În perspectiva unei colabărări între PSD şi PNL, analiştii atrag atenţia că atât viziunile lor politice, dar mai ales cele economice sunt diametral opuse.
Analiştii spun că acest aspect nu trebuie ignorat în condiţiile în care, oamenii de afaceri susţin că, în 2010, vom atinge vârful crizei, iar acordurile de împrumut extern cu FMI şi Comisia Europeană scârţâie, în sensul că, deja, tranşa de la Comisie în valoare de 1 miliard de euro a fost amânată pentru la primăvară, iar cea de la FMI, în valoare de 1,5 miliarde de euro , programată pentru decembrie, ne-ar putea fi, şi ea, acordată cu întârziere - în intervalul martie-aprilie, odată cu ce-a de-a patra.
De altfel, publicaţia rusă Vedomosti, citată de ageniţia NewsIn, a apreciat că nu este exclus ca negocierile cu FMI să fie blocate definitiv, în situaţia în care Mircea Geoană ar ajunge preşedintele ţării.
Din programele de campanie ale lui Mircea Geoană şi Crin Antonescu, care refectă, de fapt, viziunile partidelor lor, reies diferenţe fundamentale de politică economică.
Crin Antonescu critică, în programul său, guvernarea PSD şi măsurile economice luate de acestea, iar Mircea Geoană consideră că măsurile fiscale pe care le propun liberalii acum ar duce la un deficit bugetar de 14%.
Privind cota unică, Mircea Geoană doreşte eliminarea acesteia şi înlocuirea sa cu o impozitare progresivă globală, care, după spusele sale, va genera creşterea economisirii şi va reduce polarizarea socială.
În schimb, Crin Antonescu, militează, momentan, pentru păstrarea acesteia la nivelul de 16% şi pentru reducerea, peste un an, la 10%, măsură ce, în opinia sa, va stimula relansarea creşterii economice.
Mircea Geoană consideră necesar aplicarea TVA diferentiaţă pentru bunurile şi serviciile esenţiale, iar Crin Antonescu propune o reducere a acesteia până la 15%.
Preşedintele PSD mai optează şi pentru neimpozitarea profitului reinvestit şi după 2010, reducerea contribuţiilor fiscale şi acordarea de deduceri fiscale pentru dobânda aferentă creditului pentru construirea primei locuinţe.
În schimb, Crin Antonescu propune măsuri de stimulare a economiei, de sprijinire a agenţilor economici şi de încurajare a investiţiilor dar şi măsuri pe termen scurt de protejare a populaţiei, una dintre acestea fiind îngheţarea preţurilor la utilităţi (o măsură obligatorie în viziunea sa).
Preşedintele PSD militează pentru o politică industrială, pentru subvenţii şi ajutoare de stat şi pentru consolidarea companiilor de stat de tip holding, în timp ce liderul liberal vorbeşte despre reducerea CAS-ul, abolirea impozitului forfetar, şi susţinerea mediului privat.
Acestea sunt doar câteva dintre diferenţele fundamentale de viziune economică între cei doi lideri politici, adică între PSD şi PNL, care ar putea să bată palma, în scurt, pentru viitorul ţării. Ca uleiul şi apa...
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2009, 11:38)
Da ! Ca soarecele si pisica; aceasta din urma, o stim cu totii, mai intai (cat are chef) se "joaca" cu soricelul (ma refer la Antonescu si ai lui) unii spun ca prin acest joc s-ar "condimenta" soricelul devenind mai savuros; dar victima in mod sigur.
Asa ca PNL-istii trebuie sa fie foarte atenti in ce arena ii baga cei din varful partidului, asta doar pentru a prinde si ei ceva ciolan, uitand de faptul ca prin acestea vor compromite definitiv doctrina liberala. Nu pot intelege cum pot sa taca cei in varsta, care au facut temnita pentru idealurile liberale (mai stie cumva vreunul mai tanar cam ce inseamna notiune de IDEAL ??) .