Aproximativ 24.750 de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor acţiona, începând de mâine, la nivel naţional, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale, desfăşurarea eficientă a intervenţiilor în situaţii de urgenţă, precum şi fluidizarea traficului pe drumurile publice şi în punctele de trecere a frontierei, informează Agerpres.
"Având în vedere că în astfel de perioade se înregistrează o mobilitate crescută a populaţiei, structurile de poliţie îşi vor intensifica eforturile pentru creşterea gradului de siguranţă pe drumurile publice. Echipajele rutiere se vor concentra pe cele mai solicitate drumuri, pe căile de acces din zona lăcaşurilor de cult, staţiunile turistice şi punctele cu risc ridicat de producere a unor accidente", a declarat, astăzi, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
Zilnic la nivel naţional, vor fi în stradă, în medie zilnică, 1.600 de poliţişti rutieri pentru a oferi sprijin conducătorilor auto.
Pentru eficientizarea intervenţiilor în zonele cu probleme, echipajele rutiere pot beneficia de sprijin aerian din partea elicopterelor Inspectoratului General de Aviaţie.
Poliţiştii vor acţiona cu peste 300 de aparate radar pentru depistarea conducătorilor auto care reprezintă un pericol pe drumurile publice pentru că nu respectă limitele legale de viteză. De asemenea, în toată ţara vor fi organizate acţiuni pentru depistarea şoferilor care se urcă la volan după ce consumă alcool sau substanţe interzise.
"Recomandăm conducătorilor auto să respecte regulile rutiere, să adopte permanent o conduită preventivă şi să se informeze din timp cu privire la traseele aglomerate şi la eventualele rute ocolitoare. Recomandăm atenţie sporită celor care efectuează deplasări în zonele montane sau unde condiţiile meteo pot crea probleme", a mai spus Dajbog.
Pentru protejarea cetăţenilor, conducerea MAI a dispus efectivelor mobilizate în aceste zile să îşi concentreze eforturile pe zonele cu risc de producere a unor incidente, pe locurile aglomerate şi spaţiile unde se desfăşoară evenimente cu public numeros.
În noaptea de Înviere, patrulele de ordine publică şi echipajele de intervenţie în situaţii de urgenţă vor avea în atenţie lăcaşurile de cult, cu accent pe cele peste 2.000 de lăcaşuri de cult unde se preconizează prezenţa unui număr semnificativ de credincioşi, estimarea de la acest moment fiind de aproximativ 830.000 de persoane.
Cele mai importante slujbe religioase din punct de vedere al prezenţei vor avea loc în municipiul Bucureşti la Palatul Patriarhiei şi Biserica Sf. Treime şi în judeţul Galaţi la Catedrala Sf. Andrei cu câte 6.000 de persoane participante.
Principalele preocupări ale angajaţilor MAI vor fi prevenirea incidentelor favorizate de aglomeraţie şi supravegherea respectării măsurilor anti-incendiu, precum şi asigurarea unei intervenţii rapide atunci când cetăţenii sunt în pericol.
Specialiştii inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă au efectuat, în ultima săptămână, 792 de controale la lăcaşuri de cult, unităţi turistice şi de agrement, centre comerciale şi spaţii cu aflux mare de persoane pentru a verifica dacă sunt respectate măsurile de prevenire şi stingere a incendiilor.
S-au aplicat 276 de amenzi în valoare de peste 1,3 milioane de lei pentru nereguli grave cu privire măsurile anti-incendiu.