PSD şi PRM refuză invitaţia lui Traian Băsescu

Cătălin Oprea
Ziarul BURSA #Politică / 4 octombrie 2005

Partidul Social Democrat (PSD) a decis, ieri, să nu participe la consultările iniţiate de preşedintele Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni, pe tema oportunităţii organizării unui referendum pentru susţinerea Parlamentului unicameral şi a votului uninominal. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că decizia a fost luată prin vot unanim şi motivată de faptul că pe agenda consultărilor nu există nici un punct legat de problemele reale ale cetăţenilor, de inundaţii, de situaţia gravă din agricultură ori sănătate. Potrivit spuselor lui Geoană, PSD a refuzat invitaţia şefului statului şi în condiţiile în care, în aceeaşi zi în care preşedintele Băsescu a decis reluarea consultărilor de la Cotroceni, acesta din urmă a procedat la un atac direct împotriva partidului, acuzîndu-l că se opune intregrării europene. "PSD refuză să participe la o mascaradă politică, în care preşedintele a anunţat deja rezultatul aşa-ziselor consultări", a declarat Geoană, adăugînd: "Traian Băsescu şi-a încălcat prerogativele de preşedinte al tuturor românilor. El nu a depăşit încă stadiul de preşedinte al Partidului Democrat". Referindu-se la acuzele aduse de şeful statului, conform cărora PSD desfăşoară o campanie teribilă împotriva integrării europene, Mircea Geoană a apreciat că aceste declaraţii sînt de o gravitate deosebită, în condiţiile în care formaţiunea pe care o conduce rămîne consecventă integrării la 1 ianuarie 2007. Liderul PSD a mai spus: "Şeful statului este incapabil să asigure un minim de echidistanţă politică, aşa cum cere Constituţia. Declaraţiile lui Traian Băsescu sînt de o gravitate deosebită, aducînd în mod direct un prejudiciu interesului naţional".

Tot ieri, Partidul România Mare (PRM) a anunţat că refuză invitaţia la consultări politice lansată de preşedintele Traian Băsescu partidelor parlamentare. "Motivele refuzului formaţiunii noastre să se întîlni cu locatarul de la Palatul Cotroceni sînt aceleaşi în octombrie, ca şi în septembrie, fiindcă nimic important nu s-a schimbat", precizează un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, invitaţia a fost refuzată pentru că a venit prea tîrziu şi pentru că "Traian Băsescu a dovedit că nu poate fi un partener serios de dialog".

Consultările, programate iniţial pentru data de 24 septembrie, au fost amînate pentru marţi, 4 octombrie, din cauza situaţiei generate de inundaţiile care au afectat ţara săptămîna trecută.

Liderul PSD spune că nu există disensiuni în PSD

În altă ordine de idei, Mircea Geoană a negat categoric faptul că în sînul social-democraţilor persistă neînţelegerile, afirmînd sec: "Nu există disensiuni în PSD!". Astfel, modalitatea de alegere a conducerii formaţiunii şi mandatul acesteia, care au iscat, duminică, polemici între Mircea Geoană şi Adrian Năstase, nu reprezintă decît variante viitoare ce pot fi luate în calcul la următorul congres. Mircea Geoană a arătat că au existat o serie de "discuţii în weekend", care au fost analizate în BPN.

Preşedintele PSD a menţionat că statutul partidului este rezultatul, între altele, al unor discuţii prealabile pe care le-a avut conducerea înainte de congres. Mircea Geoană a precizat: "Nu este nimic tenebros, nu este nimic abscons, nu este nimic netransparent. A existat o preferinţă la nivelul conducerii partidului, înainte de congres, pentru o astfel de formulă, care încerca să împace o anumită situaţie şi anumite personalităţi care îşi exprimaseră interesul să candideze. Congresul a aprobat această înţelegere, care pentru echilibrul partidului şi pentru soluţia care se anticipa în acel moment soluţia alegerilor la doi ani ani era pozitivă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb