Punct de cotitură pe piaţa de capital şi la BCE

F.D.
Bănci-Asigurări / 14 octombrie 2022

Punct de cotitură pe piaţa de capital şi la BCE

Nu numai din punct de vedere geopolitic am cunoscut un punct de cotitură în 2022. Asistăm în prezent la momente de cotitură complexe în politica monetară şi pe piaţa de capital. Banca Centrală Europeană (BCE) creşte ratele dobânzilor într-un ritm rapid, iar pierderile de pe piaţa de valori, precum şi de pe piaţa valorilor mobiliare cu dobândă fixă ​​sunt aproape comparabile, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, Raiffeisen Research a analizat în profunzime implicaţiile schimbărilor drastice din acest an în politica monetară, titlurile de valoare cu dobândă fixă ​​şi investiţiile pe piaţa de capital.

"Zona euro se confruntă în cel mai bun caz cu o recesiune tehnică moderată la mijlocul iernii 2022/2023 şi cel mult o creştere zero faţă de 2023 în ansamblu. Riscurile sunt negative şi greu de calculat. Investitorii evită în prezent riscul macro european", spune Gunter Deuber (Şef de cercetare Raiffeisen). Doar atunci când va fi mai multă claritate aici, atunci, conform evaluării pieţei a Raiffeisen Research, se poate aştepta din nou mai multă încredere a investitorilor în activele europene. Cotaţia slabă a monedei euro faţă de dolar, precum şi faptul că Germania este din nou considerată "omul bolnav" economic al Europei sunt o reflectare a atitudinii ezitante a investitorilor faţă de Europa.

În plus, există tot mai mulţi indici că dinamica inflaţiei în Europa se întăreşte. Raiffeisen Research prognozează rate macroeconomice ale inflaţiei (indicele preţurilor de consum) pentru zona euro şi Austria la niveluri de 8% (2022), 6% (2023) şi peste 3% (2024). Ţinta de inflaţie a BCE este văzută ca fiind inaccesibilă pe termen mediu. Inflaţia de bază (excluzând energia şi alimentele) ar putea creşte din nou anul viitor de la 4 % la peste 5 %, deşi vârful preţurilor de consum ar putea fi atins în 2022. Gunter Deuber subliniază: "În prezent, întâmpinăm o creştere a nivelului preţurilor cu 20 de puncte procentuale. Anterior, aceasta a durat un deceniu din 2009 până în 2019." Astfel, Raiffeisen Research consideră că menţinerea puterii de cumpărare pe piaţa de capital este o sarcină dificilă.

BCE este în prezent prinsă între incertitudinea strategică şi volatilitatea pieţei

În ultimii ani, BCE a urmărit un management deosebit de cuprinzător (piaţă bancară), banca centrală a fost activă în mod deliberat pe numeroase segmente ale pieţei financiare şi ale pieţei de capital. Gunter Deuber explică: "Totalul bilanţului în raport cu puterea economică a crescut semnificativ mai mult la BCE decât la Fed, de exemplu. Acest lucru ridică necesitatea unei ieşiri ordonate şi bine calibrate din politica monetară neconvenţională". Deuber vede un grad ridicat de incertitudine pe piaţă, deoarece se pare că BCE în prezent rămâne neclară în mod deliberat în comunicarea strategiei sale. Cu toate acestea, înseamnă că volatilitatea randamentelor în Europa este mult mai pronunţată decât pe piaţa de capital din SUA, de exemplu. Raiffeisen Research consideră că concentrarea actuală a BCE asupra unui "mandat robust de control al inflaţiei" şi "întoarcerea" acestuia la rădăcinile sale în instituţia predecesoară Deutsche Bundesbank sunt în mod clar pozitive şi fără alternativă. Cu toate acestea, Gunter Deuber consideră că este necesar să se concentreze mai mult pe eliminarea ordonată a distorsiunilor extinse ale pieţei.

Aproape fără precedent în istorie este evoluţia pieţelor cu venit fix în acest an. "Obligaţiunile în general şi, de asemenea, "obligaţiunile de stat sigure" înregistrează în acest an pierderi mari ale valorii de piaţă de două cifre. Acestea sunt pierderi de o amploare similară cu cele de pe pieţele de acţiuni," spune Jörg Bayer (Şeful Fixed Income & ESG). Pentru el, este o raritate faptul că aşa-zisele "paradisuri sigure" precum obligaţiunile guvernamentale germane nu se pot ridica la înălţimea numelui lor.

În conformitate cu Gunter Deuber, Jörg Bayer leagă corecţiile severe ale pieţei din sectorul titlurilor de valoare cu dobândă fixă ​​de efectele extinse ale politicii monetare neconvenţionale deosebit de expansive a BCE. "Spre deosebire de SUA, ratele dobânzilor zero şi negative au devenit noul normal în zona euro în ultimul deceniu. Datorită duratei lungi a acestui stat, din ce în ce mai puţini participanţi la piaţă au planificat o inversare a tendinţei", spune Jörg. Bayer. Acesta este tocmai motivul răsturnării radicale de pe piaţa obligaţiunilor. Întoarcerea ratelor dobânzilor a avut loc la un nivel istoric scăzut (ratele dobânzilor negative). Astfel, multiplicatorul (durata) este mult mai puternic şi, în plus, din cauza inflaţiei, creşterile ratei dobânzii trebuie să fie pronunţate şi implementate în timp util, ceea ce are cel mai semnificativ impact în special asupra obligaţiunilor cu cel mai mare rating de credit.

În lumina "normalizării în grabă" şi a noii realităţi care rezultă pe piaţa de capital, Raiffeisen Research vede din nou oportunităţi în spectrul investiţiilor cu dobândă fixă. Jörg Bayer consideră că normalizarea randamentelor este deja foarte avansată. "Ideea dividendului ca "nouă dobândă" a avut ziua sa. Există din nou un randament decent pe piaţa europeană a obligaţiunilor corporative", spune expertul. La nivelurile actuale, Raiffeisen Research vede obligaţiunile nu doar ca o alternativă pe termen mediu, ci chiar şi ca prima opţiune. Acest lucru se datorează faptului că atât investiţiile alternative (inclusiv imobiliare), cât şi acţiunile sunt susceptibile de a fi semnificativ mai afectate de actuala redresare a politicii monetare şi a pieţei de capital pe termen mediu.

Bursele internaţionale au pierdut teren substanţial în acest an. "Dubla lovitură a geopoliticii din cauza războiului din Ucraina şi a noii realităţi monetare, care a dus şi la o reevaluare a acţiunilor, a fost responsabilă de scăderile de preţ", spune Christian Hinterwallner (Şeful analizei capitalurilor proprii). S-a observat că aproape toate regiunile - fie că sunt ţările industrializate sau pieţele emergente - au înregistrat pierderi de preţ de la începutul anului. Pe sector, energia a fost singura valoare aberantă pozitivă, deoarece a beneficiat de preţul puternic al petrolului.

"Deoarece Fed, ca şi alte bănci centrale importante, va continua în prezent să plaseze riscurile de inflaţie deasupra riscurilor de creştere, ne putem aştepta în continuare la "Powell Pain" pe pieţele de valori pe termen scurt", explică Christian Hinterwallner. În plus, Raiffeisen Research se aşteaptă la o nevoie de revizuire în ceea ce priveşte estimările de creştere a câştigurilor pentru 2023: acestea s-au menţinut surprinzător de bine în acest an, în special în Europa, din cauza slăbiciunii monedei euro, barbotare.

profituri la companiile energetice şi putere mare de stabilire a preţurilor. Cu toate acestea, deoarece companiile se confruntă cu costuri mai mari de energie, forţă de muncă şi finanţare şi impozite aleatorii pe profit pe utilităţi şi stocuri de energie, experţii se aşteaptă la o presiune sporită asupra marjelor în 2023.

În ciuda mediului dificil continuu pe termen scurt, Hinterwallner spune că noi eşecuri ar deschide din nou oportunităţi, "Nu trebuie trecut cu vederea faptul că scăderile preţurilor din acest an reflectă deja o probabilitate crescută de recesiune. De exemplu, S&P 500 a a pierdut mai mult de 25 % de la maxim la minim, ceea ce este nesemnificativ mai mic decât scăderea medie a indicelui lider al SUA în ultimele zece recesiuni. În plus, evaluările au readus evaluările la niveluri mult mai moderate, iar sentimentul pieţei este la fel de rău ca a fost în timpul crizelor pieţei financiare şi ale covidului. Acest lucru formează o protecţie negativă."

Hinterwallner vede "sfârşitul înăspririi monetare şi o stabilizare a indicatorilor economici în 2023" drept declanşatori pentru un minim rezistent, care ar trebui urmat de o redresare a pieţelor de acţiuni, ca în modelul istoric. În ceea ce priveşte ponderile regionale, Raiffeisen Research se aşteaptă ca acţiunile europene să rămână în mod clar în urma omologilor americani din cauza expunerii lor geopolitice şi a mediului economic şi inflaţionist mult mai problematic, se mai arată în comunicat.

Mediu investiţional mai echilibrat, cu oportunităţi şi în Europa Centrală

În general, Raiffeisen Research vede încetarea exagerărilor pe piaţa de acţiuni determinate de cerere din ultimii ani şi se aşteaptă la un mediu de investiţii mai sănătos şi mai echilibrat. Perioadele de "randament în exces" semnificativ ale pieţelor de valori în comparaţie cu alte clase de active (venit fix, obligaţiuni de stat plus piaţa monetară) ar trebui să se încheie pentru moment. Raiffeisen Research vede din nou oportunităţi deosebite pe pieţele de obligaţiuni (locale) în valută din Europa Centrală. "Băncile centrale din Europa Centrală şi de Est au trebuit să facă o schimbare şi mai decisivă a politicii monetare decât BCE sau Fed. Rata medie a dobânzii cheie aici este în prezent de peste 8%", spune Gunter Deuber. Şeful Raiffeisen Research nu se aşteaptă la o reducere rapidă a ratei dobânzii în regiune în următoarele luni. "Combinaţia dintre ratele dobânzilor actuale ridicate şi perspectiva că nivelurile ratelor dobânzilor din Europa de Est se vor apropia din nou de cele din Europa de Vest pe termen mediu şi lung, totuşi, ar trebui să deschidă oportunităţi strategice pentru investitorii în titluri cu dobândă fixă", spune expert Raiffeisen.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb