiv cine trebuie să plece din partid şi cine să conducă - tinerii sau bătrânii partidului".

Votanţii îşi pot exprima dorinţa de a fi conduşi fie de un lider autoritar, fie de "o echipă", după cum spune Ponta. Domnia sa este de părere că "oamenii cu imagine şifonată din PSD trebuie să înţeleagă că este mai bine ca partidul să fie la putere şi ei în rândul doi, decât invers", adăugând că liderii PSD din teritoriu nu înţeleg această strategie şi vor avea de suferit.

Disputele din interiorul PSD din ultima perioadă sunt fireşti în opinia lui Victor Ponta, în condiţiile în care Mircea Geoană, preşedintele partidului, şi-a dorit un partid mult mai democratic decât era înainte. "Între 2000 şi 2004, Adrian Năstase ţinea capacul pe oală, iar eu am trăit pe pielea mea această experientă", afirmă Victor Ponta, comparând PSD de atunci cu actualul PD unde "cine mişcă în front, este dat afară".

Potrivit deputatului PSD, Mircea Geoană "nu are cum să fie un şef puternic", deoarece "după Iliescu şi Năstase îţi trebuie timp să te impui". Victor Ponta crede că "Geoană nu este suficient de puternic pentru a face totul de unul singur".

Deruta care există acum în PSD este cauzată, potrivit declaraţiilor lui Ponta, de faptul că social-democraţii erau obişnuiţi "cu ordinea", iar ideea democratică a lui Geoană "stârneşte confuzie".

Relaţiile PSD cu presa nu au încetat nici după intrarea în opoziţie. Victor Ponta recunoaşte că "sunt ziare pe care le folosim pentru a ne răfui între noi, dar suntem atât de proşti încât nu înţelegem că de fapt ziarele vor să ne înjure". Pe de altă parte, "presa speculează şi prostia PNL, aşa cum este cazul lui Cristian Boureanu care dacă nu îl înjură pe Tăriceanu nu apare în presă", crede liderul social-democrat.

Deputatul PSD a recunoscut că partidul său nu va renunţa la micii şi la berea electorală, cât timp oamenii vor veni la aceste ospeţe care ţin "de cultura populară" şi la care recurg şi celelalte partide.

PSD dă startul în primăvara lui 2007

Victor Ponta a spus că reforma din PSD va debuta cu referendumul şi va urma cu o curăţenie generală în urma acestuia. Primăvara lui 2007 îi va găsi pe social-democraţi cu temele făcute, adică vor şti că linia partidului trebuie să conţină trei obiective majore: tema socială - educaţie şi sănătate - precum şi un sistem al justiţiei performant. "În România, 30 de ani de acum înainte problema protecţiei sociale va fi prezentă ca temă politică majoră", spune Victor Ponta. Domnia sa spune că va continua politica PSD de a lua de la bogaţi şi a da la săraci deoarece "cei săraci votează PSD".

Integrarea în UE va ajuta proiectul social-democrat, crede Ponta deoarece va determina scăderea încrederii în guvernarea actuală pentru că aşteptările populaţiei în privinţa beneficiilor integrării sunt exagerate şi "oamenii sunt mai dezamăgiţi când nu primesc ceea ce aşteaptă, decât când primesc doar puţin mai mult decât au". Ceea ce ar eroda guvernarea.

După primăvara anului 2007 urmează "construirea mesajului pentru cele trei obiective majore", ne-a declarat Victor Ponta, după care "intrăm în campanie electorală, din vara lui 2007".

Numirea şefului SRI de către Preşedinte "este o sentinţă pentru PNL"

"Băsescu este într-adevăr cel mai bun politician din România", este de părere Victor Ponta, explicînd decizia preşedintelui de a-l numi în funcţia de director al SRI pe George Maior din PSD. Deputatul PSD crede că "Băsescu are un proiect serios dincolo de scandaluri - îşi doreşte următorul mandat" şi, din acest motiv, a ales să joace cu PSD, în condiţiile în care "PD este prea servil şi nu mai este credibil", iar PNL refuză parteneriatul.

Acuzele PRM la adresa PSD după numirea şefului SRI potrivit cărora PSD s-a autoexclus din opoziţie sunt persiflate de Victor Ponta: "PRM este supărat ca un copil care nu primeşte niciodată nimic".

Raporturile de forţe pe scena politică autohtonă se vor schimba după această numire, crede deputatul PSD, mai ales că "decizia Preşedintelui este o sentinţă dată PNL, partid care poate avea doar un singur obiectiv realist pentru viitoarele alegeri - intrarea în Parlament, ceea ce va fi problematic".

Liderul pe care Victor Ponta ne-a spus că ar dori să îl readucă în PSD este Cozmin Guşă, dar "PSD nu va mai face alianţe cu alte partide deoarece ne-am fript foarte tare cu PUR, actualii conservatori".

Viitorul PSD în contextul frământărilor, din ultima perioadă, din interiorul partidului a fost subiectul întrebărilor la care a răspuns deputatul PSD Victor Ponta, în vizita făcută la redacţia ziarului BURSA. Victor Ponta spune că PSD ar trebui reformat, nu potrivit jocurilor din interiorul partidului, ci după cum doresc simpatizanţii şi membrii PSD din toată ţara. Deputatul PSD ne descrie paşii pe care trebuie să îi facă cel mai mare partid din ţara noastră pentru a prelua puterea la viitoarele alegeri.

Ineficienţa justiţiei este cauzată de cele trei grade de jurisdicţie (primă instanţă, apel şi recurs), care determină judecarea de trei ori a aceluiaşi caz, spune Ponta. Procesele cronofage sunt şi un factor psihologic: "Dacă omul pierde un proces după o lună, te înjură mai puţin decât dacă îl câştigă după cinci ani", crede deputatul PSD. Lipsa judecătorilor specializaţi este o altă problemă a justiţiei la care se adaugă nelipsita corupţie.

Dinu Patriciu nu are motive prea mari să se teamă că va fi găsit vinovat în dosarul "Rompetrol". "Procurorii n-au înţeles nimic în dosarul Rompetrol şi l-au întocmit foarte prost", crede Ponta care consideră că "acuzarea va avea probleme mari să susţină cauza".

Victor Ponta speră că Adrian Năstase nu va fi exclus din PSD deoarece "organizaţia nu trebuie să îşi devoreze foştii lideri, aşa cum s-a întâmpat cu Petre Roman în PD şi cu Stolojan şi Stoica în PNL". În schimb, Ponta crede că "Iliescu nu a ştiut când să iasă din joc" şi a dat drept exemplu de urmat în această privinţă retragerea lui Mircea Ionescu Quintus din PNL.

Despre procesele lui Sorin Ovidiu Vântu, Victor Ponta crede că "vor fi prescrise după 1 ianuarie 2007, conform dreptului penal". Vântu este judecat în dosarul privind constituirea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare (BID) de fals şi uz de fals, iar ultima dată procesul lui a fost amânat pe 10 august. Omul de afaceri este învinuit că ar fi consemnat în declaraţia referitoare la autorizarea BID date false privind sursele fondurilor utilizate ca participaţie la capitalul social al băncii. Prescrierea însă este foarte aproape datorită avocaţilor buni şi din cauza judecătorilor slabi, spune Ponta.

Fostul avocat a lui Ovidiu Tender, Victor Ponta, recunoaşte că a pierdut mult la capitolul "imagine" prin apărarea omului de afaceri Ovidiu Tender, chiar dacă "în dosar erau numai prostii" deoarece din acesta reiese că Tender şi-ar fi înşelat propria societate.

George Copos pare victima jocurilor politice: "I-am zis lui Copos că politica este o loterie, pentru că dacă nu intra în politică nu avea niciun proces", spune Ponta despre trimiterea în judecată a lui George Copos în dosarul "Loteria".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb