Un grup de cercetători arădeni împreună cu colegi de-ai lor de la Institutul de Medicină Comparată din Bucureşti au conceput un proiect privind realizarea unei ferme de porci modificaţi genetic, capabili să ofere organe compatibile şi în cazul tranplantului uman. Potrivit celor declarate de lector univ.dr. Violeta Turcuş, cercetător în cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii din cadrul Universităţii "Vasile Goldiş" din Arad, proiectul va beneficia de suportul informatic în ceea ce priveşte obţinerea porcilor transgenici din partea insitutului American IMMRGE Bio Therapeutics.inc.
"Proiectul se numeşte
Proiectul a fost depus la Bruxelles cu scopul obţinerii unei finanţări din partea Uniunii Europene.
Domnul Ion Miclăuş, directorul Institutului de Medicină Comparată din Bucureşti, ne-a declarat că o astfel de fermă, dată la cheie, cu 300 de exemplare femele care generează circa 1000 de purcei pe an costă sub 10 milioane de dolari.
Pentru realizarea proiectului este prevăzută înfiinţarea unei ferme în localitatea arădeană Socodor, unde se vor crea toate condiţiile septice pentru conceperea şi creşterea porcilor dar şi pentru prelevarea de organe. " Ferma ar urma să se întindă pe o suprafaţă de zece hectare de teren, din care şapte reprezintă o
Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" din Arad deţine deja o parte din terenul necesar proiectului şi e gata să contribuie şi cu câteva milioane de euro.
Porcii trangenici vor fi obţinuţi prin metoda fecundării "in vitro", iar când se vor afla în stadiul de morulă şi blastulă li se vor introduce gene. Ei vor fi aduşi pe lume prin operaţie cezariană, după care vor fi cazaţi în incubatoare sterile. Pentru a se asigura că porcii vor fi apţi pentru prelevarea de organe, o echipă de cercetători şi medici îi vor monitoriza în permanenţă şi le vor face analizele aproape zilnic.
Violeta Turcuş spune că Aradul a fost ales pentru punerea în practică a acestui proiect beneficiind de avantajul că se află aproape de graniţa cu Europa, astfel încât organele prelevate vor putea fi transportate uşor în orice stat cu elicoptere speciale. Chiar dacă odată cu obţinerea fondurilor necesare în maxim doi ani construcţia şi tehnologia de la Socodor vor putea fi finalizate, cercetătorii arădeni sunt de părere că cetăţenii români nu vor putea beneficia prea repede de un transplant de organe de la porci trangenici din cauza costurilor ridicate.
După obţinerea porcilor transgenici, specialiştii vor putea să preleveze pentru transplant inima, ficatul, rinichii, vasele sanguine, valve şi grefe de piele. De asemenea, la Socodor ar urma să fie prelevate de la porci şi celule producătoare de insulină, care, transplantate la oameni, vor vindeca diabetul. Totodată se vor putea preleva şi celule nervoase şi celule stem. "Nu există pericolul transmiterii unor boli specifice porcului la om. Dar, poate că va apărea un refuz de natură psihică, bazat pe mentalităţile oamenilor de a nu purta un organ de animal. Trebuie să se ştie că porcul transgenic nu va arăta ca un porc obişnuit, va avea o piele mult mai fină şi că acesta va fi mult mai curat chiar decât un om", a mai precizat Violeta Turcuş.
Specialiştii arădeni se aşteaptă la o reticenţă faţă de implementarea proiectului care ar putea să culmineze cu proteste din partea reprezentanţilor bisericii şi ai organizaţiilor pentru protecţia animalelor faţă de folosirea porcilor pentru transplantul de organe.