PSD strînge rîndurile

Nicolae Mardari
Ziarul BURSA #Politică / 6 februarie 2006

Experimentul "Mircea Geoană" (reformă şi imagine europeană) începe să îi deranjeze pe social-democraţi. Ei simt că "nu mai au spate" şi se tem de dosare penale. Unitatea de partid a devenit, astfel, principala preocupare a Consiliului Naţional al PSD de la sfîrşitul săptămînii trecute, unde adoptată a fost tactica ariciului: poziţia "ghem că altfel pierdem tot".

Cu toate că analiştii anunţau un tzunami, Consiliul Naţional al PSD a produs un fel de ploaie mocănească - discursuri plate, zîmbete anoste şi entuziasm mimat. Chiar dacă au cuţitele pregătite, liderii social-democraţi au înţeles că este mai bine să le folosească împotriva Alianţei, care îi tot poartă în ultima vreme pe la DNA. Cît despre marea reformă, ea se pierde ca de obicei în hăţişurile de interese ale partidului-mamut, în care coabitează straturi-straturi de magnaţi: cei din "90-"92, cei din "92-"96 şi cei din 2000-2004. Sînt generaţii diferite, în mod normal aflate în conflict pentru putere, dar unite acum de ameninţarea supremă: puşcăria.

Stîngerea rîndurilor s-a dovedit a fi mesajul de forţă al Consiliului. "Dacă vrem să rămînem încă 20 de ani cel mai mare partid al României, trebuie să construim un nou început între noi, pesedişti din toate generaţiile şi din toate regiunile" - a spus de la tribună Mircea Geoa-nă, adăugînd: "Aceasta este adevărata garanţie a succesului nostru: încrederea dintre noi, puterea de a fi împreună şi sinceritatea demersului nostru".

Modificări de statut la următorul Congres

"Susţin în continuare dispariţia funcţiei de preşedinte executiv" - a afirmat senatorul Doru Ioan Tărăcilă, care a prezentat propunerile de modificare a statutului. În opinia sa, "Adrian Năstase nu este de talia unui preşedinte executiv. Eu cred că este capabil chiar să se bată pentru funcţia de preşedinte".

Celelalte modificări aduse statutului vizează simplificarea mecanismelor de conducere, care, în opinia lui Tărăcilă, "au oscilat între autoritarism şi des-centralizarea actului de decizie politică". În plus, noul statut doreşte să elimine neajunsul actual că organele centrale sînt alese pe doi ani, iar cele judeţene şi locale pe patru ani.

Luînd modelul lui Adrian Năstase şi Dan Ioan Popescu, statutul va conţine şi o prevedere prin care orice membru de partid împotriva căruia s-a pronunţat o hotărîre judecătoreas-că, este obligat să se suspende din funcţiile deţinute.

Ion Iliescu, pe val, dar şi sub val

Aplauzele care au marcat dis-cursul fostului preşedinte Ion Iliescu l-au făcut pe Geoană să se simtă umil învăţăcel. "Tătucul" a lansat o ofensivă morală, înfierînd pe ici-pe colo, dar convins că partidul va porni pe un nou drum: al moralităţii şi credibilităţii.

"Cred că este nedrept pentru marea majoritate a membrilor şi militanţilor acestui partid, care trăiesc la fel de modest ca cetăţenii ţării, să poarte stigmatul acesta de partid al corupţilor" - a declarat Ion Iliescu.

Singurul care a pus punctul pe i, fostul preşedinte a afirmat că PSD are o etichetă şifonată de ultimele scandaluri, etichetă generată de comportamentul "unora din partid". Totodată, el s-a declarat deranjat de "îmbogăţirile stridente" ce se observă prin partid şi care aduc deservicii grave de imagine.

Moralitatea preşedintelui Ilies-cu a fost contestată, însă, în chiar ziua Consiliului, de asociaţiile de revoluţionari din Blocul Naţional al Revoluţionarilor. Ei au depus o plîngere penală la DNA împotriva fostului preşedinte, pe motiv că s-ar face vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice. Potrivit vicepreşedintelui asociaţiei, George Costin, Iliescu a emis un decret în 2004 prin care au primit certificate de revoluţionar şi persoane care nu aveau această calitate.

Scandalurile cuprind, astfel, întreagă conducere a PSD: Geoa-nă cu vărul, Năstase cu mătuşa, Dan Ioan Popescu cu averi nejustificate, acum şi Ion Iliescu riscă să facă vizite pe la DNA. Este motivul pentru care luptele din partid au rezultate indecise. Concluzia este simplă: strîngerea rîndurilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb